Marokańska zupa z soczewicy i ciecierzycy

przez Malwina



Po raz kolejny spotkałam się w wirtualnej kuchni z kilkoma blogerami. Przygotowaliśmy marokańską zupę z soczewicą i ciecierzycą, idealną na te mroźne dni. Zakochałam się w niej, ma w sobie wszystko to, co uwielbiam- warzywa strączkowe, pomidory i mój kochany kmin rzymski. Myślę, że taki sycący rozgrzewacz posmakuje i Wam. 
Razem ze mną zupkę przygotowali: Emma, Emilia, Ilonka, Maggie, Mirabelka, Shinju, Michał, Pela, Pluskotka, Ania oraz Kabka. Dziękuję Wam bardzo za to spotkanie, mam nadzieję, że i Wam posmakowała ta arabska zupka 😉




MAROKAŃSKA ZUPA Z SOCZEWICY I CIECIERZYCY

Składniki (na 4-6 porcji):
[przepis pochodzi z TEJ strony]

  • 1 cebula, obrana, pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2,5 cm kawałek świeżego imbiru, obrany i drobno posiekany
  • 3 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  •  pół łyżeczki chili w proszku
  • 250 g czerwonej soczewicy*
  • puszka ciecierzycy, odsączonej i opłukanej
  • litr buliony warzywnego
  • puszka pomidorów bez skórki
  • pół litra soku pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku
  • do podania posiekana natka pietruszki, kolendra, jogurt naturalny
W głębokim rondlu rozgrzewamy łyżkę oliwy, smażymy cebulę przez 5 minut aż zmięknie. Dodajemy czosnek, imbir, kumin, kolendrę i chili, smażymy minutę. Wrzucamy puszkę rozgniecionych pomidorów wraz z sokiem, soczewicę, wlewamy bulion i sok pomidorowy. Gotujemy około 20 minut, aż soczewica będzie miękka. Dodajemy ciecierzycę, podgrzewamy 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę przelewamy do talerzy i posypujemy posiekaną kolendrą i pietruszką. 
*możemy użyć również zielonej lub brązowej soczewicy, ale wówczas należy wydłużyć czas gotowania


26 komentarzy
0

Podobne posty:

26 komentarzy

Tylko Spróbuj 01/02/2012 - 6:19 pm

Pewnie było pysznie i miło!
I tak powinno być :)))

Odpowiedz
Mirabelka 01/02/2012 - 6:32 pm

Ja powiem tylko tyle: wybrałaś świetny przepis! 🙂

Odpowiedz
ilka_86 01/02/2012 - 6:46 pm

pyszna była ta zupka, idealna na tę porę roku:)

Odpowiedz
Majana 01/02/2012 - 6:50 pm

Świetne zdjecia, pyszna zupka i fajny talerz 🙂

Odpowiedz
mopswkuchni 01/02/2012 - 6:51 pm

Dziękuję za wspólne gotowanie! Czekam na kolejne tak trafione propozycje przepisów z Twojej strony. Mam nadzieję, że egzamin dzisiejszy poszedł dobrze!

Odpowiedz
shinju 01/02/2012 - 7:13 pm

Zdecydowanie można się w niej zakochać 🙂

Odpowiedz
Siaśka 01/02/2012 - 7:58 pm

Jak można uczestniczyć w wirtualnym gotowaniu?! też chcę!

Odpowiedz
Malwina 02/02/2012 - 1:18 pm

Odezwij się do mnie na maila;)

Odpowiedz
atina 02/02/2012 - 4:28 am

Musiało być pyszne!

Odpowiedz
Kermeet 02/02/2012 - 6:59 am

Dzięki za wspólne gotowanie, ładne zdjęcia, pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Maggie 02/02/2012 - 7:48 am

Ta zupa jest faktycznie przepyszna i doskonala na zimowe chlody. Na pewno bede do niej wracac!

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 02/02/2012 - 9:48 am

ależ ta zupa musi być pyszna …pięknie wyglada:) pozdrawiam ciepło Malwi:)

Odpowiedz
Pluskotka 02/02/2012 - 12:32 pm

Cieszę się, że u wszystkich wygląda tak jak u mnie, bo bałam się, że za rzadka wyszła. Myślę, że też będę ją powtarzać, jeśli będę narzekać na nadmiar ziarna w domu. 🙂

Odpowiedz
Malwina 02/02/2012 - 1:18 pm

I u mnie będzie gościć często;)Chociaż następnym razem zrobię ją troszkę gęstszą

Odpowiedz
wilczyca-Aga 02/02/2012 - 2:14 pm

przy takiej pogodzie to wspaniałość na rozgrzewkę.

Odpowiedz
Emma 02/02/2012 - 3:10 pm

dziękuję za wspólne pichcenie, u mnie też na pewno będzie gościć często 😉

PS śliczna miseczka, moja mama szuka takiej do zastawy od dawna. 🙂

Odpowiedz
Kasia 02/02/2012 - 8:02 pm

Hej Malwino! Dziękuję za wspólne pichcenie 🙂 ostrą, rozgrzewającą zupę wybrałaś 😉 pozdrowienia!

Odpowiedz
Biedr_ona 05/02/2012 - 6:35 pm

Znowu ta zupka? Chyba za mną cały dzień 'chodzi' ;-D

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Magdalena Potok 26/10/2014 - 11:37 am

Czy ta zupka to Harira? Uwielbiam ten blog!!

Odpowiedz
NG 12/11/2014 - 8:25 pm

Robiłam ją już dwukrotnie – pyszna , a dziś wzbogaciłam ją dodatkiem wołowiny.

Odpowiedz
Kaja M 30/11/2014 - 11:03 am

Wspaniała:)nawet moja roczna córeczka się nią zajadała:))) polecam ten przepis.

Odpowiedz
Kaja M 30/11/2014 - 11:03 am

Wspaniała:)nawet moja roczna córeczka się nią zajadała:))) polecam ten przepis.

Odpowiedz
Anonimowy 26/09/2016 - 7:37 am

Czy ciecierzycę z puszki dodajemy z sokiem?

Odpowiedz
Malwina 26/09/2016 - 9:51 am

Ciecierzycę dodajemy odsączoną.

Odpowiedz
Anonimowy 19/10/2016 - 4:03 pm

Pyszna często gosci na moim stole

Odpowiedz
Anonimowy 16/11/2016 - 3:53 pm

Zupa jest pyszna 😋 często ją gotuję ♨

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies