Sos tzatziki- idealny sos na grilla

przez Malwina
Jak zrobić sos caciki
Sos tzatziki
Grecki sos tzatziki (caciki) to idealny dodatek do grillowanych mięs i warzyw. To sos na bazie bardzo gęstego jogurtu bałkańskiego z dodatkiem czosnku i ogórka. Jest pikantny i orzeźwiający jednocześnie. Można go wzbogacić także o dodatek świeżych ziół. Chyba najfajniej sprawdza się tu koperek.

Przygotowanie sosu tzatziki jest banalnie proste. Należy pamiętać o tym, aby zakupić bardzo gęsty jogurt grecki (nie jogurt typu greckiego), w przeciwnym razie zamiast gęstego sosu możemy otrzymać chłodnik ogórkowy. Do sosu dodaję zazwyczaj troszkę soku z cytryny, ponieważ jogurty dostępne w naszym kraju nie są tak kwaśne, jak jogurt na Bałkanach. Oczywiście możecie pominąć ten dodatek, jeśli użyty jogurt jest dla Was wystarczająco kwaśny. Czosnek do tzatziki drobno siekamy, a następnie rozcieramy bokiem noża z odrobiną soli na pastę. Po wymieszaniu wszystkich składników, wierzch kropimy dobrej jakości oliwą, która doda dodatkowego smaku i lekko zagęści sos.
Sos tzatziki podajemy jako dodatek do mięs (np. szaszłyków, koft), pieczonych ziemniaków lub warzyw
Sos tzatziki jak zrobić
Sos tzatziki 

SOS TZATZIKI 
(GRECJA)


Składniki:

  • 200 g zimnego, bardzo gęstego jogurtu greckiego (ewentualnie odcedzonego jogurtu domowej produkcji)
  • 1 łyżka soku z cytryny (lub octu z białego wina); można pominąć przy dość kwaśnym jogurcie 
  • 1-2 ząbki czosnku (ilość wg preferencji)
  • 1 podłużny ogórek
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa ev do polania
  • opcjonalnie: drobno posiekany koperek, szczypiorek, oregano
Sos tzatziki/caciki- przygotowanie:

Ogórka obieramy ze skórki, kroimy wzdłuż na cztery części i pozbawiamy pestek. Kolejno trzemy go na tarce na małych lub grubych oczkach (wg preferencji, ja zawsze ścieram ogórka do tzatziki na dużych oczkach tarki). Delikatnie odciskamy ogórka z nadmiaru soku. Czosnek drobno siekamy, rozcieramy z odrobiną soli na pastę (lub rozcieramy go w moździerzu). Do jogurtu dodajemy sok z cytryny, czosnek, ogórki, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Sos tzatziki możecie także wzbogacić o dodatek swoich ulubionych ziół, np. drobno posiekanego koperku. Wierzch sosu polewamy dobrej jakości oliwą (ja często dodaję także oliwę do samego sosu na etapie mieszania składników, około 2-3 łyżeczki na podaną ilość jogurtu). Przed podaniem sos tzatziki warto schłodzić w lodówce. 

Całkowity czas przygotowania: 10 minut.

10 komentarzy
0

Podobne posty:

10 komentarzy

Justyna Bąk 30/07/2013 - 2:39 pm

pysznie wygląda:)

Odpowiedz
Malwinka 30/07/2013 - 2:49 pm

Uwielbiam ten sosik! 🙂

Odpowiedz
Bee 30/07/2013 - 4:23 pm

W lecie jeden z moich ulubionych dressingów 🙂

Odpowiedz
pasjonatka 30/07/2013 - 5:35 pm

klasyka gatunku 😉

Odpowiedz
Yasminella 30/07/2013 - 5:51 pm

Uwielbiam i kocham

Odpowiedz
JestSmak 31/07/2013 - 4:43 am

Fajny sosik 🙂

Odpowiedz
Maggie 31/07/2013 - 7:24 am

Lubie bardzo!

Odpowiedz
Marzena 31/07/2013 - 10:22 am

Objadłam się teraz nim, że hej. Przez 2 tygodnie, jadłam do prawie wszystkiego:-)

Odpowiedz
JustInka 31/07/2013 - 10:38 am

Uwielbiam tzatziki! Nie musisz mnie nawet namawiać do przetestowania. Zaraz robię!

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 31/07/2013 - 3:53 pm

To rzeczywiście klasyczny przepis na tzatziki. Ja jednak urozmaicam go troszkę, dodając dużo koperku i natki pietruszki, a także ścieram więcej ogórków i podwajam ilość jogurtu. Wtedy mam "grecką mizerię" do drugiego dania 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies