Sałatka z orkiszu i szparagów

przez Malwina
sałatka z orkiszem i szparagami
Sałatka z orkiszu i szparagów
Sałatka z orkiszu i szparagów to moja kolejna propozycja na zdrowy lunch w pracy. Świetnie wpisuje się w wiosenny klimat. Pożywne ziarno orkiszu, szparagi, świeże warzywa oraz dressing z dodatkiem czosnku i melasy z granatów to zestawienie, które szczególnie przypadło mi do gustu. Taką sałatkę możecie podać jako dodatek do grillowanego indyka lub ryby. Polecam wszystkim bentomaniakom.

Sałatka z orkiszem i zielonymi szparagami przepis

SAŁATKA Z ORKISZU I SZPARAGÓW


Składniki (na 2 porcje):
  • pół szklanki ziarna orkiszu (surowego)
  • pół czerwonej cebulki
  • 1 ogórek gruntowy
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 250 g zielonych szparagów (pół pęczka)
  • garść listków miniaturowego szpinaku (baby)
  • dressing: 2 łyżki oliwy, 1 łyżka melasy z granatów (ewentualnie sok z cytryny), 1 malutki ząbek czosnku (drobno posiekany), sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Przygotowanie:
Opłukany orkisz umieszczamy w garnku, wlewamy troszkę więcej niż szklankę wody, dodajemy szczyptę soli. Gotujemy pod przykryciem, aż ziarno orkiszu wchłonie płyn i będzie miękkie. Zajmie to kilkadziesiąt minut. Ugotowany orkisz studzimy i przekładamy do miski. 
Cebulkę siekamy w piórka, obranego ogórka kroimy w kostkę, pomidory kroimy na pół. Odłamujemy zdrewniałe końcówki od szparagów. Szparagi gotujemy na parze przez około 4-6 minut, aż będą al dente (miękkie, ale nierozgotowane). Szparagi przelewamy zimną wodą, kroimy je w mniejsze kawałki. Umyte i osuszone liście szpinaku siekamy. Do orkiszu dodajemy cebulkę, ogórka, pomidory, szparagi, szpinak. Oliwę mieszamy z melasą, dodajemy sól, pieprz, czosnek, ponownie mieszamy. Sałatkę polewamy dressingiem, mieszamy i podajemy. 
Uwagi:
– Jeśli sałatkę z orkiszu i szparagów macie zamiar zabrać ze sobą do pracy, wówczas posiekany szpinak połóżcie na jej wierzchu i wymieszajcie z resztą składników tuż przed jedzeniem. W przeciwnym razie po kilku godzinach spędzonych w lodówce może zwiędnąć.
– Zamiast orkiszu możecie użyć pęczaku, grubej kaszy bulgur, a w wersji bezglutenowej – kaszy jaglanej.
Melasę z granatów zakupicie w większych marketach lub sklepach internetowych z kuchniami świata. Radzę zwracać uwagę na nazwę i skład. Na rynku dostępna jest również melasa z granatem (a nie z granatów) i niestety jest to produkt o kiepskim składzie a przy okazji w porównaniu z dobrą melasą- również o kiepskim smaku. 
Wypróbuj także przepis na sałatkę z orkiszu i pieczonej papryki

 Sałatka z ziarnem orkiszu

Sałatka z pszenicą i szparagami

Czas przygotowania: 30 minut.

6 komentarzy
0

Podobne posty:

6 komentarzy

Karolina 20/05/2015 - 8:55 am

Wygląda mega smacznie <3 muszę wypróbować!

Odpowiedz
Magda C. 20/05/2015 - 9:48 am

Bardzo fajna sałatka 🙂

Odpowiedz
Daria 20/05/2015 - 10:05 am

Świetna sałatka , jestem bardzo ciekawa jej smaku, dlatego z przyjemnością zapisuje przepis i spróbuję póki sezon na szparagi w pełni 😉

Odpowiedz
Magdalena Kuchaja 20/05/2015 - 2:18 pm

kolejna świetna, pożywna i kolorowa sałatka!

Odpowiedz
Angie 21/05/2015 - 5:42 am

Wygląda przeapetycznie a do tego ma mnóstwo składników odżywczych: ))

Odpowiedz
healthymaniacs 21/05/2015 - 2:56 pm

sałatka tak zachęcająco wygląda, że po przeczytaniu składu jeszcze bardziej ma się ochotę na miseczkę 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies