Krewetki smażone z czosnkiem i pietruszką

przez Malwina
Krewetki smażone na patelni z czosnkiem
Krewetki smażone z czosnkiem i pietruszką
Krewetki smażone z czosnkiem i chili to pomysł na iście ekspresowy lekki obiad lub  kolację. Minimalizm tej potrawy urzeka. Ot, kilka dodatków sprawia, że krewetki smakują naprawdę świetnie. Pikantny czosnek i papryczka chili, orzeźwiająca natka pietruszki i maślano-winny sos współgrają ze sobą świetnie. Takie krewetki koniecznie serwujcie z kawałkiem cytryny, aby każdy mógł sobie dodatkowo doprawić potrawę już na talerzu wg własnych preferencji. Oczywiście nie może też zabraknąć świeżego pieczywa. Ja najczęściej do tych krewetek podaję kromki bagietki, często wcześniej opieczonej w tosterze.

Krewetki szybki przepis


KREWETKI SMAŻONE Z CYTRYNĄ I CZOSNKIEM



Składniki (na 2 porcje):

  • 250 g oczyszczonych krewetek (u mnie mrożone blanszowane – przed smażeniem rozmrożone, umyte i osuszone ręcznikiem papierowym)
  • czubata łyżka klarowanego masła
  • 2-3 ząbki czosnku, drobno posiekanego
  • kawałek papryczki chili, pozbawionej pestek i drobno posiekanej
  • 1/4 lampki białego półwytrawnego wina
  • sól do smaku
  • 2-3 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej

Krewetki z czosnkiem i chili- przygotowanie:
Na patelni topimy masło, wrzucamy czosnek i chili, smażymy przez około 20-30 sekund. Dodajemy krewetki, smażymy po około minucie z każdej strony. Wlewamy wino, Zwiększamy płomień pod patelnią i odparowujemy je. Ja nie robię tego całkowicie i pozostawiam na patelni niewielką ilość sosu maślano-winnego. Wyłączamy płomień pod patelnią, krewetki doprawiamy solą, dodajemy natkę, mieszamy. Smażone krewetki podajemy z dodatkiem świeżej bagietki. Na talerzu warto położyć kawałek cytryny, aby każdy mógł sobie dodatkowo doprawić krewetki. 
Uwagi:
– bagietkę możecie pokroić w kromki po skosie i opiec w tosterze/na suchej patelni/piekarniku/grillu
– pamiętajcie o tym, by nie smażyć krewetek zbyt długo, ponieważ będą gumowate. 

Polecam Ci również przepis na ekspresowe krewetki po marokańsku

Pikantne krewetki z patelni

Jak usmażyć krewetki na patelni

Krewetki smażone z czosnkiem przepis
Krewetki smażone z czosnkiem i pietruszką

Krewetki z patelni przepis
Krewetki smażone z czosnkiem i pietruszką

Czas przygotowania: 10 minut.

7 komentarzy
0

Podobne posty:

7 komentarzy

Magda C. 24/06/2015 - 8:03 am

Świetne krewetki 🙂

Odpowiedz
Naturalne metody 24/06/2015 - 9:36 am

Krewetki wyglądają zachęcająco.Świetna sprawa w dodatku pięknie podane;)

Odpowiedz
Kasia Rzepka 24/06/2015 - 9:48 am

pyszne:)

Odpowiedz
Karmel-itka. 24/06/2015 - 4:51 pm

uwielbiam taką wersję 🙂

Odpowiedz
majka 25/06/2015 - 8:48 am

Uwielbiam! Takie krewetki moglabym jesc codziennie 🙂

Odpowiedz
gin 03/07/2015 - 1:41 pm

Uwielbiam krewetki, a te wyglądają niesamowicie kusząco 🙂

Odpowiedz
Unknown 31/10/2016 - 1:28 pm

Pychotka 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies