Makaron a la bolognese bez mięsa

przez Malwina

Dzień dobry,

Lubicie makaron? Ja uwielbiam i nie wyobrażam sobie bez niego życia. Szczególnie ten z dodatkiem sosu pomidorowego. Tym razem postawiłam na wysokobiałkowy sos inspirowany włoskim bolognese. Bez mięsa, za to z dodatkiem czerwonej soczewicy i wędzonego tofu. W sumie nawet nie planowałam publikacji tego przepisu, ale danie wyszło na tyle pyszne, że muszę się się nim z Wami podzielić.

Oczywiście pod przepisem znajdziecie wyliczone kalorie oraz makroskładniki. Od jakiegoś czasu staram się, aby takie informacje były umieszczane pod każdym nowym wpisem. Mam nadzieję, że okaże się to dla Was przydatne.

Makaron w sosie bolognese bez mięsa – przepis

Makaron w sosie bolognese z soczewicą i tofu

Drukuj
Porcje: 2 duże Czas przygotowania:
Kalorie: 200 kcal 20 grams fat

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół papryczki chili
  • 1 marchewka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 łyżeczka posiekanych kaparów 
  • 100 g czerwonej soczewicy
  • 400 g passaty
  • 1,5 łyżeczki suszonego oregano
  • kilka-kilkanaście listków świeżej bazylii
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól i pieprz do smaku, opcjonalnie odrobina cukru lub erytroluu
  • 180 g dobrej jakości zwartego (ważne!) wędzonego tofu
  • do podania: ulubiony makaron
  • listki bazylii do dekoracji 
  • 3 łyżeczki oleju 

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek i chili drobno siekamy. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Seler siekamy w drobną kosteczkę. 
  2. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżeczki oleju, wrzucamy cebulę, czosnek i chili, smażymy przez 5 minut. Dokładamy marchewkę i selera, przesmażamy przez 3-4 minuty. Wsypujemy suche ziarno soczewicy, wlewamy 200 ml wody, dodajemy kapary, passatę, porwane listki bazylii. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż soczewica i warzywa będą miękkie. W razie potrzeby dolewamy więcej wody na patelnię. 
  3. Zdejmujemy pokrywkę, wlewamy ocet balsamiczny, doprawiamy sos solą i pieprzem, opcjonalnie odrobiną erytrolu lub cukru. Kiedy sos się gotuje, makaron przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
  4. Tofu kruszymy na drobne kawałki. Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju, wrzucamy tofu, przesmażamy przez kilka minut i dodajemy do sosu. Gotujemy przez około 3 minuty. Makaron mieszamy z sosem, nakładamy na talerze, dekorujemy listkami bazylii. 

Uwagi:

Porcja sosu (bez makaronu) ma 456 kcal, w tym 31 B, 43 W i 16 T.

Wypróbowałeś ten przepis?
Opublikuj swoje zdjęcie na Instagramie i koniecznie mnie oznacz @filozofiasmaku. Dziękuję!
6 komentarzy
4

Podobne posty:

6 komentarzy

Iwona 19/03/2019 - 8:33 pm

Nigdy nie jadłam tofu, ale danie prezentuje się tak smacznie, że z chęcią bym skosztowała 🙂

Odpowiedz
Dietetyk Na Walizkach 20/03/2019 - 11:20 am

Ciekawa alternatywa dla osób, które nie jedzą mięsa 🙂 Soczewica jak najbardziej na tak jako, m.in. dobre źródło białka roślinnego.

Odpowiedz
Natalia 20/03/2019 - 12:05 pm

Genialna opcja! Muszę zrobić, bo takie spaghetti uwielbiałam jak jadłam mięso 🙂

Odpowiedz
Ula 21/03/2019 - 10:16 am

Cześć, czego można użyć zamiast tofu? Nie mogę jeść soi. Czy po prostu pominąć…

Odpowiedz
Malwina 21/03/2019 - 10:25 am

Pomiń, też będzie pysznie. Możesz dodać też do sosu troszkę wędzonej papryki, jeśli lubisz jej smak

Odpowiedz
Natasza 14/11/2019 - 7:00 pm

Masz jakieś sprawdzone marki tofu do tego przepisu?

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies