Sezon truskawkowy jeszcze się nie kończy ale to chyba już ostatni wypiek w tym roku, jaki przygotowałam z dodatkiem tych czerwonych owoców. Ten tort piekłam bez żadnej okazji. Bo czy musi być jakaś okazja, by upiec torcik z sezonowymi owocami? Jasne, że nie. Tort jest lekki za sprawą delikatnego kremu na bazie kremówki i serka mascarpone. Tym razem nasączyłam go ponczem bez dodatku alkoholu, ponieważ miała go próbować osoba w ciąży. Taki torcik możecie przygotować z innymi ulubionymi owocami, np. jagodami, malinami.
Polecam Wam także wypróbować przepis na tort czekoladowy z truskawkami
TORT Z TRUSKAWKAMI
Składniki (na formę 20 cm):
[przepis własny]
- 4 jajka, białka i żółtka osobno
- 6 łyżek cukru
- 4 czubate łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- poncz: pół szklanki ciepłej wody, sok z połowy cytryny, 2 łyżki cukru
- krem: 200 ml kremówki, 375 g mascarpone, 3 czubate łyżki cukru pudru (lub więcej do smaku), 1 łyżeczka ulubionego ekstraktu (u mnie ekstrakt z migdałów, dobrze sprawdzi się także ekstrakt waniliowy)
- około 600 g słodkich i dojrzałych truskawek, pozbawionych szypułek, umytych i osuszonych
Przygotowujemy biszkopt z 4 jajek: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając. Dodajemy po 1 żółtku, miksując krótko za każdym razem na najmniejszych obrotach do połączenia. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy łyżką, aż mąką połączy się z masą jajeczną. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 20 cm (dno wyłożone papierem do pieczenia). Pieczemy przez około 30-35 minut (do suchego patyczka). Biszkopt wyjmujemy z piekarnika, nożem oddzielamy ciasto od boków formy, wyjmujemy i odkładamy na deskę spodem ciasta do góry. Zdejmujemy papier, deskę z biszkoptem przenosimy na metalową kratkę i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Przygotowujemy krem śmietanowy z mascarpone: Kremówkę ubijamy na sztywno. W drugiej misce miksujemy krótko mascarpone z cukrem i ekstraktem. Do mascarpone dodajemy kremówkę, miksujemy na małych obrotach do połączenia. Krem odstawiamy do lodówki.
Przygotowujemy poncz: w ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier, dodajemy sok z cytryny, odstawiamy do wystygnięcia. Do ponczu możecie dodać kilka łyżek wódki. Ja tym razem nie dodawałam alkoholu, ponieważ tort miała jeść osoba w ciąży.
Składanie tortu: Biszkopt kroimy dużym ostrym nożem na pół. Pierwszy blat układamy na paterze, nasączamy ponczem. Smarujemy kremem, układamy pokrojone truskawki. Na truskawki wykładamy jeszcze odrobinę kremu, by warstwy ciasta lepiej się zespoliły. Na krem z truskawkami kładziemy drugi blat, nasączamy go ponczem. Wierzch i boki tortu smarujemy kremem, całość wyrównujemy. Wierzch ozdabiamy połówkami truskawek. Tort odkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Jest smaczniejszy kolejnego dnia.
Czas przygotowania: 50 minut.
6 komentarzy
Pomimo długiego sezonu truskawkowego jaki wykorzystałam na maxa chętnie poczęstowałabym się jeszcze i Twoim cudnym tortem 🙂
mniamku
Wspaniały tort 🙂
zachwycający:) pyszny, lekki letni:) uwielbiam go już na sam widok!
Śliczny ten torcik! Truskawki dodają mu smaczku 🙂
Ale torcik! Perfekcyjny pod każdym względem!