Zupa botwinka z mlekiem kokosowym

przez Malwina

Dzień dobry,

Lubicie botwinkę? W moim domu się jej nie jadało. A może po prostu nie pamiętam? Za zupami nigdy nie przepadałam, więc omijałam je szerokim łukiem. Z botwinką zaprzyjaźniłam się dopiero kilka lat temu. Najpierw jadłam ją w sałatkach, później dorzucałam do duszonych warzyw, aż w końcu zabrałam się za klasyk – czyli zupę z botwinki.

Robię ją na różne sposoby – klasyczną z ziemniakami, z dodatkiem zakwasu lub z mlekiem kokosowym, jak pokazuję Wam to dzisiaj. Każda wersja inna, każda przepyszna, choć chyba tę ostatnią lubię najbardziej. Często wzbogacam zupy o dodatek mleka kokosowego. Nadaje ono bardzo przyjemnego posmaku. Obowiązkowo trzeba je przełamać sokiem z cytryny (dzięki któremu zupa będzie miała też ładny dziewczyński kolor). Do tego jeszcze czosnek, koperek i jestem w niebie.

Jak zrobić botwinkę z mlekiem kokosowym? – przepis

Zupa z botwinki i mleka kokosowego

Drukuj
Porcje: 3 porcje Czas przygotowania:
Kalorie: 200 kcal 20 grams fat

Składniki:

  • 1,2 litra wywaru warzywnego
  • 2 pęczki botwinki z większymi buraczkami
  • 2 marchewki
  • 600 g ziemniaków, waga po obraniu (postawcie na typ AB, np. Soraya)
  • 200 g dobrej jakości mleka kokosowego (najlepiej w kartoniku)
  • 2 duże ząbki czosnku
  • sok z cytryny do smaku
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Botwinkę dokładnie myjemy. Buraczki obieramy, kroimy w cienkie plasterki lub drobną kostkę. Łodyżki siekamy w nieduże kawałki. Liście kroimy niezbyt grubo. Marchewki obieramy, kroimy w drobną kostkę, ziemniaki w większą kostkę jak na zupę.
  2. Do garnka wrzucamy ziemniaki, buraki, marchewki, wlewamy wywar. Zagotowujemy, po czym gotujemy na małym ogniu bez przykrycia przez około 10 minut. Dodajemy posiekane łodyżki i gotujemy dalej przez około 5 minut lub dłużej do miękkości warzyw. Dodajcie tyle posiekanych łodyżek, ile lubicie.
  3. Gdy zupa będzie gotowa, wlewamy mleko kokosowe, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (ja lubię sporo czosnku w zupie, ale też bez przesady), sok z cytryny do smaku (nie żałuję ilości, zupa ma być słodko-kwaśna) i koperek. Zagotowujemy, doprawiamy potrzeby solą i pieprzem. Liście wrzucam na sam koniec i wyłączam ogień pod garnkiem. Młode bez problemu zmiękną, a i przy okazji zachowają ładny kolor. Starsze warto wrzucić troszkę wcześniej.
  4. Zupa jest najsmaczniejsza po kilku godzinach od przygotowania, kiedy smaki się przegryzą.

Uwagi:

Porcja zupy ma: 293 kcal, w tym 5 B, 40 W i 10 T.

Wypróbowałeś ten przepis?
Opublikuj swoje zdjęcie na Instagramie i koniecznie mnie oznacz @filozofiasmaku. Dziękuję!
15 komentarzy
0

Podobne posty:

15 komentarzy

Anna 26/04/2019 - 9:09 am

Ja byłam tak zielona jeśli chodzi o botwinkę, że przez pół życia myślałam, że to nazwa zupy, a nie warzywa 😀 W moim domu pojawiała się bardzo rzadko, ale pamiętam jej smak, dlatego zaciekawiła mnie Twoja wersja z mlekiem kokosowym… Spróbuję! Dzięki za przepis 😉

Odpowiedz
Katarzyna Nowicka 30/04/2019 - 2:14 pm

Nieco sprofanowałąm botwinkę i dodałam ciecierzycy aby była bardziej sycąca. Nic to nie ujęło jej smaku, wyszła pysznie 🙂

Odpowiedz
Zuza 02/05/2019 - 6:12 pm

z posmakiem kokosa musi byc ciekawa 🙂

Odpowiedz
Ervisha 04/05/2019 - 10:41 am

Co za kolorek 🙂

Odpowiedz
Malwina 04/05/2019 - 2:44 pm

Oczywiście. To idealny przepis, by pozbyć się zapasów owoców z zamrażarki.

Odpowiedz
Pelargia 04/05/2019 - 9:26 pm

To świetnie! Dziękuję za odpowiedź. Jeszcze się upewnię – nie rozmrażać ich?

Odpowiedz
Malwina 05/05/2019 - 2:09 pm

Dajemy mrożone 🙂

Odpowiedz
Angelika i Monika (Candy Pandas) 07/05/2019 - 6:53 pm

Kolor jest cudowny <3 a najbardziej podoba nam się ta miseczka 😀

Odpowiedz
Pati 08/05/2019 - 5:28 pm

Cudowny róż!

Odpowiedz
Lonna 12/05/2019 - 1:21 pm

Piękny kolorek 🙂 Mleko kokosowe musi dodawać fajnego smaku 🙂

Odpowiedz
MałaMi 07/08/2019 - 5:39 am

Mleko kokosowe w botwince to jest jednak jak dla mnie nieco za dużo … 🙂 Pewnych granic się nie przekracza 🙂

Odpowiedz
haczyki z przyssawkami 30/08/2019 - 6:37 am

zupa, sądząc po przepisie, zapowiada się niezwykle smakowicie

Odpowiedz
Dietetyk Na Walizkach 04/09/2019 - 8:27 am

Takiej wersji botwinki jeszcze nie jadłam, ale samą botwinkę bardzo lubię 🙂

Odpowiedz
Marzena T (Mania) 20/09/2019 - 8:16 pm

Robię podobną zupę ale bez mleczka kokosowego, muszę sprawdzić ten wariant. Coś czuję, że ten dodatek wiele zmieni w smaku na lepsze

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies