Spaghetti z klopsikami po włosku

przez Malwina
Spaghetti z klopsikami po włosku

Ostatnio moja Mama przywiozła mi spory zapas pomidorków z naszej szklarni. Tym sposobem w domu znalazło się ponad 8 kg pomidorów, w tym głównie malinowe i żółte. Zdobią one dumnie stół i blat kuchenny, niczym egzotyczne owoce. W kuchni zagościła kuchnia włoska, lekkie pasty na bazie pomidorów, aromatyczne zupy z dodatkiem ziół. Wczoraj przygotowałam ziołowe klopsiki w sosie pomidorowym, które od razu przywodzą mi na myśl słynną scenę z bajki Disney’a. Mimo, że pogoda za oknem nas nie rozpieszcza, dzięki takiemu posiłkowi możemy poczuć, że lato nadal trwa. 

Spaghetti z klopsikami po włosku

SPAGHETTI Z KLOPSIKAMI (WŁOCHY)

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 400 g makaronu spaghetti 
  • 400 g mięsa drobiowego, zmielonego
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • łyżka świeżego oregano, drobno posiekanego
  • łyżka świeżego tymianku, drobno posiekanego
  • łyżeczka igiełek rozmarynu, posiekanych
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta do obtoczenia klopsików
  • 1 szalotka, posiekana
  • 600 g pomidorów, obranych ze skórki, posiekanych
  • 3 łyżki listków bazylii
  • 1/2-1 łyżeczka cukru (w zależności od tego, jak kwaśne są pomidory)
  • Grana Padano lub parmezan do posypania dania
Spaghetti z klopsikami po włosku
Mięso łączymy z ziołami, słodką papryką, 1 ząbkiem czosnku, przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na pół godziny. Z masy formujemy 16 małych klopsików, obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na patelni przez około 10 minut, aż ładnie się zrumienią*. Przekładamy na papierowy ręcznik. 
Przygotowujemy sos. Na patelni smażymy ząbek czosnku i szalotkę przez 3 minuty. Dodajemy pomidory, cukier, 2 łyżki porwanych listów bazylii. Smażymy przez około 20 minut, aż całość zgęstnieje i odparuje nadmiar płynu. W tym czasie gotujemy makaron al dente (po odcedzeniu nie przelewamy go wodą). 
Kiedy sos zgęstnieje, przyprawiamy go solą i pieprzem, dokładamy klopsiki i podgrzewamy 3 minuty. Sos dokładnie mieszamy z makaronem, rozkładamy pomiędzy 4 talerze i posypujemy startym grana padano i pozostałymi listkami bazylii.
*jeśli chcemy odchudzić potrawę, wówczas klosiki możemy upiec w piekarniku (nie obtaczamy ich w bułce, tylko lekko natłuszczamy oliwą, układamy na blasze i pieczemy przez 15 minut w temp. 180 stopni). Można je także obtoczyć w mące i ugotować w rosole, jak pulpety.
** jeśli masa mięsna nie będzie chciała się kleić, możecie do klopsików dodać klasycznie jajko i namoczoną w mleku bułkę lub suchą bułkę tartą

Całkowity czas przygotowania: 25 minut.

33 komentarze
0

Podobne posty:

33 komentarze

Bee 16/08/2012 - 5:18 pm

Jedne z moich ulubionych makaronów. Uwielbiam drobiowe klopsiki 😉 Trzeba poświęcić chwilę na jego przygotowanie ale warto. Następnym razem spróbuję tak jak piszesz, upiec klopsiki w piekarniku, tak jeszcze nie próbowałam

Odpowiedz
Kruszynka 16/08/2012 - 5:21 pm

Ja bardzo lubię spaghetti, ale za klopsikami nie przepadam 🙂

Odpowiedz
GrowingUp 16/08/2012 - 5:34 pm

Mi wczoraj dziadek przywióz od znajomego siatę pomidorów, tzw. bawole serca:D. Dzisiaj był krem z pomidorów, z grzankami, tartym serem i jogurtem;)

Odpowiedz
Malwina 24/08/2012 - 3:05 pm

Malinowe i bawole serca to moje ulubione;)

Odpowiedz
http://cynamon.net.pl 16/08/2012 - 5:55 pm

jestem zainspirowana i zakochana w tej stronie 😉

Odpowiedz
Gula 16/08/2012 - 6:49 pm

Jak ja Ci zazdroszczę tych pomidorków:) Moje wszystkie zaraza dopadła:)
Ale za to dostałam od sąsiadki 2 duże wiadra śliwek:)

Odpowiedz
Malwina 24/08/2012 - 3:04 pm

Ja też jestem zasypana śliwkami (dosłownie i w przenośni;-))

Odpowiedz
Tomek gotuje 16/08/2012 - 6:56 pm

Bardzo dawno nie robiłem klopsików do makaronu, a one tak fajnie wyglądają i właśnie przywodzą mi na myśl kreskówki 🙂

Odpowiedz
aga i kaja 16/08/2012 - 7:23 pm

Yhm tyle pomidorów, coś niesamowitego! Też tak byśmy chciały 🙂 Piękne zdjęcia. pozdrawiamy

Odpowiedz
Kamciss 16/08/2012 - 7:25 pm

Taki obiadek zjadłabym z wielką chęcią 🙂

Odpowiedz
Marzena 16/08/2012 - 7:46 pm

Też mieliśmy drobiowe klopsiki dzisiaj na obiad, ale z innym makaronem:-)

Odpowiedz
Nemi 16/08/2012 - 8:10 pm

Najlepiej smakuje spaghetti właśnie z klopsikami:)

Odpowiedz
MartynCia ^^ 16/08/2012 - 8:14 pm

pyszna klasyka 😉

Odpowiedz
pasjonatka 16/08/2012 - 8:18 pm

oj lubie takie klopsy 😉

Odpowiedz
moje pasje 16/08/2012 - 8:56 pm

Kolory są obłędne!!!! Jeszcze nigdy nie jałam klopsików ze spaghetti 🙂 Świetna propozycja 🙂

Odpowiedz
Avelina 16/08/2012 - 9:15 pm

Bardzo apetycznie wygląda 🙂

Odpowiedz
bastamb 16/08/2012 - 9:57 pm

To jest to co lubie, z klopsikami jeszcze nie robiłam ale dobry pomysł…pozdrawiam…

Odpowiedz
teenager ;) 17/08/2012 - 3:30 am

za spaghetti niestety nie przepadam ,więc nigdy też go nie jem ,ale moi domownicy bardzo lubią 😉

Odpowiedz
pleasureofcooking 17/08/2012 - 6:16 am

Spaghetti od zawsze będzie moim ulubionym daniem jeżeli chodzi o obiad, a z takimi klopsikami nie miałam okazji smakować więc przepis w pewnością wędruje do zakładki i w najbliższym czasie spróbuję 🙂

Odpowiedz
Maggie 17/08/2012 - 7:22 am

Toz to prawdziwa klasyka!

Odpowiedz
Antenka 17/08/2012 - 8:05 am

lubie takie obiadki:)pyszne

Odpowiedz
Agnieszka 17/08/2012 - 11:52 am

Makaron z sosem pomidorowym i klopsikami zawsze kojarzy mi się z "Zakochanym kundlem". Uwielbiam takie dania. 🙂

Odpowiedz
Ela D. 17/08/2012 - 1:04 pm

Pięknie i apetycznie wygląda!
Pozdrawiamy serdecznie!!!:):)
Tapenda

Odpowiedz
Kasia 17/08/2012 - 5:56 pm

bardzo dobry obiad 🙂 moja mama lubi serwować nam podobne pulpeciki 🙂 luby chyba był zachwycony 🙂

Odpowiedz
Malwina 24/08/2012 - 3:03 pm

Kasiu, to jego ulubione smaki;)

Odpowiedz
Calineczkazbajki 17/08/2012 - 10:15 pm

Zapowiada się pysznie 🙂

Odpowiedz
Świat pachnie szarlotką 18/08/2012 - 11:58 pm

A ja doszłam do wniosku, że lubię wszystko co po włosku:-)
Smakowicie wygląda to Twoje danie! 🙂

Odpowiedz
Malwina 24/08/2012 - 3:03 pm

Do tych samych wniosków doszedł ostatnio mój Połówek;)

Odpowiedz
Monika 19/08/2012 - 4:25 pm

wiele bym dała,aby móc cieszyć się domowymi,pachnącymi pomidorkami przez cały okrągły rok:)

Odpowiedz
Tygrysica 20/08/2012 - 6:41 am

Pychotka. Uwielbiam takie dania.

Odpowiedz
Agata 20/08/2012 - 7:44 am

O mniamsiu, coś za mną chodzą klopsiki!

Odpowiedz
Anonimowy 02/06/2013 - 4:37 pm

PO pierwsze lipa z tym drobiem to nie jest wloskie danie

Odpowiedz
Malwina 02/06/2013 - 5:07 pm

Szkoda, że zabrakło "po drugie". Włosi także jadają drób.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies