Caprese, czyli włoska pochwała prostoty

przez Malwina

Caprese to jedna z najszybszych i najsmaczniejszych sałatek świata. Najlepiej smakuje latem, gdy użyjemy do niej soczystych i aromatycznych pomidorów. Do tego świeże listki bazylii, ser mozzarella i dobrej jakości oliwa. Prościej już chyba być nie może. 

Przepis dodaję do akcji Darii- F1 od kuchni

CAPRESE

Składniki:

  • 2 jędrne pomidory
  • 1 kulka mozzarelli (125 g)
  • kilka listków bazylii
  • dobrej jakości oliwa
  • sól i świeżo zmielony pieprz
Pomidory i mozzarellę kroimy w plastry. Układamy na przemian na talerzu. Ozdabiamy listkami bazylii i polewamy dobrą oliwą. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Całkowity czas przygotowania: 5 minut.

27 komentarzy
0

Podobne posty:

27 komentarzy

Kruszynka 17/09/2012 - 6:45 am

Prosto i smacznie 🙂

Odpowiedz
Tygrysica 17/09/2012 - 6:52 am

Oj robiłam nie raz :). Pięknie się prezentuje.

Odpowiedz
Kamila 17/09/2012 - 6:55 am

Uwielbiam! Miłego tygodnia!

Odpowiedz
Droczilka 17/09/2012 - 7:24 am

Ja zawsze chwalę prostotę, a u Ciebie zwykle jest prosto i pysznie:-))

Odpowiedz
Antenka 17/09/2012 - 7:34 am

dokładnie, prosta, klasyczna, boska sałatka!

Odpowiedz
Anonimowy 17/09/2012 - 7:34 am

Potwierdzam, dobra rzecz 🙂 nie zaszkodzi również odrobina octu balsamicznego

Odpowiedz
Asik. 17/09/2012 - 7:44 am

Uwielbiam, za smak, za piękny kolorowy wygląd, za prostotę wykonania. Aż mi w brzuchu zaburczało 😉

Odpowiedz
Grażyna 17/09/2012 - 8:06 am

Często to co najprostrze jest najsmaczniejsze 🙂

Odpowiedz
Przypraw mnie 17/09/2012 - 8:35 am

Dziękuję Bogu za pomidory, mozarellę i bazylię. Iście boskie połączenie.
Pozdrawiam
A.

Odpowiedz
Dusia 17/09/2012 - 8:46 am

moja ulubiona

Odpowiedz
lekki brzusio 17/09/2012 - 9:40 am

to jest tak proste, że aż niebywałe, że tak dobre.

Odpowiedz
LolaJoo 17/09/2012 - 9:47 am

prościej rzeczywiście być nie może ,…ale i smaczniej też nie!!

Odpowiedz
Ola 17/09/2012 - 10:40 am

cudowna w smaku klasyka

Odpowiedz
Maggie 17/09/2012 - 11:08 am

Bo czasem to, co najprostsze, jest najsmaczniejsze 🙂

Odpowiedz
Marzena 17/09/2012 - 11:10 am

Uwielbiam caprese, czasami jeszcze skrapiam octem balsamico:-)

Odpowiedz
Ivka 17/09/2012 - 12:44 pm

pamiętam mój pierwszy raz z caprese, byłam zdumiona, że tak niewiele potrzeba, aby powstał taki wspaniały smak

Odpowiedz
Madame Edith 17/09/2012 - 5:18 pm

Malwinko,

Podobnie jak Ivka jedząc caprese po raz pierwszy byłam w niesamowitym szoku, że coś tak prostego może smakować tak dobrze. Jednak ważna jest oliwa. Ostatnio używam tylko portugalskich oliw i jestem nimi zachwycona!

Pozdrawiam Cię serdecznie,
E.

Odpowiedz
teenager ;) 17/09/2012 - 2:55 pm

niezwykle proste i niezwykle pyszne <3

Odpowiedz
Kamciss 17/09/2012 - 3:26 pm

Proste- za to jakie sycące i smaczne 🙂

Odpowiedz
Krecia 17/09/2012 - 4:34 pm

uwielbiam:) Zapraszam do mnie:)

Odpowiedz
Olka 17/09/2012 - 5:18 pm

Klasyk, który nigdy, przenigdy się nie nudzi 🙂

Odpowiedz
Majana 17/09/2012 - 8:46 pm

Kocham caprese!:)

Odpowiedz
Beatrice 17/09/2012 - 8:49 pm

Pyszne! bardzo lubię i często robię 🙂

Odpowiedz
kaczodajnia.blogspot.com 17/09/2012 - 9:23 pm

Taaak proste, a pyszne 🙂

Odpowiedz
Pan Deserek :) 18/09/2012 - 6:59 am

Jakie proste, a jakie smaczne mniam mniam 🙂

Odpowiedz
MartynCia ^^ 18/09/2012 - 1:06 pm

pomidor i mozarella <3

Odpowiedz
abcmojejkuchni 18/09/2012 - 8:01 pm

Uwielbiam:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies