Ryż z warzywami po egipsku

przez Malwina
ryż z warzywami po egipsku

Po kolejnej wizycie Mamy znów cierpię na nadmiar pomidorów (swoją drogą jest to całkiem przyjemne „cierpienie”). Jakiś czas temu Andrzej i Irenka zaproponowali mi przygotowanie ryżu po egipsku. Oryginalny przepis zmodyfikowałam dodając kmin rzymski i zwiększając ilość bulionu. Całość wyszła naprawdę smakowicie. Zapraszam Was także na blog Ireny i Andrzeja, gdzie możecie zobaczyć ich wersję tej potrawy. 

Przepis dodaję do akcji- Z widelcem przez Afrykę…

ryż z warzywami po egipsku

RUZ BI I KHUDAR (EGIPT)

Składniki (na 4 porcje):
[przepis pochodzi z książki Egyptian Cooking and Other Middle Eastern Recipes]

  • 200 g ryżu
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 2 papryki, oczyszczone, pokrojone w kostkę
  • 2 marchewki, obrane pokrojone w plasterki
  • 2-3 pomidory (u mnie jeden malinowy o wadze pół kg)
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 duży ząbek czosnku, posiekany
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • sól i pieprz do smaku
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy 3 minuty. Dokładamy paprykę i marchew, smażymy mieszając przez 5 minut. Wsypujemy ryż, smażymy przez minutę mieszając. Dodajemy kmin, obrane ze skórki i posiekane pomidory, wlewamy bulion. Całość przyprawiamy pieprzem, przykrywamy i dusimy przez około 20 minut, aż ryż wchłonie cały płyn. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ja ryż podałam razem z grillowanymi polędwiczkami.

ryż z warzywami po egipsku

Całkowity czas przygotowania: 25 minut.
19 komentarzy
0

Podobne posty:

19 komentarzy

grumko 20/08/2012 - 2:36 am

A my nasz ryż z warzywami jedliśmy w towarzystwie kulek z mięsa mielonego z porem, ale o nich będzie więcej na blogu jutro;-)
Dzięki za dziś i do piątku;-)

Odpowiedz
Karmel-itka. 20/08/2012 - 4:40 am

dziś kuchnia egipska? mmm… podoba mi się!

Odpowiedz
Kruszynka 20/08/2012 - 4:45 am

Wygląda smakowicie, uwielbiam ryż, więc się skuszę 😉

Odpowiedz
aga i kaja 20/08/2012 - 7:12 am

Z połączenia tych składników, mogło wyjść tylko coś smacznego. Kuchnia egipska brzmi ciekawie 🙂 pozdrawiamy

Odpowiedz
Świat pachnie szarlotką 20/08/2012 - 7:48 am

Lubię wszelkie wariacje na temat kuchni arabskiej. Fajne to Twoje danko:-)

Odpowiedz
Antenka 20/08/2012 - 7:59 am

jak zawsze u ciebie wykwintnie, smacznie i elegancko:D z przyjemnością tutaj wracam:)

Odpowiedz
Kamila 20/08/2012 - 8:36 am

Doskonale się prezentuje 🙂

Odpowiedz
Maggie 20/08/2012 - 9:27 am

Tez bym chciala tak "cierpiec" – no i czy istnieje cos takiego jak nadmiar pomidorow? 🙂

Odpowiedz
Tomek gotuje 20/08/2012 - 9:50 am

Z wyglądu przypomina mi pilaw 🙂 Nie jadłem ze sto lat, kiedyś moja babcia robiła pilaw, cała rodzina się zajadała 🙂

Odpowiedz
Drui... 20/08/2012 - 10:39 am

Lubię wszelkie potrawy z ryżem w roli głównej plus warzywa, więc pewnie i po tym daniu zostawiłabym czyściutki talerz. Ale Ci dobrze, że masz dostawę dużej ilości świeżych pomidorów. 🙂

Odpowiedz
Beata 20/08/2012 - 10:53 am

Pyszniutko wygląda , dzięki pomidorom orzeźwiający obiad w upalne dni 🙂

Odpowiedz
Bon Appetit! 20/08/2012 - 11:20 am

Mnie też przypomina pilaw, w dodatku bardzo apetyczny! 🙂 Świetna propozycja 🙂

Odpowiedz
Paulina 20/08/2012 - 12:00 pm

wygląda super i na pewno tak smakuje, wszystkie moje ulubione warzywa 🙂

Odpowiedz
Beatrice 20/08/2012 - 12:28 pm

Ciekawe to i to bardzo! Bardzo ładnie wygląda 🙂

Odpowiedz
Nemi 20/08/2012 - 4:58 pm

Chętnie wyruszę z takim ryżem w podróż po Afryce:)

Odpowiedz
Kyllyan 21/08/2012 - 2:34 am

Wszystko fajnie, tylko ten kumin. Nie cierpię. Zrobię na piątek. Dodam łyżeczkę curry zamiast kuminu i papryczkę chili.

Odpowiedz
Malwina 21/08/2012 - 6:30 am

Ja z kolei na odwrót- za kminem szaleję, a mieszanka curry, to już nie moje klimaty;)

Odpowiedz
Biedr_ona 26/08/2012 - 5:47 pm

Pyszności na szeroką skalę ;-D

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
mopswkuchni 06/09/2012 - 2:49 pm

Lubię północnoafrykańskie smaki!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies