Po kolejnej wizycie Mamy znów cierpię na nadmiar pomidorów (swoją drogą jest to całkiem przyjemne „cierpienie”). Jakiś czas temu Andrzej i Irenka zaproponowali mi przygotowanie ryżu po egipsku. Oryginalny przepis zmodyfikowałam dodając kmin rzymski i zwiększając ilość bulionu. Całość wyszła naprawdę smakowicie. Zapraszam Was także na blog Ireny i Andrzeja, gdzie możecie zobaczyć ich wersję tej potrawy.
Przepis dodaję do akcji- Z widelcem przez Afrykę…
Przepis dodaję do akcji- Z widelcem przez Afrykę…
RUZ BI I KHUDAR (EGIPT)
Składniki (na 4 porcje):
[przepis pochodzi z książki Egyptian Cooking and Other Middle Eastern Recipes]
- 200 g ryżu
- 600 ml bulionu warzywnego
- 2 papryki, oczyszczone, pokrojone w kostkę
- 2 marchewki, obrane pokrojone w plasterki
- 2-3 pomidory (u mnie jeden malinowy o wadze pół kg)
- 1 cebula, posiekana
- 1 duży ząbek czosnku, posiekany
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- sól i pieprz do smaku
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy 3 minuty. Dokładamy paprykę i marchew, smażymy mieszając przez 5 minut. Wsypujemy ryż, smażymy przez minutę mieszając. Dodajemy kmin, obrane ze skórki i posiekane pomidory, wlewamy bulion. Całość przyprawiamy pieprzem, przykrywamy i dusimy przez około 20 minut, aż ryż wchłonie cały płyn. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ja ryż podałam razem z grillowanymi polędwiczkami.
Całkowity czas przygotowania: 25 minut.
19 komentarzy
A my nasz ryż z warzywami jedliśmy w towarzystwie kulek z mięsa mielonego z porem, ale o nich będzie więcej na blogu jutro;-)
Dzięki za dziś i do piątku;-)
dziś kuchnia egipska? mmm… podoba mi się!
Wygląda smakowicie, uwielbiam ryż, więc się skuszę 😉
Z połączenia tych składników, mogło wyjść tylko coś smacznego. Kuchnia egipska brzmi ciekawie 🙂 pozdrawiamy
Lubię wszelkie wariacje na temat kuchni arabskiej. Fajne to Twoje danko:-)
jak zawsze u ciebie wykwintnie, smacznie i elegancko:D z przyjemnością tutaj wracam:)
Doskonale się prezentuje 🙂
Tez bym chciala tak "cierpiec" – no i czy istnieje cos takiego jak nadmiar pomidorow? 🙂
Z wyglądu przypomina mi pilaw 🙂 Nie jadłem ze sto lat, kiedyś moja babcia robiła pilaw, cała rodzina się zajadała 🙂
Lubię wszelkie potrawy z ryżem w roli głównej plus warzywa, więc pewnie i po tym daniu zostawiłabym czyściutki talerz. Ale Ci dobrze, że masz dostawę dużej ilości świeżych pomidorów. 🙂
Pyszniutko wygląda , dzięki pomidorom orzeźwiający obiad w upalne dni 🙂
Mnie też przypomina pilaw, w dodatku bardzo apetyczny! 🙂 Świetna propozycja 🙂
wygląda super i na pewno tak smakuje, wszystkie moje ulubione warzywa 🙂
Ciekawe to i to bardzo! Bardzo ładnie wygląda 🙂
Chętnie wyruszę z takim ryżem w podróż po Afryce:)
Wszystko fajnie, tylko ten kumin. Nie cierpię. Zrobię na piątek. Dodam łyżeczkę curry zamiast kuminu i papryczkę chili.
Ja z kolei na odwrót- za kminem szaleję, a mieszanka curry, to już nie moje klimaty;)
Pyszności na szeroką skalę ;-D
http://www.przysmakiewy.pl
Lubię północnoafrykańskie smaki!