Likier kokosowy

przez Malwina
Jak zrobić domowy likier

Po likierze pina colada przyszła kolej na likier kokosowy. Pierwszy raz robiłam taki likier kilka lat temu, jednak wówczas zamiast cukru używałam słodzonego mleka skondensowanego. Pamiętam, że po kilku dniach likier zrobił się tak gęsty, że nie można było go wydobyć z butelki. Tym razem odpuściłam sobie dodatek mleka z puszki a zamiast niego jako środka słodzącego użyłam po prostu cukru pudru. Taki likier jest niezwykle aromatyczny i słodki. W tych proporcjach jest także dość mocny, dlatego jeśli wolicie słabsze alkohole, zamieńcie spirytus na wódkę a jeszcze lepiej na biały rum.
Domowy likier kokosowy

LIKIER KOKOSOWY

Składniki (na około 450-500 ml likieru):

  • 400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
  • 180 g cukru pudru
  • 100 ml spirytusu*
W garnku umieszczamy mleko i cukier. Podgrzewamy, mieszając, aż cukier się rozpuści. Zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Do chłodnego mleka dodajemy spirytus, mieszamy. Przelewamy do butelki, zakręcamy i wstrząsamy butelką. Odkładamy do lodówki. Przed użyciem zawartość butelki należy wstrząsnąć. Likier w lodówce gęstnieje. Po pobycie w temp. pokojowej robi się rzadszy.

*jeśli wolicie alkohole o słabszej mocy, użyjcie wódki. Możecie też zamiast spirytusu dodać biały rum.

Domowe malibu przepis

Czas przygotowania: 10 minut.

15 komentarzy
0

15 komentarzy

JustInka 14/01/2014 - 10:45 am

No kochana, zapisałam w kalendarzu. I robię, bo od czegoś trzeba zacząć przygodę z likierami i alkoholami w ogóle 🙂

Odpowiedz
Ash 14/01/2014 - 12:18 pm

Domowa wersja malibu, obłęd! 🙂 Twoja pina colada mnie zachwyciła, ale dzisiejszy likier pobił wszystko 🙂

Odpowiedz
Joanna Szabowska-Ilnicka 14/01/2014 - 1:40 pm

Coś czuję, że dziś będzie czym grzać stare kości, a i na drobny upominek dobry gadżet….

Odpowiedz
Agnieszka 14/01/2014 - 5:59 pm

Musi być pyszny. Bardzo lubię likiery kokosowe z dodatkiem soku z ananasa albo kaktusa. 🙂

Odpowiedz
Magda C. 14/01/2014 - 6:38 pm

Mniam, szkoda, że jestem na antybiotyku 😉

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 14/01/2014 - 11:00 pm

Uwielbiam likier kokosowy. Zawsze mam pod ręką buteleczkę, bo przydaje się na rozgrzanie, do nasączenia ciasta, do lodów i deserów jak np. Panna Cotta. Fajnie, że i jest u Ciebie wreszcie na blogu.

Odpowiedz
Anonimowy 16/01/2014 - 3:01 pm

Właśnie przymierzam się do zrobienia. Po jakim czasie likier jest gotowy do picia?

Odpowiedz
Malwina 16/01/2014 - 3:54 pm

Na upartego można próbować już od razu 😉 Najlepiej jednak, by się przegryzł przez kilka dni.

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 19/01/2014 - 4:01 pm

ja robię z mlekiem skondensowanym, ale nie robil się gęsty .. może miałam inny przepis …. uwielbiam takie kokosowe klimaty, dobrze, ze mi o tym likierze przypomniałas:)

Odpowiedz
Anonimowy 25/03/2014 - 5:45 pm

Ile mozna stac taki lier??

Odpowiedz
Malwina 25/03/2014 - 5:48 pm

Alkohol jest doskonałym środkiem konserwującym, więc długo 🙂 Z pewnością zdążysz go wypić w przeciągu kilku miesięcy.

Odpowiedz
Anonimowy 28/12/2015 - 1:08 am

Jeśli chce dać biały rum, a nie spirytus, to ile go dać do 400 ml mleczka kokosowego i 180 gram cukru pudru? Chciałabym, żeby likier miał okolo 10-12 proc mocy?

Odpowiedz
Malwina 28/12/2015 - 6:46 pm

180-200 ml rumu

Odpowiedz
Anonimowy 18/03/2016 - 9:18 pm

Chciałabym użyć spirytusu,ale nie przepadam za bardzo mocnymi alkoholami – można po prostu dać mniej spirytusu? Np. 50-75 ml?

Odpowiedz
Malwina 19/03/2016 - 7:31 am

Można zmniejszyć ilość spirytusu lub użyć po prostu wódki.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies