Jajecznica ze szparagami

przez Malwina
Jajecznica z zielonymi szparagami
Jajecznica ze szparagami
Wiosenna jajecznica nie może być nudna. Warto ją wzbogacić o zielone sezonowe dodatki, np. szparagi. Miłośnicy tego majowego warzywa z pewnością nie przegapią sezonu i wykorzystają każdą okazję, aby nacieszyć się ich smakiem. Taka jajecznica ze szparagami będzie świetnym pomysłem na rozpoczęcie dnia. Wypróbujcie koniecznie.

Jajecznica ze szparagami

 

JAJECZNICA ZE SZPARAGAMI
Śniadanie Mistrzów #274



Składniki (na 2 porcje):

  • 250 g zielonych szparagów
  • 4 jajka
  • 1 łyżka mleka (opcjonalnie)
  • cebulka dymka wraz ze szczypiorem
  • sól do smaku
  • klarowane masło do smażenia
  • świeże pieczywo do podania
Przygotowanie:
Odrywamy zdrewniałe końcówki od szparagów i wyrzucamy je. Szparagi do jajecznicy możemy przygotować na dwa sposoby: gotując je lub smażąc.Jeśli zdecydujemy się na pierwszą wersję (mniej kaloryczną), wówczas szparagi gotujemy na parze przez około 4-6 minut, aż będą al dente (czyli miękkie, ale w dalszym ciągu jędrne i nierozgotowane). Szparagi przelewamy zimną wodą i kroimy w mniejsze kawałki.

W drugiej wersji surowe, pokrojone w mniejsze kawałki szparagi wrzucamy na roztopione masło i smażymy kilka minut, aż będą miękkie, a następnie postępujemy dalej zgodnie z przepisem.

Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekaną cebulkę z dymki, krótko przesmażamy. Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy mleko. Zawartość miseczki wylewamy na patelnię. Smażymy, mieszając jajka drewnianą szpatułką, do preferowanego ścięcia jajecznicy. W połowie dokładamy posiekany szczypior i szparagi, a także dodajemy sól do smaku.
Jajecznicę ze szparagami podajemy od razu po przygotowaniu z dodatkiem świeżego pieczywa.
Uwagi:
– jajecznicę możecie wzbogacić o dodatek zielonego mrożonego groszku. Wystarczy zalać go wrzątkiem i pozostawić na około 2-3 minuty i zahartować pod zimną wodą. Dodajemy go do jajecznicy razem ze szczypiorem i szparagami. Jajecznicę tuż przed podaniem można dodatkowo posypać tartym parmezanem lub serem pecorino.

Wypróbuj inne przepisy na jajecznicę

 Grecka jajecznica
Jajecznica z pomidorem
i fetą
Jajecznica z awokado
Jajecznica z
awokado
 osty z jajecznicą i szynką serrano
Tosty z jajecznicą i
szynką serrano
 Tortilla z jajecznicą
Quesadilla z
jajecznicą
 Buritto z jajecznicą
Buritto śniadaniowe
z jajecznicą
Śniadanie ze szparagami
Jajecznica ze szparagami

 

Szparagi przepisy
Jajecznica ze szparagami przepis
Jajecznica ze szparagami

 

Czas przygotowania: 15 minut.

5 komentarzy
0

Podobne posty:

5 komentarzy

Słodko - Słony Świat Ilony 16/05/2015 - 8:15 am

Bardzo interesujące połączenie… Takiej jajecznicy jeszcze nie jadłam. Chyba pora nadrobić zaległości:)

Odpowiedz
Kinga Łucja 16/05/2015 - 3:51 pm

Smacznie wygląda 🙂

Odpowiedz
Evi 16/05/2015 - 6:43 pm

Nigdy nie sądziłam, że jajecznica może pięknie wyglądać na zdjęciu. A Twoja wygląda :). Uwielbiam szparagi.

Odpowiedz
Ala Z 16/05/2015 - 8:35 pm

Ochh, genialna! Uwielbiam szparagi i jajecznice, więc dla mnie – niebo 🙂

Odpowiedz
Magda C. 17/05/2015 - 8:59 am

Pyszna!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies