Ziołowy chlebek do odrywania

przez Malwina

Dzień dobry,

Mam dla Was prawdziwą kulinarną petardę w postaci wytrawnego chlebka do odrywania. Nie tylko rewelacyjnie wygląda, ale i smakuje wyśmienicie. Myślę, że idealnie sprawdzi się na imprezach w gronie przyjaciół.

Chlebek ma dość nietypowy kształt, przygotowałam go bowiem w formie na babkę, dzięki czemu bardzo efektownie prezentuje się na stole. Polecam podawać go z dodatkiem ulubionych dipów. Najlepiej przygotować 2-3 różne sosy, aby nasi goście mogli postawić na to, co lubią najbardziej. Fajnie sprawdzi się ziołowy na jogurcie, pomidorowy lub tzatziki.

Ciasto po upieczeniu jest miękkie, maślane, delikatne i wręcz rozpływa się w ustach. W środku skrywa mnóstwo aromatycznych ziół oraz plastry wegetariańskie od VeggieDay. Produkty VeggieDay kupicie w sieci sklepów Netto oraz Carrefour. Do tego przepisu postawiłam na plastry z papryką, ale myślę, że i brokułowe fajnie się tutaj sprawdzą.

Ziołowy chlebek do odrywania – przepis

Chlebek do odrywania

Dzień dobry, Mam dla Was prawdziwą kulinarną petardę w postaci wytrawnego chlebka do odrywania. Nie tylko rewelacyjnie wygląda, ale i smakuje wyśmienicie. Myślę, że idealnie sprawdzi się na imprezach w gronie przyjaciół. Chlebek ma dość nietypowy kształt, przygotowałam go bowiem… Pieczywo Ziołowy chlebek do odrywania European Drukuj
Porcje: 6 Czas przygotowania:
Kalorie: 200 kcal 20 grams fat

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typ 650 lub 750
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • Pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1,5 łyżeczki suszonego oregano
  • Pół łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/3 łyżeczki suszonego tymianku
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 230 ml ciepłego mleka
  • 80 g masła 
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie Plastrów paprykowych VeggieDay
  • 100 g sera żółtego, startego na dużych oczkach 

Dodatkowo: Nieprzywierająca forma na babkę z kominem 

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę mieszamy z solą i suszonymi przyprawami. Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy z cukrem, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłego mleka i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. 
  2. 50 g masła rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Do mąki dodajemy spienione drożdże, pozostałe ciepłe mleko (polecam ponownie je podgrzać), stopione masło, jajko i drobno pokrojone plastry wegetariańskie. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto,  w razie potrzeby podsypując je delikatnie mąką. Miskę z ciastem przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. 
  3. Z ciasta formujemy 30 kulek. Pozostałe masło (30 g) topimy i studzimy. Formę i komin smarujemy masłem. Na dnie układamy warstwę kulek z ciasta i smarujemy masłem. Posypujemy je połową sera, układamy kolejną warstwę kulek, ponownie smarujemy masłem i posypujemy serem. Ostatnia warstwa to kulki drożdżowe i masło. Formę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na drugie rośnięcie na 20-30 minut. 
  4. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (grzałka góra-dół). Formę wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez około 30-40 minut. Od razu po upieczeniu wyjmujemy chlebek z formy. Mnie zostało troszkę startego sera, posypałam nim chlebek i po wyjęciu z formy włożyłam go do piekarnika na dosłownie 2 minuty.

Przechowywanie: Szczelnie zamknięty w temperaturze pokojowej. Chlebek jest najsmaczniejszy, gdy jest świeży. 

Chlebek najlepiej podawać z dodatkiem ulubionych dipów. U mnie był to sos na bazie naturalnego serka homogenizowanego (100 g serka, 1 łyżeczka sosu sriracha, kilka posiekanych suszonych pomidorów, odrobina soku z cytryny, posiekany koperek i sól do smaku).

Wpis powstał we współpracy z marką Veggie Day.

10 komentarzy
1

Podobne posty:

10 komentarzy

Zuza 22/10/2019 - 11:19 pm

jest taki śliczny, że szkoda ruszać 😀

Odpowiedz
Marcelina 23/10/2019 - 10:54 am

Dzien dobry, czy bez tych plastrow Veggie Day ten chlebek tez wyjdzie? Czy trzeba je czyms zastąpić? Pozdrawiam

Odpowiedz
Malwina 24/10/2019 - 9:24 am

Smak będzie inny, ale też wyjdzie 🙂

Odpowiedz
Kala 24/10/2019 - 7:38 am

nie mam takiej formy do babki ,czy w innej też można zrobić czy jednak najlepsza będzie babkowa 🙂

Odpowiedz
Malwina 24/10/2019 - 9:25 am

Zrób w takim razie w keksówce. Może być też tortownica. Można formę wyłożyć papierem, aby ciasto bez problemu odchodziło 🙂

Odpowiedz
Marzena T (Mania) 28/10/2019 - 9:18 am

Aż chce się spróbować 😀 Nigdy takiego chlebka nie robiłam

Odpowiedz
Lonna 03/11/2019 - 9:16 am

Pięknie się prezentuje i na pewno przepysznie smakuje 🙂

Odpowiedz
Patrycja Reszko 05/11/2019 - 1:01 pm

Świetny pomysł na wielkanocny stół!

Odpowiedz
Katarzyna 06/11/2019 - 12:48 pm

Muszę zaopatrzyć się w taką formę i wypróbować ten przepis.

Odpowiedz
28/11/2019 - 4:00 pm

Nie mogę się doczekać kiedy go zrobię 😀

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies