Jajecznica ze szparagami |
Wiosenna jajecznica nie może być nudna. Warto ją wzbogacić o zielone sezonowe dodatki, np. szparagi. Miłośnicy tego majowego warzywa z pewnością nie przegapią sezonu i wykorzystają każdą okazję, aby nacieszyć się ich smakiem. Taka jajecznica ze szparagami będzie świetnym pomysłem na rozpoczęcie dnia. Wypróbujcie koniecznie.
JAJECZNICA ZE SZPARAGAMI
Śniadanie Mistrzów #274
- 250 g zielonych szparagów
- 4 jajka
- 1 łyżka mleka (opcjonalnie)
- cebulka dymka wraz ze szczypiorem
- sól do smaku
- klarowane masło do smażenia
- świeże pieczywo do podania
Przygotowanie:
Odrywamy zdrewniałe końcówki od szparagów i wyrzucamy je. Szparagi do jajecznicy możemy przygotować na dwa sposoby: gotując je lub smażąc.Jeśli zdecydujemy się na pierwszą wersję (mniej kaloryczną), wówczas szparagi gotujemy na parze przez około 4-6 minut, aż będą al dente (czyli miękkie, ale w dalszym ciągu jędrne i nierozgotowane). Szparagi przelewamy zimną wodą i kroimy w mniejsze kawałki.
W drugiej wersji surowe, pokrojone w mniejsze kawałki szparagi wrzucamy na roztopione masło i smażymy kilka minut, aż będą miękkie, a następnie postępujemy dalej zgodnie z przepisem.
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekaną cebulkę z dymki, krótko przesmażamy. Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy mleko. Zawartość miseczki wylewamy na patelnię. Smażymy, mieszając jajka drewnianą szpatułką, do preferowanego ścięcia jajecznicy. W połowie dokładamy posiekany szczypior i szparagi, a także dodajemy sól do smaku.
Jajecznicę ze szparagami podajemy od razu po przygotowaniu z dodatkiem świeżego pieczywa.
Uwagi:
– jajecznicę możecie wzbogacić o dodatek zielonego mrożonego groszku. Wystarczy zalać go wrzątkiem i pozostawić na około 2-3 minuty i zahartować pod zimną wodą. Dodajemy go do jajecznicy razem ze szczypiorem i szparagami. Jajecznicę tuż przed podaniem można dodatkowo posypać tartym parmezanem lub serem pecorino.
Wypróbuj inne przepisy na jajecznicę
Jajecznica z pomidorem i fetą |
Jajecznica z awokado |
Tosty z jajecznicą i szynką serrano |
Quesadilla z jajecznicą |
Buritto śniadaniowe z jajecznicą |
Jajecznica ze szparagami |
Jajecznica ze szparagami |
Czas przygotowania: 15 minut.
5 komentarzy
Bardzo interesujące połączenie… Takiej jajecznicy jeszcze nie jadłam. Chyba pora nadrobić zaległości:)
Smacznie wygląda 🙂
Nigdy nie sądziłam, że jajecznica może pięknie wyglądać na zdjęciu. A Twoja wygląda :). Uwielbiam szparagi.
Ochh, genialna! Uwielbiam szparagi i jajecznice, więc dla mnie – niebo 🙂
Pyszna!