Zupa koperkowa z ziemniakami |
Dzień dobry,
Składniki:
Wywar mięsny na zupę koperkową:
- do wyboru: 500 g (żeberek wieprzowych, skrzydełek z kurczaka, udek z kurczaka, golonki z indyka), ewentualnie mieszanka mięs
- ćwiartka selera plus 2-3 gałązki naci
- 3 gałązki natki pietruszki
- 2 gałązki lubczyku (opcjonalnie)
- kawałek zielonej części pora
- 1 pietruszka
- 1 duża marchewka
- 3 listki laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- sól do smaku
- 2 litry przefiltrowanej wody
- wywar mięsny z przepisu powyżej
- 5-6 dużych ziemniaków
- 1 duża marchewka
- klarowane masło do smażenia
- 150 g parzonego boczku (u mnie pokrojony w cienkie plasterki)
- 1 łyżka mąki (w wersji bezglutenowej mąka ryżowa)
- 1 duży pęczek koperku
- 4 łyżki kwaśnej śmietany 12 % (około 200 g)
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Boczek kroimy w nieduże kawałki (ja plastry boczku przekroiłam wzdłuż na pół i pokroiłam w cienkie paseczki). Pod koniec gotowania zupy na patelni rozgrzewamy niewielką ilość masła klarowanego. Wrzucamy boczek, smażymy przez 3-4 minuty i przekładamy go do zupy. Na patelnię dodajemy łyżkę masła, wsypujemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Wlewamy 2-3 chochelki zupy, mieszamy i przekładamy zawartość patelni do garnka, mieszamy, by nie było grudek. Zupę zagotowujemy, dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku pieprzem i w razie potrzeby solą. Do śmietany dolewamy chochelkę gorącego wywaru, dokładnie mieszamy, a następnie wlewamy ją do zupy. Dodajemy koperek, zagotowujemy.
Zupę koperkową z ziemniakami nalewamy na talerze i podajemy. Taką zupę można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni.
Uwagi:
– jeśli boicie się, że zupa Wam się zwarzy po dodaniu śmietany, to przed dodaniem jej zestawcie garnek na kilka minut z ognia i dopiero wówczas wlejcie zahartowaną wywarem śmietanę. Kolejno zupę należy zagotować.
Zupa koperkowa z ziemniakami |
Całkowity czas przygotowania: 1 godzina i 15 minut.
8 komentarzy
czemu praktycznie wszędzie ogórek jest mieszany z pomidorem? to nie jest zdrowe połączenie.
niby bez glutenu, ale jakos tak still malo zdrowo
wszędzie nabiał
Chyba ten komentarz miał wylądować pod jakąś sałatką, a nie zupą z koperkiem 😉 Przy okazji pozwolę się odnieść do powyższych słów. Mam wrażenie, że telewizje śniadaniowe zrobiły z duetu pomidora i ogórka jakieś monstrum, które zagraża naszemu życiu i zdrowiu. A jedyne co się dzieje, to askorbinaza (to enzym, który rozkłada wit. C) zawarta w ogórku zmniejszy ilość witaminy C w potrawie. Nie zniszczy jej całkowicie, nie sprawi, że potrawa będzie niezdrowa. Ta sama sytuacja będzie miała miejsce, gdy połączymy ogórka z innym warzywem, które ma wit. C. Wszyscy krzyczą o złym połączeniu ogórka i pomidora, a nikt nie mówi o tym, że to samo dzieje się, gdy np. połączymy ogórka z papryką, nacią pietruszki.
Idąc tym tokiem myślenia, lepiej nie zjeść np. sałatki greckiej, która łączy pomidora, ogórka i paprykę, ponieważ dostarczymy organizmowi mniej wit. C, aniżeli zjadając samą paprykę z pomidorem. A co z pozostałymi witaminami? Zjadając taką sałatkę dostarczymy likopenu, potasu, błonnika i wielu innych. Na dodatek askorbinaza jest obecna nie tylko w ogórkach. Znajdziemy ją np. w marchewce, kalafiorze, bananach.
Czasem warto zadać sobie pytanie, dlaczego coś się dzieje i czy na pewno jest to szkodliwe, zanim zaczniemy powielać usłyszane gdzieś teorie.
Lepiej bym tego nie ujęła…
U nas też zupy teraz są bardzo często w domu 🙂 Będę musiała wypróbować Twoją koperkową, bo nie robiłam jeszcze z boczkiem. Pozdrawiam serdecznie!
Podoba mi się ta zupa; sycąca, gorąca, jesienna 🙂
Uwielbiam zupy! Możesz wstawiać codziennie takie wspaniałe przepisy 🙂
Pysznie brzmi 🙂 ale ja przede wszystkim chciałam pozachwycać się zdjęciami 🙂 cudne są 🙂 takie ciepłe, jesienne i domowe 🙂
Dziękuję za dobre słowo 🙂