Tort z truskawkami

przez Malwina
Tort śmietanowy z truskawkami

Sezon truskawkowy jeszcze się nie kończy ale to chyba już ostatni wypiek w tym roku, jaki przygotowałam z dodatkiem tych czerwonych owoców. Ten tort piekłam bez żadnej okazji. Bo czy musi być jakaś okazja, by upiec torcik z sezonowymi owocami? Jasne, że nie. Tort jest lekki za sprawą delikatnego kremu na bazie kremówki i serka mascarpone. Tym razem nasączyłam go ponczem bez dodatku alkoholu, ponieważ miała go próbować osoba w ciąży. Taki torcik możecie przygotować z innymi ulubionymi owocami, np. jagodami, malinami. 

Polecam Wam także wypróbować przepis na tort czekoladowy z truskawkami

Ciasto z truskawkami i kremem

TORT Z TRUSKAWKAMI


Składniki (na formę 20 cm):
[przepis własny]

  • 4 jajka, białka i żółtka osobno
  • 6 łyżek cukru
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • poncz: pół szklanki ciepłej wody, sok z połowy cytryny, 2 łyżki cukru
  • krem: 200 ml kremówki, 375 g mascarpone, 3 czubate łyżki cukru pudru (lub więcej do smaku), 1 łyżeczka ulubionego ekstraktu (u mnie ekstrakt z migdałów, dobrze sprawdzi się także ekstrakt waniliowy)
  • około 600 g słodkich i dojrzałych truskawek, pozbawionych szypułek, umytych i osuszonych

Przygotowujemy biszkopt z 4 jajek: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając. Dodajemy po 1 żółtku, miksując krótko za każdym razem na najmniejszych obrotach do połączenia. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy łyżką, aż mąką połączy się z masą jajeczną. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 20 cm (dno wyłożone papierem do pieczenia). Pieczemy przez około 30-35 minut (do suchego patyczka). Biszkopt wyjmujemy z piekarnika, nożem oddzielamy ciasto od boków formy, wyjmujemy i odkładamy na deskę spodem ciasta do góry. Zdejmujemy papier, deskę z biszkoptem przenosimy na metalową kratkę i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 
Przygotowujemy krem śmietanowy z mascarpone: Kremówkę ubijamy na sztywno. W drugiej misce miksujemy krótko mascarpone z cukrem i ekstraktem. Do mascarpone dodajemy kremówkę, miksujemy na małych obrotach do połączenia. Krem odstawiamy do lodówki. 
Przygotowujemy poncz: w ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier, dodajemy sok z cytryny, odstawiamy do wystygnięcia. Do ponczu możecie dodać kilka łyżek wódki. Ja tym razem nie dodawałam alkoholu, ponieważ tort miała jeść osoba w ciąży.
Składanie tortu: Biszkopt kroimy dużym ostrym nożem na pół. Pierwszy blat układamy na paterze, nasączamy ponczem. Smarujemy kremem, układamy pokrojone truskawki. Na truskawki wykładamy jeszcze odrobinę kremu, by warstwy ciasta lepiej się zespoliły. Na krem z truskawkami kładziemy drugi blat, nasączamy go ponczem. Wierzch i boki tortu smarujemy kremem, całość wyrównujemy. Wierzch ozdabiamy połówkami truskawek. Tort odkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Jest smaczniejszy kolejnego dnia. 
Biszkopt z truskawkami i kremem

Tort śmietanowy z truskawkami

Czas przygotowania: 50 minut.

6 komentarzy
1

Podobne posty:

6 komentarzy

Urszula - Proste potrawy 26/06/2014 - 7:58 pm

Pomimo długiego sezonu truskawkowego jaki wykorzystałam na maxa chętnie poczęstowałabym się jeszcze i Twoim cudnym tortem 🙂

Odpowiedz
AniBarPioMar 26/06/2014 - 8:14 pm

mniamku

Odpowiedz
Magda C. 27/06/2014 - 6:53 am

Wspaniały tort 🙂

Odpowiedz
Antenka 27/06/2014 - 7:10 am

zachwycający:) pyszny, lekki letni:) uwielbiam go już na sam widok!

Odpowiedz
JustInka 30/06/2014 - 10:58 am

Śliczny ten torcik! Truskawki dodają mu smaczku 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 01/07/2014 - 10:26 pm

Ale torcik! Perfekcyjny pod każdym względem!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies