Dzień dobry,
Mam dla Was prawdziwą kulinarną petardę w postaci wytrawnego chlebka do odrywania. Nie tylko rewelacyjnie wygląda, ale i smakuje wyśmienicie. Myślę, że idealnie sprawdzi się na imprezach w gronie przyjaciół.
Chlebek ma dość nietypowy kształt, przygotowałam go bowiem w formie na babkę, dzięki czemu bardzo efektownie prezentuje się na stole. Polecam podawać go z dodatkiem ulubionych dipów. Najlepiej przygotować 2-3 różne sosy, aby nasi goście mogli postawić na to, co lubią najbardziej. Fajnie sprawdzi się ziołowy na jogurcie, pomidorowy lub tzatziki.
Ciasto po upieczeniu jest miękkie, maślane, delikatne i wręcz rozpływa się w ustach. W środku skrywa mnóstwo aromatycznych ziół oraz plastry wegetariańskie od VeggieDay. Produkty VeggieDay kupicie w sieci sklepów Netto oraz Carrefour. Do tego przepisu postawiłam na plastry z papryką, ale myślę, że i brokułowe fajnie się tutaj sprawdzą.
Ziołowy chlebek do odrywania – przepis
Chlebek najlepiej podawać z dodatkiem ulubionych dipów. U mnie był to sos na bazie naturalnego serka homogenizowanego (100 g serka, 1 łyżeczka sosu sriracha, kilka posiekanych suszonych pomidorów, odrobina soku z cytryny, posiekany koperek i sól do smaku).
Wpis powstał we współpracy z marką Veggie Day.
10 komentarzy
jest taki śliczny, że szkoda ruszać 😀
Dzien dobry, czy bez tych plastrow Veggie Day ten chlebek tez wyjdzie? Czy trzeba je czyms zastąpić? Pozdrawiam
Smak będzie inny, ale też wyjdzie 🙂
nie mam takiej formy do babki ,czy w innej też można zrobić czy jednak najlepsza będzie babkowa 🙂
Zrób w takim razie w keksówce. Może być też tortownica. Można formę wyłożyć papierem, aby ciasto bez problemu odchodziło 🙂
Aż chce się spróbować 😀 Nigdy takiego chlebka nie robiłam
Pięknie się prezentuje i na pewno przepysznie smakuje 🙂
Świetny pomysł na wielkanocny stół!
Muszę zaopatrzyć się w taką formę i wypróbować ten przepis.
Nie mogę się doczekać kiedy go zrobię 😀