Słodka Sobota #25
Składniki (na tortownicę 16 cm):
[przepis własny]
- biszkopt: 2 jajka, 3 łyżki cukru, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 2 czubate łyżki mąki
- krem: 250 g mascarpone, 100 g kremówki, 60 g cukru pudru, 3 łyżki likieru kokosowego, 50 g wiórków kokosowych
- poncz: 5-6 łyżek likieru kokosowego*, 30 ml gorącej wody, 1 łyżka cukru
- dodatkowe wiórki do obłożenia tortu
- pralinki rafaello
* do przygotowania ponczu użyłam domowego likieru. Przed przygotowaniem ponczu wyjęłam butelkę z likierem z lodówki kilka godzin wcześniej, by stał się rzadszy.
** tort Rafaello w formie 20 cm: biszkopt przygotowujemy z 4 jajek, 6 łyżek cukru, 4 czubatych łyżek mąki pszennej, 1 łyżeczki proszku do pieczenia (postępujemy tak samo jak w przepisie). Pieczemy w temp. 180 stopni przez 30-35 minut (sprawdzamy wypieczenie suchym patyczkiem). Krem należy przygotować z 200 ml kremówki, 375 g mascarpone, 4-5 czubatych łyżek cukru pudru, 5 łyżek likieru kokosowego i około 75 g wiórków kokosowych
Czas przygotowania: 55 minut.
19 komentarzy
Pyszny musiał być! Rafaello uwielbiam pod każdą postacią i pewnie wyjadła bym wszystkie kulki z tortu 😀
wygląda rewelacyjnie:)
Jestem wielką miłośniczką tych kokosowych pralinek, więc ten tort to coś zdecydowanie dla mnie:-) Wygląda fantastycznie!
Wygląda obłędnie, lekkie i delikatne jak chmurka 🙂
Pyszny tart kokosowy 🙂
Moja mama byłaby wręcz wniebowzięta, idealny tort dla niej; )
Cudowny 🙂 Moja mama byłaby zachwycona – jest wielką fanką kokosu 🙂
Pięknie, widzę, że sobota minęła nam pod znakiem kokosa na niebieskiej zastawie 😉 Pozdrawiam Cie 🙂
Jaki elegancki i smaczny tort!
Wspaniały! Chyba zrobię sobie taki na urodziny 🙂
To coś dla mnie:) uwielbiam kokosowe smaki:) buziaki
mniam 🙂
Czy mozna zastapic likier kokosowy, mleczkiem kokosowym??
Jeśli nie masz likieru i nie chcesz kupować całej butelki tylko do ponczu, to podgrzej 1/4 szklanki mleka kokosowego z 2-3 łyżkami cukru (do rozpuszczenia). Następnie całkowicie wystudź, dodaj kilka łyżek wódki i wymieszaj dokładnie. Samo mleko kokosowe będzie zbyt gęste.
A jeśli nie może być w ponczu alkoholu, to wtedy zamiast wódki, dac wodę?
Starczy ten tort dla 8 osob, a jesli nie to o ile mam podwoic skladnikow i jakiej formy uzyc??
Czym można zastąpić likier kokosowy?
Dzien dobry mam pytanie czym mogłabym zastapic likier?:) zalezy mi na czyms bez %:)
Witam, tort naprawdę pyszny i nie jest tak pracochłonny jak mi się wydawało. Zrobił wrażenie , a oto min chodziło :)Następnym razem użyję więcej ponczu, wolę jak biszkopt jest bardziej wilgotny całość jest bardziej spójna. Polecam :))