Dzień dobry,
Lubicie botwinkę? W moim domu się jej nie jadało. A może po prostu nie pamiętam? Za zupami nigdy nie przepadałam, więc omijałam je szerokim łukiem. Z botwinką zaprzyjaźniłam się dopiero kilka lat temu. Najpierw jadłam ją w sałatkach, później dorzucałam do duszonych warzyw, aż w końcu zabrałam się za klasyk – czyli zupę z botwinki.
Robię ją na różne sposoby – klasyczną z ziemniakami, z dodatkiem zakwasu lub z mlekiem kokosowym, jak pokazuję Wam to dzisiaj. Każda wersja inna, każda przepyszna, choć chyba tę ostatnią lubię najbardziej. Często wzbogacam zupy o dodatek mleka kokosowego. Nadaje ono bardzo przyjemnego posmaku. Obowiązkowo trzeba je przełamać sokiem z cytryny (dzięki któremu zupa będzie miała też ładny dziewczyński kolor). Do tego jeszcze czosnek, koperek i jestem w niebie.
15 komentarzy
Ja byłam tak zielona jeśli chodzi o botwinkę, że przez pół życia myślałam, że to nazwa zupy, a nie warzywa 😀 W moim domu pojawiała się bardzo rzadko, ale pamiętam jej smak, dlatego zaciekawiła mnie Twoja wersja z mlekiem kokosowym… Spróbuję! Dzięki za przepis 😉
Nieco sprofanowałąm botwinkę i dodałam ciecierzycy aby była bardziej sycąca. Nic to nie ujęło jej smaku, wyszła pysznie 🙂
z posmakiem kokosa musi byc ciekawa 🙂
Co za kolorek 🙂
https://filozofiasmaku.pl/2015/07/16/owoce-zapiekane-pod-kruszonka/?fbclid=IwAR3JKITAVT2IEGEZxGyT3lvV0z1RTAk6IjL1Xj05ybKp6kAUCbkKZtw5Hnw
Czy do tego przepisu mogę użyć mrożonych owoców?
Oczywiście. To idealny przepis, by pozbyć się zapasów owoców z zamrażarki.
To świetnie! Dziękuję za odpowiedź. Jeszcze się upewnię – nie rozmrażać ich?
Dajemy mrożone 🙂
Kolor jest cudowny <3 a najbardziej podoba nam się ta miseczka 😀
Cudowny róż!
Piękny kolorek 🙂 Mleko kokosowe musi dodawać fajnego smaku 🙂
Mleko kokosowe w botwince to jest jednak jak dla mnie nieco za dużo … 🙂 Pewnych granic się nie przekracza 🙂
zupa, sądząc po przepisie, zapowiada się niezwykle smakowicie
Takiej wersji botwinki jeszcze nie jadłam, ale samą botwinkę bardzo lubię 🙂
Robię podobną zupę ale bez mleczka kokosowego, muszę sprawdzić ten wariant. Coś czuję, że ten dodatek wiele zmieni w smaku na lepsze