Makaron z pieczarkami i selerem naciowym

przez Malwina
Makaron z pieczarkami przepis

Dzień dobry,

Mam na imię Malwina. Jestem makaronoholikiem. Miseczkę z makaronem zjadam każdego dnia. Nieprzerwanie miłością wielką darzę cienkie i długaśne makarony, takie jak spaghetti, bucatini i linguine.

Tak się składa, że na blogu nie pojawił się do tej pory przepis na moją ulubioną pastę. Mowa o makaronie z pieczarkami i selerem naciowym. To proste danie, które robi się w kilkanaście minut. Przepyszne, dosmaczone oregano i octem balsamicznym. Świetnie sprawdza się jako obiad w zabiegany dzień.

Makaron w sosie pomidorowym

 

Makaron z pieczarkami i selerem – przepis

 

Makaron z pieczarkami i selerem naciowym

Dzień dobry, Mam na imię Malwina. Jestem makaronoholikiem. Miseczkę z makaronem zjadam każdego dnia. Nieprzerwanie miłością wielką darzę cienkie i długaśne makarony, takie jak spaghetti, bucatini i linguine. Tak się składa, że na blogu nie pojawił się do tej pory… fit przepisy Makaron z pieczarkami i selerem naciowym European Drukuj
Porcje: 2 Czas przygotowania:
Kalorie: 200 kcal 20 grams fat

Składniki:

  • 160-200 g makaronu spaghetti lub linguine
  • 5-centymetrowy kawałek pora (biała część)
  • 1 nieduża czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 7-8 pieczarek
  • 30 g pasty z suszonych pomidorów (lub drobno posiekanych suszonych pomidorów)
  • 300 g przecieru pomidorowego
  • 1-2 łyżki białego octu balsamicznego (może być i zwykły, ale z białym sos smakuje najlepiej)
  • cukier lub erytrol do smaku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka posiekanych oliwek z papryką
  • sól do smaku
  • listki bazylii

Sposób przygotowania:

1. Makaron przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
2. Pora kroimy wzdłuż na 4 części i siekamy w cienkie plasterki. Cebulę kroimy w piórka. Czosnek drobno siekamy. Selera kroimy w cienkie plasterki. Pieczarki obieramy, kroimy w plastry.
3. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pora, cebulę, czosnek i selera. Smażymy przez 3-4 minuty. Dodajemy pieczarki, smażymy dalej przez 4 minuty. Wlewamy przecier, dodajemy pastę z suszonych pomidorów, ocet balsamiczny, suszone oregano, oliwki i sól do smaku. Mieszamy, próbujemy i doprawiamy niewielką ilością cukru. Gotujemy przez 5 minut. Jeśli sos jest zbyt gęsty, rozrzedzamy go wodą z gotowania makaronu.
4. Na patelnię dodajemy ugotowany makaron. Mieszamy szczypcami i nakładamy na talerze. Posypujemy listkami bazylii i podajemy.

 

Makaron z pieczarkami i selerem
Makaron z suszonymi pomidorami i pieczarkami

 

30 komentarzy
0

Podobne posty:

30 komentarzy

Natalie 28/05/2018 - 9:21 am

Nie lubię selera, ale tutaj pewnie bym go nie poczuła 😀 Fajny patent na jego przemycenie!

Odpowiedz
Malwina 29/05/2018 - 7:11 am

Jest go tu nie wiele. Nadaje bardzo przyjemnego smaku pomidorom.

Odpowiedz
Kosmetyka by Monika 28/05/2018 - 9:24 am

fajne danie, makaron z dodatkami zawsze też często robię:)

Odpowiedz
EllaCanto 28/05/2018 - 12:38 pm

Ale bym wsunęła 😀 Też jestem makaroniarzem, ale jadam makaron niezwykle rzadko – pewnie dlatego że najchętniej wsunęłabym całą paczkę na raz <3 Muszę spróbować, podoba mi sie zwłaszcza dodatek zielonych oliwek.

Odpowiedz
Arkadiusz Lenart 28/05/2018 - 1:30 pm

Wygląda przepysznie 🙂 uwielbiam potrawy z makaronem 🙂

Odpowiedz
Marta Langier 28/05/2018 - 4:26 pm

Pyszne danie, bardzo lubię dania z makaronem 🙂

Odpowiedz
Ervisha 28/05/2018 - 6:43 pm

Ty jesteś makaronocholikiem a ja kaszocholikiem – wiem w czym rzecz 😀
Seler naciowy? Chyba jeszcze nigdy nie jadłam 🙂

Odpowiedz
Malwina 29/05/2018 - 7:12 am

Koniecznie spróbuj. Jest specyficzny w smaku. Przyjemnie chrupie. Szczególnie lubię go jeść z hummusem.

Odpowiedz
Dorota 28/05/2018 - 9:10 pm

Makaronoholiczką z pewnością nie jestem, ale od czasu do czasu jadam pastę z wielką przyjemnością. Wersji z pieczarkami i selerem naciowym jestem bardzo ciekawa. Wypróbuję na pewno:)

Odpowiedz
Malwina 29/05/2018 - 7:12 am

Daj koniecznie znać, czy smakowało 🙂

Odpowiedz
Angelika i Monika Candy Pandas 28/05/2018 - 9:21 pm

My miałyśmy długą przerwę od makaronów ale już od jakiegoś czasu się nimi raczymy i robimy ich zapas a szczególnie te ciekawe z cieciorki, soczewicy czy groszku lub czarne z czarnego ryżu 😀 Bardzo apetycznie brzmi ten przepis więc zapisujemy 😀

Odpowiedz
Malwina 29/05/2018 - 7:13 am

Makaronów na strączkach mam kilka paczek (zrobiłam zapasy, gdy były w Lidlu). Ciekawa odmiana, jednak nie ma to jak pszenne spaghetti 😉

Odpowiedz
Paulina Kańtoch 29/05/2018 - 6:30 am

Mniam! To musi być przepyszne.

Odpowiedz
Bea 29/05/2018 - 1:07 pm

Pieczarki i seler! Jak mogłam wcześniej nie wpaść na to połączenie, muszę to nadrobić 🙂

Odpowiedz
Zuza 29/05/2018 - 2:28 pm

akurat mam za dużo selera naciowego, na który nie mam pomysłu… dzięki za dzisiejszy obiad! 🙂

Odpowiedz
Malwina 30/05/2018 - 8:37 am

Polecam się 😉

Odpowiedz
Chocolade 29/05/2018 - 7:32 pm

Muszę wypróbować, bo takiego połączenia jeszcze nie jadłam 😀 Też lubimy makrony 😉

Odpowiedz
Magda 29/05/2018 - 7:36 pm

Jak z suszonymi pomidorami, to biorę w ciemno 🙂

Odpowiedz
Małgosia napiecyku 29/05/2018 - 8:16 pm

Pięknie podałaś ten makaron…mniam 🙂

Odpowiedz
Patrycja 30/05/2018 - 6:42 am

Podsunęłaś mi pomysł na jutrzejszy obiad!

Odpowiedz
Ewa 30/05/2018 - 8:35 am

Uwielbiam makaron, podobnie jak Ty. Gdybym mogła, jadłabym go codziennie. Twoja propozycja brzmi dla mnie bardzo zachęcająco.

Odpowiedz
Marzena Szkodzińska 30/05/2018 - 10:53 am

Oj ja też uwielbiam makaron i mogłabym go jeść niemal codzinnie. A w takim wydaniu już mi smakuje 😃

Odpowiedz
Małgorzata P 30/05/2018 - 10:05 pm

Chętnie zrobię takie danie, wygląda pysznie .

Odpowiedz
Anna J. 31/05/2018 - 8:48 pm

Makaron lubię ale takiego jeszcze nie jadłam 🙂 ciekawie brzmi 🙂

Odpowiedz
Kuchcik gotuje 01/06/2018 - 4:44 am

Pyszne i szybkie do przygotowania danie 🙂 Do makaronu mnie długo nie trzeba namawiać, a jeszcze jeśli jest z selerem naciowy 😀

Odpowiedz
nika 03/06/2018 - 4:36 am

Kapitalne połączenie smaków, koniecznie do wybróbowania:) Wszelakie kluchy uwielbiam!

Odpowiedz
Celiak w podróży 03/06/2018 - 6:05 am

Gdyby taki makaron robiła mojemu domownikowi, to byłby w siódmym niebie.

Odpowiedz
Piotr I Pogotujmy! 03/06/2018 - 2:11 pm

Cześć, jestem Piotr, również makaronoholik z wyboru ;D Czasem mam wrażenie, że w poprzednim wcieleniu musiałem być Włochem, bo tak jak ty, pasty mogę zajadać codziennie! Bardzo podoba mi się ten Twój dzisiejszy przepis i coś mi podpowiada, że bez spróbowania się nie obejdzie ;D

Odpowiedz
Maggie 07/07/2018 - 6:09 pm

Zalegał mi w lodówce seler naciowy, więc postanowiłam wypróbować twój przepis. Dałam dwie laski selera na jeden kartonik przecieru 500g i nie było czuć typowego smaku selera a sos faktycznie zyskał fajny aromat. Nigdy nie dawałam go do sosu pomidorowego, dlatego jestem mile zaskoczona. Pieczarki następnym razem podsmażę osobno na złoto, ponieważ wydają mi się zbyt mało aromatyczne. Nie miałam białego octu balsamicznego (nie wiedziałam, że taki jest!), więc dałam ciemny. Mój ulubiony ciemny ocet balsamiczny to ekologiczny alce nero. Polecam, ponieważ z nim żadna potrawa, w szczególności pasty do chleba, nie wychodzą gorzkie co zdarzało się przy innych octach. Makaron podany z zieloną pietruszką zamiast bazylii smakował mi i mojemu partnerowi. Przepis zapisany. Na pewno jeszcze do niego wrócę! Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Quinoa Raz! Celiak w podróży 28/08/2018 - 7:39 pm

U Ciebie nawet zwykły makaron to dzieło sztuki 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies