W dalszym ciągu pozostajemy w klimatach kuchni włoskiej. Dziś ciekawa alternatywa dla klasycznej pomidorowej, mianowicie zupa z pieczonych pomidorów z mascarpone. Aromatyczne i kremowe zupy są dla mnie kwintesencją lata. Serdecznie Wam polecam!
Przepis dodaję do akcji Darii- F1 od kuchni. (GP Włoch)
Przepis dodaję do akcji Darii- F1 od kuchni. (GP Włoch)
ZUPA Z PIECZONYCH POMIDORÓW I MASCARPONE (WŁOCHY)
Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
- 1,2 kg pomidorów (użyłam malinowych)
- 1 duża cebula
- 2 duże ząbki czosnku lub 3 średnie, obrane i drobno posiekane
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1 mała papryczka chili, pozbawiona pestek i drobno posiekana (opcjonalnie*)
- 4 łyżki mascarpone
- 2 łyżki posiekanych listków bazylii
- sól, świeżo zmielony pieprz, suszone oregano
Pomidory kroimy na pół, układamy w naczyniu żaroodpornym skórą do dołu. Posypujemy oregano. Cebulę obieramy, kroimy na ćwiartki, układamy obok papryki. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy przez 20-30 minut. Warzywa studzimy, z pomidorów zdejmujemy skórkę, kroimy je na mniejsze kawałki. Cebulę również siekamy na mniejsze kawałki. W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i chili, smażymy 30 sekund. Dodajemy pomidory (wraz z sokiem) i cebulę, smażymy 3 minuty. Całość zalewamy bulionem, gotujemy 10 minut. Zupę zdejmujemy z ognia, dodajemy mascarpone wymieszane z bazylią, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość miksujemy blenderem.
*jeśli chcecie otrzymać łagodniejszą wersję zupy, pomińcie dodatek chili
Wypróbujcie także inne przepisy na zupę pomidorową
16 komentarzy
Może być ciekawym zamiennikiem zwykłej pomidorowej 😉 Przypominam o konkursie u mnie : http://book-and-cooking.blogspot.com/2012/09/konkurs-z-firma-prymat.html
piękna pomidorówka 🙂 a zabielanie serkiem mascarpone uważam za genialne i sama często dodaję 🙂
Coś mi się wydaje, że wpadam dzisiaj do Ciebie na zupę:))))
Malwinko nie wpadłabym na ten dodatek mascarpone do zupy 🙂
nie jadłam jeszcze takiej pomidorówki, ale będę o niej myśleć, bo pomysł świetny:D
Ależ musi być pyszna! Miłego piątku!
Slodki serek mascarpone, pikantna chilli, dojrzale pomidory… To musi smakowac niebiansko!
Słodko -ostra – musi być pyszna:))
Idealna zupa na te chmury za oknem:-) i już się jakoś słoneczniej zrobiło w domu, nie chcę myśleć co by było gdyby taka zupa trawiła na mój stół. Mniam….
Słyszałam juz o tej zupie. podobno świetna. pewnie znowu podkradnę Ci przepis ;D
już po składnikach i zdjęciach widać, że zupa jest wspaniała, śiweny sposób z tymi pomidoami, w ten sposób nie trzeba kupować żadnych przecierów 🙂
Cudowna! Pyszna musi być.
🙂
Zbieram się do pomidorowej z pieczonych pomidorów, mascaprone to ciekawa alternatywa dla śmietany 🙂
Spróbowałam raz pomidorowej z pieczonych pomidorów i przepadłam! Jest dla mnie wyśmienita! 🙂
Pozdrawiam!
Witam, nominowałam Cię do nagrody Versatile Blogger Award http://www.kuchniokracja.hanami.pl/?p=930 Zapraszam do zabawy.
jest pyszna…:) lepsza niż zwykła pomidorówka ….pozdrawiam