Krewetki smażone z czosnkiem i pietruszką |
Krewetki smażone z czosnkiem i chili to pomysł na iście ekspresowy lekki obiad lub kolację. Minimalizm tej potrawy urzeka. Ot, kilka dodatków sprawia, że krewetki smakują naprawdę świetnie. Pikantny czosnek i papryczka chili, orzeźwiająca natka pietruszki i maślano-winny sos współgrają ze sobą świetnie. Takie krewetki koniecznie serwujcie z kawałkiem cytryny, aby każdy mógł sobie dodatkowo doprawić potrawę już na talerzu wg własnych preferencji. Oczywiście nie może też zabraknąć świeżego pieczywa. Ja najczęściej do tych krewetek podaję kromki bagietki, często wcześniej opieczonej w tosterze.
KREWETKI SMAŻONE Z CYTRYNĄ I CZOSNKIEM
- 250 g oczyszczonych krewetek (u mnie mrożone blanszowane – przed smażeniem rozmrożone, umyte i osuszone ręcznikiem papierowym)
- czubata łyżka klarowanego masła
- 2-3 ząbki czosnku, drobno posiekanego
- kawałek papryczki chili, pozbawionej pestek i drobno posiekanej
- 1/4 lampki białego półwytrawnego wina
- sól do smaku
- 2-3 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
Krewetki z czosnkiem i chili- przygotowanie:
Na patelni topimy masło, wrzucamy czosnek i chili, smażymy przez około 20-30 sekund. Dodajemy krewetki, smażymy po około minucie z każdej strony. Wlewamy wino, Zwiększamy płomień pod patelnią i odparowujemy je. Ja nie robię tego całkowicie i pozostawiam na patelni niewielką ilość sosu maślano-winnego. Wyłączamy płomień pod patelnią, krewetki doprawiamy solą, dodajemy natkę, mieszamy. Smażone krewetki podajemy z dodatkiem świeżej bagietki. Na talerzu warto położyć kawałek cytryny, aby każdy mógł sobie dodatkowo doprawić krewetki.
Uwagi:
– bagietkę możecie pokroić w kromki po skosie i opiec w tosterze/na suchej patelni/piekarniku/grillu
– pamiętajcie o tym, by nie smażyć krewetek zbyt długo, ponieważ będą gumowate.
– pamiętajcie o tym, by nie smażyć krewetek zbyt długo, ponieważ będą gumowate.
Polecam Ci również przepis na ekspresowe krewetki po marokańsku
Krewetki smażone z czosnkiem i pietruszką |
Krewetki smażone z czosnkiem i pietruszką |
Czas przygotowania: 10 minut.
7 komentarzy
Świetne krewetki 🙂
Krewetki wyglądają zachęcająco.Świetna sprawa w dodatku pięknie podane;)
pyszne:)
uwielbiam taką wersję 🙂
Uwielbiam! Takie krewetki moglabym jesc codziennie 🙂
Uwielbiam krewetki, a te wyglądają niesamowicie kusząco 🙂
Pychotka 🙂