Ostatnio moja Mama przywiozła mi spory zapas pomidorków z naszej szklarni. Tym sposobem w domu znalazło się ponad 8 kg pomidorów, w tym głównie malinowe i żółte. Zdobią one dumnie stół i blat kuchenny, niczym egzotyczne owoce. W kuchni zagościła kuchnia włoska, lekkie pasty na bazie pomidorów, aromatyczne zupy z dodatkiem ziół. Wczoraj przygotowałam ziołowe klopsiki w sosie pomidorowym, które od razu przywodzą mi na myśl słynną scenę z bajki Disney’a. Mimo, że pogoda za oknem nas nie rozpieszcza, dzięki takiemu posiłkowi możemy poczuć, że lato nadal trwa.
SPAGHETTI Z KLOPSIKAMI (WŁOCHY)
Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
- 400 g makaronu spaghetti
- 400 g mięsa drobiowego, zmielonego
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- łyżka świeżego oregano, drobno posiekanego
- łyżka świeżego tymianku, drobno posiekanego
- łyżeczka igiełek rozmarynu, posiekanych
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- sól i pieprz do smaku
- bułka tarta do obtoczenia klopsików
- 1 szalotka, posiekana
- 600 g pomidorów, obranych ze skórki, posiekanych
- 3 łyżki listków bazylii
- 1/2-1 łyżeczka cukru (w zależności od tego, jak kwaśne są pomidory)
- Grana Padano lub parmezan do posypania dania
Mięso łączymy z ziołami, słodką papryką, 1 ząbkiem czosnku, przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na pół godziny. Z masy formujemy 16 małych klopsików, obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na patelni przez około 10 minut, aż ładnie się zrumienią*. Przekładamy na papierowy ręcznik.
Przygotowujemy sos. Na patelni smażymy ząbek czosnku i szalotkę przez 3 minuty. Dodajemy pomidory, cukier, 2 łyżki porwanych listów bazylii. Smażymy przez około 20 minut, aż całość zgęstnieje i odparuje nadmiar płynu. W tym czasie gotujemy makaron al dente (po odcedzeniu nie przelewamy go wodą).
Kiedy sos zgęstnieje, przyprawiamy go solą i pieprzem, dokładamy klopsiki i podgrzewamy 3 minuty. Sos dokładnie mieszamy z makaronem, rozkładamy pomiędzy 4 talerze i posypujemy startym grana padano i pozostałymi listkami bazylii.
*jeśli chcemy odchudzić potrawę, wówczas klosiki możemy upiec w piekarniku (nie obtaczamy ich w bułce, tylko lekko natłuszczamy oliwą, układamy na blasze i pieczemy przez 15 minut w temp. 180 stopni). Można je także obtoczyć w mące i ugotować w rosole, jak pulpety.
** jeśli masa mięsna nie będzie chciała się kleić, możecie do klopsików dodać klasycznie jajko i namoczoną w mleku bułkę lub suchą bułkę tartą
** jeśli masa mięsna nie będzie chciała się kleić, możecie do klopsików dodać klasycznie jajko i namoczoną w mleku bułkę lub suchą bułkę tartą
Całkowity czas przygotowania: 25 minut.
33 komentarze
Jedne z moich ulubionych makaronów. Uwielbiam drobiowe klopsiki 😉 Trzeba poświęcić chwilę na jego przygotowanie ale warto. Następnym razem spróbuję tak jak piszesz, upiec klopsiki w piekarniku, tak jeszcze nie próbowałam
Ja bardzo lubię spaghetti, ale za klopsikami nie przepadam 🙂
Mi wczoraj dziadek przywióz od znajomego siatę pomidorów, tzw. bawole serca:D. Dzisiaj był krem z pomidorów, z grzankami, tartym serem i jogurtem;)
Malinowe i bawole serca to moje ulubione;)
jestem zainspirowana i zakochana w tej stronie 😉
Jak ja Ci zazdroszczę tych pomidorków:) Moje wszystkie zaraza dopadła:)
Ale za to dostałam od sąsiadki 2 duże wiadra śliwek:)
Ja też jestem zasypana śliwkami (dosłownie i w przenośni;-))
Bardzo dawno nie robiłem klopsików do makaronu, a one tak fajnie wyglądają i właśnie przywodzą mi na myśl kreskówki 🙂
Yhm tyle pomidorów, coś niesamowitego! Też tak byśmy chciały 🙂 Piękne zdjęcia. pozdrawiamy
Taki obiadek zjadłabym z wielką chęcią 🙂
Też mieliśmy drobiowe klopsiki dzisiaj na obiad, ale z innym makaronem:-)
Najlepiej smakuje spaghetti właśnie z klopsikami:)
pyszna klasyka 😉
oj lubie takie klopsy 😉
Kolory są obłędne!!!! Jeszcze nigdy nie jałam klopsików ze spaghetti 🙂 Świetna propozycja 🙂
Bardzo apetycznie wygląda 🙂
To jest to co lubie, z klopsikami jeszcze nie robiłam ale dobry pomysł…pozdrawiam…
za spaghetti niestety nie przepadam ,więc nigdy też go nie jem ,ale moi domownicy bardzo lubią 😉
Spaghetti od zawsze będzie moim ulubionym daniem jeżeli chodzi o obiad, a z takimi klopsikami nie miałam okazji smakować więc przepis w pewnością wędruje do zakładki i w najbliższym czasie spróbuję 🙂
Toz to prawdziwa klasyka!
lubie takie obiadki:)pyszne
Makaron z sosem pomidorowym i klopsikami zawsze kojarzy mi się z "Zakochanym kundlem". Uwielbiam takie dania. 🙂
Pięknie i apetycznie wygląda!
Pozdrawiamy serdecznie!!!:):)
Tapenda
bardzo dobry obiad 🙂 moja mama lubi serwować nam podobne pulpeciki 🙂 luby chyba był zachwycony 🙂
Kasiu, to jego ulubione smaki;)
Zapowiada się pysznie 🙂
A ja doszłam do wniosku, że lubię wszystko co po włosku:-)
Smakowicie wygląda to Twoje danie! 🙂
Do tych samych wniosków doszedł ostatnio mój Połówek;)
wiele bym dała,aby móc cieszyć się domowymi,pachnącymi pomidorkami przez cały okrągły rok:)
Pychotka. Uwielbiam takie dania.
O mniamsiu, coś za mną chodzą klopsiki!
PO pierwsze lipa z tym drobiem to nie jest wloskie danie
Szkoda, że zabrakło "po drugie". Włosi także jadają drób.