Po likierze pina colada przyszła kolej na likier kokosowy. Pierwszy raz robiłam taki likier kilka lat temu, jednak wówczas zamiast cukru używałam słodzonego mleka skondensowanego. Pamiętam, że po kilku dniach likier zrobił się tak gęsty, że nie można było go wydobyć z butelki. Tym razem odpuściłam sobie dodatek mleka z puszki a zamiast niego jako środka słodzącego użyłam po prostu cukru pudru. Taki likier jest niezwykle aromatyczny i słodki. W tych proporcjach jest także dość mocny, dlatego jeśli wolicie słabsze alkohole, zamieńcie spirytus na wódkę a jeszcze lepiej na biały rum.
LIKIER KOKOSOWY
Składniki (na około 450-500 ml likieru):
- 400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
- 180 g cukru pudru
- 100 ml spirytusu*
W garnku umieszczamy mleko i cukier. Podgrzewamy, mieszając, aż cukier się rozpuści. Zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Do chłodnego mleka dodajemy spirytus, mieszamy. Przelewamy do butelki, zakręcamy i wstrząsamy butelką. Odkładamy do lodówki. Przed użyciem zawartość butelki należy wstrząsnąć. Likier w lodówce gęstnieje. Po pobycie w temp. pokojowej robi się rzadszy.
*jeśli wolicie alkohole o słabszej mocy, użyjcie wódki. Możecie też zamiast spirytusu dodać biały rum.
Czas przygotowania: 10 minut.
15 komentarzy
No kochana, zapisałam w kalendarzu. I robię, bo od czegoś trzeba zacząć przygodę z likierami i alkoholami w ogóle 🙂
Domowa wersja malibu, obłęd! 🙂 Twoja pina colada mnie zachwyciła, ale dzisiejszy likier pobił wszystko 🙂
Coś czuję, że dziś będzie czym grzać stare kości, a i na drobny upominek dobry gadżet….
Musi być pyszny. Bardzo lubię likiery kokosowe z dodatkiem soku z ananasa albo kaktusa. 🙂
Mniam, szkoda, że jestem na antybiotyku 😉
Uwielbiam likier kokosowy. Zawsze mam pod ręką buteleczkę, bo przydaje się na rozgrzanie, do nasączenia ciasta, do lodów i deserów jak np. Panna Cotta. Fajnie, że i jest u Ciebie wreszcie na blogu.
Właśnie przymierzam się do zrobienia. Po jakim czasie likier jest gotowy do picia?
Na upartego można próbować już od razu 😉 Najlepiej jednak, by się przegryzł przez kilka dni.
ja robię z mlekiem skondensowanym, ale nie robil się gęsty .. może miałam inny przepis …. uwielbiam takie kokosowe klimaty, dobrze, ze mi o tym likierze przypomniałas:)
Ile mozna stac taki lier??
Alkohol jest doskonałym środkiem konserwującym, więc długo 🙂 Z pewnością zdążysz go wypić w przeciągu kilku miesięcy.
Jeśli chce dać biały rum, a nie spirytus, to ile go dać do 400 ml mleczka kokosowego i 180 gram cukru pudru? Chciałabym, żeby likier miał okolo 10-12 proc mocy?
180-200 ml rumu
Chciałabym użyć spirytusu,ale nie przepadam za bardzo mocnymi alkoholami – można po prostu dać mniej spirytusu? Np. 50-75 ml?
Można zmniejszyć ilość spirytusu lub użyć po prostu wódki.