Gratin dauphinois

przez Malwina
Gratin dauphinois przepis

Gratin dauphinois to smaczna zapiekanka ziemniaczana pochodząca z kuchni francuskiej. Wiele przepisów zakłada dodanie do niej czosnku, musztardy a nawet cebuli. Ja przygotowuję ją zawsze w najprostszej wersji. Gdzieś wyczytałam, że oryginalny przepis nie zawierał dodatku sera, jednak nie wiem, na ile ta informacja bliska jest prawdzie. Moja zapiekanka została oparta na recepturze francuskiego szefa kuchni Reymonda Blanca. 
Nie zapominajcie o dodaniu do masy gałki muszkatołowej, która idealnie komponuje się z ziemniakami. Taką zapiekankę możecie podać jako dodatek do smażonej lub pieczonej ryby razem z sałatą skropioną sosem vinaigrette. 
Razem ze mną w ramach wspólnego gotwania gratin dauphinois przygotowała Martynosia. 

Zapiekanka ziemniaczana przepis

GRATIN DAUPHINOIS (FRANCJA)

Składniki:

  • 400-450 g ziemniaków z dużą zawartością skrobi (waga po obraniu)
  • 300 ml mleka
  • 100 ml kremówki 30%
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
  • 100 g sera gruyere (niestety ze świecą szukać go w mojej okolicy, dlatego użyłam cheddara)
  • masło do wysmarowania formy
Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy. Kroimy je w plasterki o grubości 2-3 mm. Najłatwiej będzie to zrobić przy pomocy mandoliny. Pokrojonych w plastry ziemniaków nie płuczemy, by nie pozbawić ich skrobi. W garnku umieszczamy mleko i kremówkę, dodajemy sól i pieprz do smaku oraz mieloną gałkę muszkatołową. Doprowadzamy do zagotowania. Wrzucamy ziemniaki i gotujemy przez około 8-10 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Wyłączamy ogień, dodajemy starty na tarce ser, mieszamy. Masę przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem o średnicy 20 cm (lub 4 kokilek). Pieczemy przez około 40 minut w temp. 180 stopni. Pod koniec możecie włączyć opcję grill w piekarniku, aby ładnie zrumienić wierzch zapiekanki ziemniaczanej.

Francuska zapiekanka ziemniaczana przepis

Czas przygotowania: 55 minut.

9 komentarzy
0

Podobne posty:

9 komentarzy

Siostry 14/01/2014 - 6:10 pm

Znamy, uwielbiamy:). Spróbujcie jeszcze gratin z marchewki, również przepyszny:). Pozdrawiamy serdecznie.

Odpowiedz
Arkadiusz Lenart 14/01/2014 - 6:31 pm

Mniam pyszności tu pokazujesz 🙂 zawsze jak zaglądam na Twojego bloga robię się głodny 😀

Odpowiedz
Magda C. 14/01/2014 - 6:44 pm

Świetny pomysł na zapiekankę 🙂

Odpowiedz
Gosia Z. 14/01/2014 - 7:14 pm

Uwielbiam ten ser! Muszę koniecznie zrobić coś takiego. Ja lubię bardzo tartiflette z regionu alpejskiego, ale to jeszcze większa bomba kaloryczna, bo z boczkiem : Pozdrawiam Cię!

Odpowiedz
whiness 14/01/2014 - 7:41 pm

Nigdy nie jadłam podobnej zapiekanki. Zawsze zapiekałam makaron, ryż, brokuły i podobne im warzywa. Ziemniaki? Nie, to nie kojarzyło mi się dobrze. Teraz odczarowujesz moje nastawienie – na dniach robię tę zapiekankę! Czuję, że się nie zawiodę. Ale nazwy chyba nie zapamiętam… 😉

Odpowiedz
Trzcinowisko 14/01/2014 - 9:43 pm

Uwielbiam:)

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 14/01/2014 - 10:57 pm

Telepatia czy co? Dziś robiłam tartę cebulową z gruyere i zostawiłam trochę na jutro by kontynuując francuskie wpisy na blogu zrobić tą zapiekankę! 🙂
A ser gruyere kupuję w Makro jakby co.

Odpowiedz
Martynosia 15/01/2014 - 8:55 am

Takie same dania, a tak roznie przygotowane 🙂 Byly pyszne 😉

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 19/01/2014 - 4:31 pm

Przepis na tę zapiekankę mam od dawna zapisany … jakoś mi isę po drodze o niej zapomniało …. czas odkopać recepturkę:) …. apetyczne zdjećia .. a w tle fantastyczna sałatka:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies