Crumble śliwkowe z orzechową kruszonką i kardamonem

przez Malwina
Crumble śliwkowe z orzechową kruszonką i kardamonem

Uwielbiam crumble za to, że jest tak proste w przygotowaniu i do tego pyszne. Wystarczy przygotować ulubione owoce i kruszonkę i wszystko zapiec. Po kilkudziesięciu minutach mamy przepyszny deser. Do tego lody w ulubionym smaku. Czego chcieć więcej?

Crumble śliwkowe z orzechową kruszonką i kardamonem

CRUMBLE ŚLIWKOWE Z ORZECHOWĄ KRUSZONKĄ I KARDAMONEM

Składniki (na 8 porcji):
[przepis własny]

  • 600 g śliwek, wypestkowanych, przekrojonych na pół
  • szczypta kardamonu
  • orzechowa kruszonka: 60 g zimnego masła, 60 g brązowego cukru, 120 g zmielonych orzechów włoskich (wszystkie składniki wyrabiamy między palcami)
  • opcjonalnie: cukier do posypania śliwek (jeśli są mało słodkie)
W kokilkach umieszczamy śliwki, posypujemy je kardamonem (możemy dodać także po szczypcie mielonego imbiru). Jeśli śliwki są mało słodkie, posypujemy je dodatkowo brązowym cukrem. Na śliwkach rozkładamy kruszonkę. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu). Pieczemy 30-40 minut, aż kruszonka ładnie się zrumieni. Podajemy z ulubionymi lodami.

Crumble śliwkowe z orzechową kruszonką i kardamonem

Całkowity czas przygotowania: 45 minut.
37 komentarzy
0

Podobne posty:

37 komentarzy

whiness 16/08/2012 - 7:12 am

Cudnie to wygląda. 🙂 Orzechowa kruszonka do mnie przemawia. To chyba idealny deser w czasie mojego ulubionego śliwkowego sezonu. 😉

Odpowiedz
Kruszynka 16/08/2012 - 7:14 am

Pyszności 😉

Odpowiedz
Gula 16/08/2012 - 7:19 am

Ale fajna kruszonka:) I do tego kardamon. Super:)

Odpowiedz
Anonimowy 16/08/2012 - 7:19 am

Kocham crumble!! Jestem w zasadzie uzależniona od tego deseru:-) Za każdym razem staram się go jakoś dodatkowo uatrakcyjnić, zwłaszcza kruszonkę, dziękuję za pomysł z orzechami! Lecę po śliwki:-) Natalia

Odpowiedz
Antenka 16/08/2012 - 7:26 am

tak wszelkie kruszonki są cudne! a w planach mam właśnie taką ze śliwkami:)

Odpowiedz
Upiecz coś zdrowszego! 16/08/2012 - 7:27 am

Dla mnie śliwki i kruszonka z crumble to idealne połączenie 🙂 a tu jeszcze kardamon, mniam!

Odpowiedz
Kermeet 16/08/2012 - 7:28 am

Ładnie wygląda, lubię śliwki w takiej postaci, ciekawi mnie ten kardamon. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Wiewióra 16/08/2012 - 7:54 am

ja kocham crumble! u mnie ostatnio tez śliwkowe 🙂

Odpowiedz
Kaś. 16/08/2012 - 7:55 am

MMMM uwielbiam crumble choćby na śniadanko, i jeszcze chmurka serka śmietankowego <33

Odpowiedz
kaczodajnia 16/08/2012 - 8:01 am

Czego chcieć więcej? Gałki lodów 😉 i widzę, że na zdjęciu jest 🙂
Uwielbiam crumble i robię za każdym razem gdy przychodzi sezon na nowe owoce. Ten dodatek orzechów bardzo ciekawy, muszę wypróbować.

Odpowiedz
Whisper 16/08/2012 - 8:03 am

Też uwielbiam crumble, jest proste i szybkie. Zwykle robię z jabłkami, rabarbarem czy truskawkami, z gałką muszkatołową, cynamonem… Twoja wersja jest dla mnie zupełnie nowym objawieniem 🙂 Crumblowych doświadczeń ciąg dalszy, dzięki!

Odpowiedz
Tygrysica 16/08/2012 - 8:20 am

Rewelacja. Ja właśnie w weekend pierwszy raz robiłam crumble (z brzoskwiniami) i stwierdzam, że to rewelacyjny pomysł. Słodkie nie zostaje, bo jest go mało, smakuje, bo jakże miała by nie smakować sama kruszonka z owocami, robi się w 10 minut. Same plusy. Twoje oczywiście piękne.

Odpowiedz
Madame Edith 16/08/2012 - 9:19 am

Malwinko,

chyba nie ma nic lepszego od sezonowego crumble. Też mam je w planach na najbliższe dni, tylko w nieco innej odsłonie 🙂 Twoje z orzechami włoskimi musiało być wyśmienite!

Serdeczności,
Edith

Odpowiedz
Tomek gotuje 16/08/2012 - 9:25 am

Ten klejący sok ze śliwek wygląda obłędnie 🙂

Odpowiedz
Gosia 16/08/2012 - 9:45 am

Orzechowa kruszonka chodzi za mną od jakiegoś czasu 🙂

Odpowiedz
majka 16/08/2012 - 9:53 am

Pycha! Jedna taka kokilka i nic wiecej do szczescia mi nie potrzeba 🙂 No moze oprocz waniliowych lodow do kompletu :))

Odpowiedz
Bee 16/08/2012 - 10:50 am

Uwielbiam crumble, z każdymi sezonowymi owocami po kolei 😉 orzechowa kruszonka brzmi pysznie 🙂

Odpowiedz
Magda 16/08/2012 - 11:28 am

śliwkowe crumble! zrobiłaś mi na nie wieeeelką ochotę 🙂

Odpowiedz
MartynCia ^^ 16/08/2012 - 12:04 pm

Omnomnom… śliweczki, orzeszki i lody 😉 proste i smaczne. Ja jeszcze crumble nie robiłam, ale pora się zabrać 😉

Pozdrawiam i zapraszam do siebie 😉

Odpowiedz
Świat pachnie szarlotką 16/08/2012 - 1:18 pm

Ja też uwielbiam crumble!:)
Jest w planach na najbliższe dni, a patent na orzechową kruszonkę bardzo mi się podoba. 🙂

Odpowiedz
mania179 16/08/2012 - 1:31 pm

Śliwkowe crumble jest chyba moim ulubionym! 🙂

Odpowiedz
Joanna Skoraczyńska 16/08/2012 - 1:35 pm

Takiemu crumble nie można się oprzeć, oj nie 🙂

Odpowiedz
Kamila 16/08/2012 - 1:37 pm

Cudowny deser 🙂

Odpowiedz
Ola 16/08/2012 - 1:59 pm

ja niestety śliwek ogrodowych nie doczekałam, ale mam nadzieję odbić to sobie w przyszłym roku, a już na pewno w postaci takiego crumble 🙂

Odpowiedz
lekki brzusio 16/08/2012 - 2:13 pm

za każdym razem jak to widzę z kruszonką to mi ślinka cieknie, ale nigdy nie próbowałam. Póki co jem oczami 🙂

Odpowiedz
teenager ;) 16/08/2012 - 2:32 pm

crumble na pewno smaczne , pycha !

Odpowiedz
Sylwia 16/08/2012 - 2:55 pm

Crumble to jest zawsze swietny pomysl na deser.Twoje wyglada rewelacyjnie.Ja robie z gruszkami,jablkami i suszonymi borowkami,a kruszonka z orzechami wloskimi-pychotka!!

Odpowiedz
Pan Deserek :) 16/08/2012 - 3:22 pm

Bardzo apetyczny i bardzo smaczny wygląd – aż chce się je schrupać 🙂
A na zdjęciu wygląda jak na żywo aż chce się to zjeść 🙂

Odpowiedz
Kamciss 16/08/2012 - 5:27 pm

Crumble to chyba najlepsza rzecz na świecie. Idealna jako deser 🙂

Odpowiedz
Inka 16/08/2012 - 5:35 pm

Że też ja jeszcze tego nie robiłam… takie przeoczenie, dzięki za pysznie wyglądającą inspirację deserową 🙂
Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Kats 16/08/2012 - 6:52 pm

Uwielbiam owoce pod kruszonką, a Twoje wyglądają rewelacyjnie.

Odpowiedz
aga i kaja 16/08/2012 - 7:06 pm

Wygląda niesamowicie 🙂 Masz śliczne kokilki! pozdrawiamy

Odpowiedz
kochamoliwe.com 16/08/2012 - 8:41 pm

I czy można chcieć czegoś więcej? Sam widok jest już zachęcający. Takie crumble śliwkowe są prawdziwą ucztą dla podniebienia! Mała rzecz a cieszy 🙂

Odpowiedz
Patiszon 16/08/2012 - 10:11 pm

o matko kochana, jakie pyszności *.*

Odpowiedz
Maggie 17/08/2012 - 7:31 am

To fakt, wiecej nie trzeba – crumble + lody i jestem szczesliwym czlowiekiem 🙂

Odpowiedz
asieja 17/08/2012 - 10:14 am

lubimy, gdy jest dużo kruszonki :))

Odpowiedz
Magda 18/08/2012 - 9:18 pm

O tak-dobry pomysł na niedzielny deser 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies