Tiramisu bez jajek

przez Malwina

Dziś przepis na tiramisu w wersji bezjajecznej. Przygotowałam je na wieczór włoski, o którym Wam wspomniałam. Mój Połówek uwielbia ten deser, ja tym bardziej, ponieważ robi się gi błyskawicznie. W podobnie szybkim tempie lubi też znikać. Możemy go przygotować także w pucharkach lub kieliszkach. 


TIRAMISU (BEZ JAJEK)

Składniki (na formę 26 cm x 13 cm):

  • 250 g mascarpone
  • 150 ml kremówki
  • 1/3 szklanki cukru pudru*
  • 250 ml mocnego naparu kawowego 
  • kieliszek amaretto
  • 120 g podłużnych biszkoptów
  • kakao i starta gorzka czekolada do oprószenia ciasta
Robimy mocny napar kawowy (u mnie 3 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej na 250 ml wrzątku, możemy go lekko dosłodzić). Odstawiamy do ostygnięcia. Mascarpone krótko ubijamy razem z cukrem pudrem. Zimną kremówkę ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy do serka, mieszając łyżką. Do zimnej kawy dodajemy amaretto, maczamy w niej biszkopty (robimy to bardzo szybko, aby się nie rozpadły i zbytnio nie rozmiękły) i układamy na dnie naczynia**. Na warstwie biszkoptów rozkładamy połowę masy z mascarpone, kolejno znów biszkopty i resztę kremowej masy. Całość posypujemy kakao i startą gorzką czekoladą. Wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny.

*lub więcej do smaku
**formę warto wyłożyć folią aluminiową

Czas przygotowania (bez czasu chłodzenia): 15 minut
31 komentarzy
2

Podobne posty:

31 komentarzy

LolaJoo 13/09/2012 - 6:51 am

ja też wolę wersję bez jajek, zresztą tutaj widać 🙂 http://lolajoo.blogspot.com/2012/03/tiramisu-przepis-moja-wersja.html

Odpowiedz
kruszyna 13/09/2012 - 7:01 am

Bardzo fajny przepis, deser szybki w wykonaniu, a już sobie wyobrażam jak obłędnie smakuje 😀

Odpowiedz
Kruszynka 13/09/2012 - 7:06 am

Jak Ty kusisz od samego rana, podziel , że się chociaż kobieto 😉

Odpowiedz
Kamila 13/09/2012 - 7:07 am

Pyszny deser!

Odpowiedz
Asik. 13/09/2012 - 7:07 am

Mmmm uwielbiam tiramisu, mogę się poczęstować kawałeczkiem?

Odpowiedz
lekki brzusio 13/09/2012 - 7:10 am

ja uwielbiam tiramisu, myślę, że to bez jajek jest równie pyszne jak tradycyjne.

Odpowiedz
Maggie 13/09/2012 - 7:14 am

Probowalam wersji bezjajecznej i tez jest niezla, chociaz tradycyjna bije ja na glowe. Bardzo elegancko wyglada twoje tiramisu, moje po przelozeniu na talerzyk jest zwykle wybitnie rozpackane 🙂

Odpowiedz
Malwina 13/09/2012 - 7:51 am

Ja też najczęściej robię tiramisu z jajkami. Niestety szczęśliwe kurki mojego dostawcy od miesiąca nie niosą zbyt wiele , a na tych sklepowych wolałam nie robić.

Odpowiedz
Ervisha 13/09/2012 - 7:14 am

Na taki to się skuszę 😀 Wyglada REWELACYJNIE 😀

Odpowiedz
AnnaA-G 13/09/2012 - 7:41 am

świetny przepis, prosty i szybki:)

Odpowiedz
Antenka 13/09/2012 - 7:43 am

wygląda obłędnie:) każdy pisze, że deser pyszny i prosty, ale wstyd się przyznać, nigdy jeszcze go nie robiłam;)

Odpowiedz
Wiewióra 13/09/2012 - 8:07 am

super deser!!!

Odpowiedz
Glodomorek 13/09/2012 - 8:24 am

Aleś mi smaka narobiła:) Świetnie wygląda, aż ciekaw jestem smaku..

Odpowiedz
Oliko 13/09/2012 - 8:42 am

Fajny przepis, mniam~ Od jakiegoś czasu kombinuję jak zastąpić mascarpone – kiedy mi się uda od razu robię tiramisu 🙂

Odpowiedz
Gosia 13/09/2012 - 8:55 am

jak u mnie się pojawia to też błyskawicznie znika 🙂

Odpowiedz
Grażyna 13/09/2012 - 9:05 am

Malwinko, zaraz zapisuję ten przepis. Moja córka uwielbia to ciasto, a ja szukałam dobrej wersji bez jajek 🙂

Odpowiedz
Dusia 13/09/2012 - 9:12 am

o jeny jak dawno nie robiłam 🙂

Odpowiedz
pieczarka mySia 13/09/2012 - 9:21 am

Bardziej podobaja mi sie przepisy na tiramisu bez jajek 🙂 jakos pewniej sie czuje 🙂

Przepis zapisuje i pozdrawiam! 🙂

Odpowiedz
mojetworyprzetwory 13/09/2012 - 9:35 am

Dawno nie robiłam! Dziękuję za pyszne przypomnienie!

Odpowiedz
anula 13/09/2012 - 9:46 am

Rewelacja , ślinka cieknie

Odpowiedz
Cooking?? Cooking!! 13/09/2012 - 2:45 pm

Myślałam, że bez jajek się nie da 🙂

Odpowiedz
pasjonatka 13/09/2012 - 5:59 pm

zabieram sie za tiramisu od dawna i jeszcze nie zdarzylam zrobic ;p

Odpowiedz
Tomek gotuje 13/09/2012 - 10:10 pm

Uwielbiam tiramisu, ale nie miałem jeszcze okazji robić go samodzielnie 🙂

Odpowiedz
Majana 14/09/2012 - 4:53 am

Dawno nie robiłam tiramisu. Uwielbiam. Cudowny deser, choć kaloryczny bardzo.
Ja robię z jajkami,ale chętnie wypróbuję Twoją wersję, bo na pewno jest bardzo pyszna. 🙂
Uściski :*

Odpowiedz
kasandraa6 17/09/2012 - 9:34 am

jak ja lubię takie ciacha 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 08/12/2012 - 10:43 am

Boskie!!! Rodzinka wylizała alufolię 😉 A musisz wiedzieć, że jestem mistrzynią zakalca 😉 Dziękuję i pozdrawiam

Odpowiedz
Malwina 08/12/2012 - 11:20 am

Bardzo się cieszę, że smakowało:)

pozdrawiam serdecznie

Odpowiedz
Anonimowy 23/01/2013 - 10:25 am

Świetny przepis! Zrobiłam je, bo chciałam zużyć serek mascarpone, no i zniknęło ani się obejrzałam!

Odpowiedz
Malwina 23/01/2013 - 2:09 pm

Miło mi to słyszeć:)

Odpowiedz
Anonimowy 10/02/2013 - 1:33 pm

Super deser, wersja bez jajek jest zdecydowanie lepsza.
Już mama smaczek, idę zrobić……

Odpowiedz
Anonimowy 14/09/2015 - 2:00 pm

Wyszlo pyszne i zniknelo w mig.Zrobilam z likierem pigwowym(odrobinke) i na 500g serka dalam 200g smietany.Super.Tylko te kalorie!Nic to wkrotce zrobie znowu.Polecam!Smacznego.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies