Country Captain

przez Malwina

Kurczak z curry

Country Captain to potrawa popularna w południowych stanach Ameryki. Składa się ona z mięsa kurczaka przyprawionego mieszanką curry, cebuli, rodzynek, czosnku i pomidorów. Istnieje wiele teorii na temat pochodzenia tego dania. Ma ono korzenie indyjskie, do Stanów prawdopodobnie dotarło za sprawą kapitana jednego ze statków z Brytyjskiej Kompanii Wschodnioindyjskiej. Danie to jest niezwykle ciekawe w smaku, z pewnością będzie miłą odmianą dla mięsa pieczonego w tradycyjny sposób. Jeśli lubicie orientalne smaki i chętnie łączycie mięso ze słodkimi dodatkami, koniecznie wypróbujcie.

Pałeczki z kurczaka z curry

COUNTRY CAPTAIN (USA)

Składniki (na 4 porcje):
  • 1 kg elementów z kurczaka (u mnie 4 nogi)
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 zielone papryki, posiekane w kostkę
  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 puszki pomidorów bez skóry
  • 3 łyżki curry w proszku
  • 2 łyżki masła
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • 2 liście laurowe
  • 6 plastrów boczku, pokrojonego w kostkę
  • płatki migdałów, uprażone na suchej patelni do posypania dania
  • ugotowany ryż do podania
Mięso przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem, obsmażamy po 6 minut z obu stron, odkładamy na talerz. Na patelnię dodajemy czosnek, seler, paprykę, cebulę, smażymy przez 7 minut. Dodajemy pomidory, curry, masło, rodzynki, liście laurowe. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem, aż sos stanie się gęsty (czas gotowania będzie uzależniony od ilości soku w pomidorach. Może zająć 15-25 minut). Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, dodajemy gęsty sos z curry. Naczynie przykrywamy i pieczemy przez około 1 godzinę i 15 minut w temp. 160 stopni. Podajemy z ugotowanym ryżem. Przed podaniem posypujemy potrawę usmażonym boczkiem i płatkami migdałów. 

Kurczak z przyprawą curry

Czas przygotowania: 1 godzina 25 minut.

6 komentarzy
0

Podobne posty:

6 komentarzy

Patrycja Głowacka 13/01/2014 - 5:15 pm

Oo nie jest trudne w przyrządzeniu a wygląda smakowicie! 😀

Odpowiedz
Magda C. 13/01/2014 - 7:56 pm

Wygląda pysznie! Nigdy czegoś takiego nie jadłam 🙂

Odpowiedz
JustInka 14/01/2014 - 11:06 am

Twoje przepisy mnie naprawdę niesamowicie zaskakują! Jesteś kopalnią wiedzy kulinarnej 🙂

Odpowiedz
Wiewióra 14/01/2014 - 12:30 pm

kocham takie dania! proste i bardzo aromatyczne, i pełne smaku 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 14/01/2014 - 5:40 pm

z boczkiem to musi pyszne być!

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 14/01/2014 - 11:00 pm

Bardzo ciekawe danie!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies