Co najlepiej pasuje do lekkiego i orzeźwiającego piwa? Oczywiście antipasto w postaci włoskich crostini. Przepis na tę przystawkę został skomponowany specjalnie do piwa Książęce Jasne Ryżowe. Chrupiące grzanki z dodatkiem słonej i lekko goryczkowatej gorgonzoli idealnie współgrają ze słodyczą grillowanych nektarynek. Kropką nad „i” jest glassa balsamiczna lub dobrej jakości ocet balsamiczny. W połączeniu z dobrze schłodzonym piwem jest to zestawienie idealne.
CROSRINI Z GORGONZOLĄ, GRILLOWANYMI NEKTARYNKAMI
I GLASSĄ BALSAMICZNĄ
Składniki:
[przepis własny]
- 1 mini bagietka lub ciabatta
- 1 ząbek czosnku
- 120 g sera gorgonzola
- 2 nektarynki
- glassa balsamiczna lub dobrej jakości ocet balsamiczny
Bagietkę kroimy w skośne kromki. Grillujemy ja na patelni z obu stron, aż staną się chrupiące. Każdą kromkę nacieramy przepołowionym ząbkiem czosnku. Nektarynki kroimy na pół, pozbywamy się pestki. Owoce kroimy w księżyce, grillujemy na patelni z obu stron, aż ładnie się zrumienią. Ugrillowane kromki bagietki smarujemy serem gorgonzola, na każdej kromce układamy cząstkę ugrillowanej nektarynki. Kropimy glassą balsamiczną lub dobrej jakości octem. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Całkowity czas przygotowania: 15 minut.
13 komentarzy
Super pomysł, wyglądają bardzo apetycznie 🙂
Wyglądają mega apetycznie 🙂
są świetne !!! tylko zamiast nektarynek dodałabym moje ulubione brzoskwinki 😉
Piękne. Zapisuję i testuję u siebie niedługo 🙂
Sery z owocami to moja słabość. Ależ mi narobiłaś Malwinko smaka:-)
Jak to wygląda… idealnie!
Pierwsze TAK dla samych crostini, a drugie dla zastosowania do kanapeczek owoców. Ja testowałam w podobny sposób crostini z truskawkami 🙂 Pozdrawiam Iwona
Crostini z dodatkiem truskawek też robię często w sezonie. Są zaskakujące w smaku i pyszne.
az wstyd sie przyznac ze nigdy nie adlam gorgonzoli ;p
Najwyższa pora, by to nadrobić 🙂
wyglądają obłędnie:) pyszny pomysł:)
Pomysłowa przekąska 🙂
Super pomysł na wykorzystanie nektarynek! Fajnie musiały oddać swoją słodycz przy grillowaniu. Pycha 🙂