Country Captain to potrawa popularna w południowych stanach Ameryki. Składa się ona z mięsa kurczaka przyprawionego mieszanką curry, cebuli, rodzynek, czosnku i pomidorów. Istnieje wiele teorii na temat pochodzenia tego dania. Ma ono korzenie indyjskie, do Stanów prawdopodobnie dotarło za sprawą kapitana jednego ze statków z Brytyjskiej Kompanii Wschodnioindyjskiej. Danie to jest niezwykle ciekawe w smaku, z pewnością będzie miłą odmianą dla mięsa pieczonego w tradycyjny sposób. Jeśli lubicie orientalne smaki i chętnie łączycie mięso ze słodkimi dodatkami, koniecznie wypróbujcie.
- 1 kg elementów z kurczaka (u mnie 4 nogi)
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku
- 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 3 łodygi selera naciowego
- 2 zielone papryki, posiekane w kostkę
- 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
- 2 puszki pomidorów bez skóry
- 3 łyżki curry w proszku
- 2 łyżki masła
- 1/3 szklanki rodzynek
- 2 liście laurowe
- 6 plastrów boczku, pokrojonego w kostkę
- płatki migdałów, uprażone na suchej patelni do posypania dania
- ugotowany ryż do podania
Czas przygotowania: 1 godzina 25 minut.
6 komentarzy
Oo nie jest trudne w przyrządzeniu a wygląda smakowicie! 😀
Wygląda pysznie! Nigdy czegoś takiego nie jadłam 🙂
Twoje przepisy mnie naprawdę niesamowicie zaskakują! Jesteś kopalnią wiedzy kulinarnej 🙂
kocham takie dania! proste i bardzo aromatyczne, i pełne smaku 🙂
z boczkiem to musi pyszne być!
Bardzo ciekawe danie!