Tort Rafaello

przez Malwina
Przepis na tort kokosowy

Tort Rafaello przygotowałam  z myślą o Sylwestrze. Był tak pyszny, że nie doczekał ostatniego dnia roku. Jeśli jesteście miłośnikami kokosu, to ciasto będzie dla Was idealne. W sezonie letnim warto wzbogacić tort o dodatek owoców, np. malin. Podaję Wam przepis na małą tortownicę, możecie oczywiście podwoić liczbę składników i upiec tort w większej formie. 

Tort kokosowy przepis

TORT RAFAELLO
Słodka Sobota #25


Składniki (na tortownicę 16 cm):
[przepis własny]

  • biszkopt: 2 jajka, 3 łyżki cukru, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 2 czubate łyżki mąki
  • krem: 250 g mascarpone, 100 g kremówki, 60 g cukru pudru, 3 łyżki likieru kokosowego, 50 g wiórków kokosowych
  • poncz: 5-6 łyżek likieru kokosowego*, 30 ml gorącej wody, 1 łyżka cukru
  • dodatkowe wiórki do obłożenia tortu
  • pralinki rafaello
Przygotowujemy biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy stopniowo cukier i dalej miksujemy. Dodajemy po 1 żółtku, miksując na najmniejszych obrotach do połączenia. Mąkę i proszek przesiewamy przez sito, stopniowo dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Masę przelewamy do tortownicy (dno należy wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie wykładamy papierem ani nie smarujemy tłuszczem). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 25 minut lub dłużej (do suchego patyczka).  W początkowej fazie pieczenia nie wolno otwierać piekarnika, ponieważ może to doprowadzić do opadnięcia biszkoptu. Ciasto obserwujemy przez szybkę i po upływie określonego czasu sprawdzamy je patyczkiem do szaszłyków. Upieczone ciasto wyjmujemy z formy, kładziemy na desce spodem do góry, zdejmujemy papier do pieczenia. Studzimy na metalowej kratce. 
Przygotowujemy krem: kremówkę ubijamy na sztywno. Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem, likierem. Następnie dodajemy kremówkę i krótko miksujemy na najmniejszych obrotach do połączenia. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy wiórki, mieszamy. 
Przygotowujemy poncz: cukier rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do przestygnięcia. Dodajemy likier, mieszamy. Jeśli lubicie torty z mocno wyczuwalną nutką alkoholu, dodajecie do ponczu 1 łyżkę wódki.
Etap końcowy: Ostudzony dzielimy ostrym i dużym nożem na 2 lub 3 blaty (polecam pokroić go na 2 blaty, będzie łatwiej). Pierwszy dolny blat nasączamy ponczem, wykładamy na niego połowę kremu z dodatkiem wiórków, przykrywamy drugim blatem, lekko dociskamy. Drugi blat nasączamy likierem, wykładamy resztę kremu z kokosem, kładziemy ostatni blat i ponownie nasączamy (górnego blatu nie nasączam zbyt mocno). Wierzch i boki tortu smarujemy kremem bez dodatku wiórków. Tort ozdabiamy pralinkami rafaello, posypujemy wiórkami kokosowymi. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Tort najlepiej smakuje kolejnego dnia.

* do przygotowania ponczu użyłam domowego likieru. Przed przygotowaniem ponczu wyjęłam butelkę z likierem z lodówki kilka godzin wcześniej, by stał się rzadszy.
** tort Rafaello w formie 20 cm: biszkopt przygotowujemy z 4 jajek, 6 łyżek cukru, 4 czubatych łyżek mąki pszennej, 1 łyżeczki proszku do pieczenia (postępujemy tak samo jak w przepisie). Pieczemy w temp. 180 stopni przez 30-35 minut (sprawdzamy wypieczenie suchym patyczkiem). Krem należy przygotować z 200 ml kremówki, 375 g mascarpone, 4-5 czubatych łyżek cukru pudru, 5 łyżek likieru kokosowego i około 75 g wiórków kokosowych

Tort z kremem kokosowym przepis

Tort rafaello przepis

Czas przygotowania: 55 minut.

18 komentarzy
1

Podobne posty:

18 komentarzy

Sylvia F. 18/01/2014 - 6:50 pm

Pyszny musiał być! Rafaello uwielbiam pod każdą postacią i pewnie wyjadła bym wszystkie kulki z tortu 😀

Odpowiedz
Justyna Żak 18/01/2014 - 7:19 pm

wygląda rewelacyjnie:)

Odpowiedz
babka z rodzynkiem 18/01/2014 - 7:26 pm

Jestem wielką miłośniczką tych kokosowych pralinek, więc ten tort to coś zdecydowanie dla mnie:-) Wygląda fantastycznie!

Odpowiedz
Sosna 18/01/2014 - 8:07 pm

Wygląda obłędnie, lekkie i delikatne jak chmurka 🙂

Odpowiedz
Mariola 18/01/2014 - 9:16 pm

Pyszny tart kokosowy 🙂

Odpowiedz
Angie 18/01/2014 - 9:26 pm

Moja mama byłaby wręcz wniebowzięta, idealny tort dla niej; )

Odpowiedz
wedelka 18/01/2014 - 9:41 pm

Cudowny 🙂 Moja mama byłaby zachwycona – jest wielką fanką kokosu 🙂

Odpowiedz
Gosia Z. 19/01/2014 - 6:35 pm

Pięknie, widzę, że sobota minęła nam pod znakiem kokosa na niebieskiej zastawie 😉 Pozdrawiam Cie 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 19/01/2014 - 10:04 pm

Jaki elegancki i smaczny tort!

Odpowiedz
Magda C. 20/01/2014 - 11:54 am

Wspaniały! Chyba zrobię sobie taki na urodziny 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 20/01/2014 - 8:05 pm

To coś dla mnie:) uwielbiam kokosowe smaki:) buziaki

Odpowiedz
mama Piotrusia i Bartusia 21/01/2014 - 7:51 am

mniam 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 19/02/2014 - 12:12 pm

Czy mozna zastapic likier kokosowy, mleczkiem kokosowym??

Odpowiedz
Malwina 19/02/2014 - 12:20 pm

Jeśli nie masz likieru i nie chcesz kupować całej butelki tylko do ponczu, to podgrzej 1/4 szklanki mleka kokosowego z 2-3 łyżkami cukru (do rozpuszczenia). Następnie całkowicie wystudź, dodaj kilka łyżek wódki i wymieszaj dokładnie. Samo mleko kokosowe będzie zbyt gęste.

Odpowiedz
Anonimowy 02/03/2014 - 9:45 pm

Starczy ten tort dla 8 osob, a jesli nie to o ile mam podwoic skladnikow i jakiej formy uzyc??

Odpowiedz
Anonimowy 03/05/2014 - 6:49 pm

Czym można zastąpić likier kokosowy?

Odpowiedz
Anonimowy 24/03/2015 - 7:05 am

Dzien dobry mam pytanie czym mogłabym zastapic likier?:) zalezy mi na czyms bez %:)

Odpowiedz
Anonimowy 19/12/2015 - 5:52 pm

Witam, tort naprawdę pyszny i nie jest tak pracochłonny jak mi się wydawało. Zrobił wrażenie , a oto min chodziło :)Następnym razem użyję więcej ponczu, wolę jak biszkopt jest bardziej wilgotny całość jest bardziej spójna. Polecam :))

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies