Sos tzatziki |
Sos tzatziki |
(GRECJA)
Składniki:
- 200 g zimnego, bardzo gęstego jogurtu greckiego (ewentualnie odcedzonego jogurtu domowej produkcji)
- 1 łyżka soku z cytryny (lub octu z białego wina); można pominąć przy dość kwaśnym jogurcie
- 1-2 ząbki czosnku (ilość wg preferencji)
- 1 podłużny ogórek
- sól i pieprz do smaku
- oliwa ev do polania
- opcjonalnie: drobno posiekany koperek, szczypiorek, oregano
Ogórka obieramy ze skórki, kroimy wzdłuż na cztery części i pozbawiamy pestek. Kolejno trzemy go na tarce na małych lub grubych oczkach (wg preferencji, ja zawsze ścieram ogórka do tzatziki na dużych oczkach tarki). Delikatnie odciskamy ogórka z nadmiaru soku. Czosnek drobno siekamy, rozcieramy z odrobiną soli na pastę (lub rozcieramy go w moździerzu). Do jogurtu dodajemy sok z cytryny, czosnek, ogórki, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Sos tzatziki możecie także wzbogacić o dodatek swoich ulubionych ziół, np. drobno posiekanego koperku. Wierzch sosu polewamy dobrej jakości oliwą (ja często dodaję także oliwę do samego sosu na etapie mieszania składników, około 2-3 łyżeczki na podaną ilość jogurtu). Przed podaniem sos tzatziki warto schłodzić w lodówce.
Całkowity czas przygotowania: 10 minut.
10 komentarzy
pysznie wygląda:)
Uwielbiam ten sosik! 🙂
W lecie jeden z moich ulubionych dressingów 🙂
klasyka gatunku 😉
Uwielbiam i kocham
Fajny sosik 🙂
Lubie bardzo!
Objadłam się teraz nim, że hej. Przez 2 tygodnie, jadłam do prawie wszystkiego:-)
Uwielbiam tzatziki! Nie musisz mnie nawet namawiać do przetestowania. Zaraz robię!
To rzeczywiście klasyczny przepis na tzatziki. Ja jednak urozmaicam go troszkę, dodając dużo koperku i natki pietruszki, a także ścieram więcej ogórków i podwajam ilość jogurtu. Wtedy mam "grecką mizerię" do drugiego dania 🙂