Crostini z gorgonzolą i grillowanymi nekatarynkami

przez Malwina
Crostini z gorgonzolą i grillowanymi nekatarynkami

Co najlepiej pasuje do lekkiego i orzeźwiającego piwa? Oczywiście antipasto w postaci włoskich crostini. Przepis na tę przystawkę został skomponowany specjalnie do piwa Książęce Jasne Ryżowe. Chrupiące grzanki z dodatkiem słonej i lekko goryczkowatej gorgonzoli idealnie współgrają ze słodyczą grillowanych nektarynek. Kropką nad „i” jest glassa balsamiczna lub dobrej jakości ocet balsamiczny. W połączeniu z dobrze schłodzonym piwem jest to zestawienie idealne.

Crostini z gorgonzolą i grillowanymi nekatarynkami

CROSRINI Z GORGONZOLĄ, GRILLOWANYMI NEKTARYNKAMI 
I GLASSĄ BALSAMICZNĄ

Składniki:
[przepis własny]

  • 1 mini bagietka lub ciabatta
  • 1 ząbek czosnku
  • 120 g sera gorgonzola
  • 2 nektarynki
  • glassa balsamiczna lub dobrej jakości ocet balsamiczny
Bagietkę kroimy w skośne kromki. Grillujemy ja na patelni z obu stron, aż staną się chrupiące. Każdą kromkę nacieramy przepołowionym ząbkiem czosnku. Nektarynki kroimy na pół, pozbywamy się pestki. Owoce kroimy w księżyce, grillujemy na patelni z obu stron, aż ładnie się zrumienią. Ugrillowane kromki bagietki smarujemy serem gorgonzola, na każdej kromce układamy cząstkę ugrillowanej nektarynki. Kropimy glassą balsamiczną lub dobrej jakości octem. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Crostini z gorgonzolą i grillowanymi nekatarynkami

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

13 komentarzy
0

Podobne posty:

13 komentarzy

Karolina 31/07/2013 - 9:35 am

Super pomysł, wyglądają bardzo apetycznie 🙂

Odpowiedz
Kamciss 31/07/2013 - 9:48 am

Wyglądają mega apetycznie 🙂

Odpowiedz
teenager ;) 31/07/2013 - 10:00 am

są świetne !!! tylko zamiast nektarynek dodałabym moje ulubione brzoskwinki 😉

Odpowiedz
JustInka 31/07/2013 - 10:37 am

Piękne. Zapisuję i testuję u siebie niedługo 🙂

Odpowiedz
Marzena 31/07/2013 - 11:10 am

Sery z owocami to moja słabość. Ależ mi narobiłaś Malwinko smaka:-)

Odpowiedz
Angie 31/07/2013 - 11:23 am

Jak to wygląda… idealnie!

Odpowiedz
StrefaUlubiona 31/07/2013 - 2:44 pm

Pierwsze TAK dla samych crostini, a drugie dla zastosowania do kanapeczek owoców. Ja testowałam w podobny sposób crostini z truskawkami 🙂 Pozdrawiam Iwona

Odpowiedz
Malwina 03/08/2013 - 2:58 pm

Crostini z dodatkiem truskawek też robię często w sezonie. Są zaskakujące w smaku i pyszne.

Odpowiedz
pasjonatka 31/07/2013 - 3:18 pm

az wstyd sie przyznac ze nigdy nie adlam gorgonzoli ;p

Odpowiedz
Malwina 03/08/2013 - 2:57 pm

Najwyższa pora, by to nadrobić 🙂

Odpowiedz
Justyna Bąk 31/07/2013 - 3:22 pm

wyglądają obłędnie:) pyszny pomysł:)

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 31/07/2013 - 3:53 pm

Pomysłowa przekąska 🙂

Odpowiedz
MasterofDisaster 01/08/2013 - 8:54 am

Super pomysł na wykorzystanie nektarynek! Fajnie musiały oddać swoją słodycz przy grillowaniu. Pycha 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies