Flatbread z guacamole i jajkiem sadzonym

przez Malwina
Chlebek z jajkiem i awokado

Ostatnio to jedno z ulubionych śniadań Połówka. W miękkim pszennym chlebku skrywa się guacamole, kawałki pomidora oraz sadzone jajko. Zarówno chlebki z patelni, jak i guacamole możecie przygotować dzień wcześniej. Chlebki należy włożyć do woreczka i szczelnie zamknąć, dzięki czemu nie obeschną i kolejnego dnia nadal będą smaczne. Guacamole przechowujemy w lodówce w zamykanym pojemniku. Warto dołożyć do niego pestkę z awokado, która zapobiegnie ciemnieniu guacamole.

Przepis na śniadanie z awokado

FLATBREAD Z GUACAMOLE I JAJKIEM SADZONYM
Śniadanie Mistrzów #114

Składniki (na 3 porcje):
[przepis własny]

  • chlebki z patelni (ciasto z jednej porcji podzielone na 3 części)
  • 2 pomidory
  • guacamole (z połowy porcji)
  • 3 jajka
  • sól, pieprz, wędzona papryka w proszku
Pomidory kroimy w plastry. Na każdym chlebki rozprowadzamy guacamole, układamy plastry pomidora, oprószamy solą i pieprzem. Jajka smażymy na patelni, przyprawiamy solą i szczyptą wędzonej papryki. Stopień wysmażenia jajek dostosujcie do własnych preferencji. Na każdy chlebek kładziemy po 1 jajku. Podwijamy brzegi chlebka (jak przy tortilli) i zajadamy. W przypadku jajek sadzonych na miękko obowiązkowo nad talerzykiem z ręcznikiem papierowym pod ręką 🙂

Jajko i awokado na chlebku

Czas przygotowania: 10 minut.

7 komentarzy
0

Podobne posty:

7 komentarzy

Justyna Żak 18/01/2014 - 8:25 am

świetne śniadanie:)

Odpowiedz
Patrycja M 18/01/2014 - 8:26 am

Idealne śniadanie 🙂

Odpowiedz
Magda C. 20/01/2014 - 11:51 am

Królewskie śniadanie 🙂

Odpowiedz
agataS 20/01/2014 - 3:29 pm

Jak robisz guacamole?

Odpowiedz
Malwina 20/01/2014 - 4:17 pm

Agato, gdy klikniesz w słowo "guacamole" w liście składników przepisu, zostaniesz przeniesiona do wpisu z guacamole.

Odpowiedz
Anonimowy 20/02/2014 - 7:32 pm

Ze szklanki mąki zrobiła Pani 3 chl;ebki ?

Odpowiedz
Malwina 20/02/2014 - 8:18 pm

Z jednej szklanki mąki (czyli z 1 porcji ciasta) wychodzą 3-4 chlebki. Z reguły robię 3 większe.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies