Zupa z pieczonych pomidorów i mascarpone

przez Malwina

W dalszym ciągu pozostajemy w klimatach kuchni włoskiej. Dziś ciekawa alternatywa dla klasycznej pomidorowej, mianowicie zupa z pieczonych pomidorów z mascarpone. Aromatyczne i kremowe zupy są dla mnie kwintesencją lata. Serdecznie Wam polecam!

Przepis dodaję do akcji Darii- F1 od kuchni. (GP Włoch)

ZUPA Z PIECZONYCH POMIDORÓW I MASCARPONE (WŁOCHY)

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 1,2 kg pomidorów (użyłam malinowych)
  • 1 duża cebula
  • 2 duże ząbki czosnku lub 3 średnie, obrane i drobno posiekane
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 mała papryczka chili, pozbawiona pestek i drobno posiekana (opcjonalnie*)
  • 4 łyżki mascarpone
  • 2 łyżki posiekanych listków bazylii
  • sól, świeżo zmielony pieprz, suszone oregano
Pomidory kroimy na pół, układamy w naczyniu żaroodpornym skórą do dołu. Posypujemy oregano. Cebulę obieramy, kroimy na ćwiartki, układamy obok papryki. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy przez 20-30 minut. Warzywa studzimy, z pomidorów zdejmujemy skórkę, kroimy je na mniejsze kawałki. Cebulę również siekamy na mniejsze kawałki. W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i chili, smażymy 30 sekund. Dodajemy pomidory (wraz z sokiem) i cebulę, smażymy 3 minuty. Całość zalewamy bulionem, gotujemy 10 minut. Zupę zdejmujemy z ognia, dodajemy mascarpone wymieszane z bazylią, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość miksujemy blenderem.

*jeśli chcecie otrzymać łagodniejszą wersję zupy, pomińcie dodatek chili

Wypróbujcie także inne przepisy na zupę pomidorową
(zupa pomidorowa z pesto i mozzarella(zupa z pieczonych pomidorów(zupa pomidorowa z soczewica
16 komentarzy
0

Podobne posty:

16 komentarzy

Kruszynka 14/09/2012 - 6:40 am

Może być ciekawym zamiennikiem zwykłej pomidorowej 😉 Przypominam o konkursie u mnie : http://book-and-cooking.blogspot.com/2012/09/konkurs-z-firma-prymat.html

Odpowiedz
Wiewióra 14/09/2012 - 6:50 am

piękna pomidorówka 🙂 a zabielanie serkiem mascarpone uważam za genialne i sama często dodaję 🙂

Odpowiedz
Elexis 14/09/2012 - 7:22 am

Coś mi się wydaje, że wpadam dzisiaj do Ciebie na zupę:))))

Odpowiedz
Ola 14/09/2012 - 7:26 am

Malwinko nie wpadłabym na ten dodatek mascarpone do zupy 🙂

Odpowiedz
Antenka 14/09/2012 - 7:32 am

nie jadłam jeszcze takiej pomidorówki, ale będę o niej myśleć, bo pomysł świetny:D

Odpowiedz
Kamila 14/09/2012 - 8:13 am

Ależ musi być pyszna! Miłego piątku!

Odpowiedz
Maggie 14/09/2012 - 8:21 am

Slodki serek mascarpone, pikantna chilli, dojrzale pomidory… To musi smakowac niebiansko!

Odpowiedz
Ela Kłuc 14/09/2012 - 9:51 am

Słodko -ostra – musi być pyszna:))

Odpowiedz
Karola 14/09/2012 - 10:39 am

Idealna zupa na te chmury za oknem:-) i już się jakoś słoneczniej zrobiło w domu, nie chcę myśleć co by było gdyby taka zupa trawiła na mój stół. Mniam….

Odpowiedz
TRZY CYTRYNY. 14/09/2012 - 2:19 pm

Słyszałam juz o tej zupie. podobno świetna. pewnie znowu podkradnę Ci przepis ;D

Odpowiedz
Veggie 14/09/2012 - 7:23 pm

już po składnikach i zdjęciach widać, że zupa jest wspaniała, śiweny sposób z tymi pomidoami, w ten sposób nie trzeba kupować żadnych przecierów 🙂

Odpowiedz
Majana 14/09/2012 - 8:40 pm

Cudowna! Pyszna musi być.
🙂

Odpowiedz
Tomek gotuje 14/09/2012 - 10:13 pm

Zbieram się do pomidorowej z pieczonych pomidorów, mascaprone to ciekawa alternatywa dla śmietany 🙂

Odpowiedz
Paulina 15/09/2012 - 4:15 pm

Spróbowałam raz pomidorowej z pieczonych pomidorów i przepadłam! Jest dla mnie wyśmienita! 🙂

Pozdrawiam!

Odpowiedz
Magda 15/09/2012 - 7:18 pm

Witam, nominowałam Cię do nagrody Versatile Blogger Award http://www.kuchniokracja.hanami.pl/?p=930 Zapraszam do zabawy.

Odpowiedz
Anonimowy 08/09/2013 - 11:19 am

jest pyszna…:) lepsza niż zwykła pomidorówka ….pozdrawiam

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies