Strapatsada (Στραπατσάδα) to danie popularne w wielu regionach Grecji. To nic innego, jak jajecznica z dodatkiem pomidorów, często wzbogacana o dodatek ziół takich jak oregano czy tymianek. Można ją podawać z dodatkiem słonego sera feta i właśnie w takiej wersji jest najsmaczniejsza. Posiekane pomidory dusi się do powstania gęstego sosu, następnie wbija jajka i smaży je do preferowanego ścięcia. Strapatsada, jak każda jajecznica, najlepiej smakuje z dodatkiem świeżego pieczywa. To idealne śniadanie szczególnie teraz, gdy pomidory są pełne aromatu i mają cudowny smak.
JAJECZNICA Z POMIDORAMI
(STRAPATSADA)
Śniadanie Mistrzów #174
Śniadanie Mistrzów #174
Składniki (na 2 porcje):
- 1 cebula, posiekana w kosteczkę
- 2 duże pomidory lub 4 średnie
- 6 jajek
- 2 łyżeczki posiekanego oregano (lub spora szczypta suszonego)
- sól do smaku
- ser fera (ilość wg preferencji)
Pomidory obieramy ze skórki, siekamy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, smażymy 3-4 minuty. Dodajemy pomidory, dusimy pod przykryciem przez około 10-15 minut do powstania gęstego sosu. Wbijamy jajka, dodajemy odrobinę soli (nie przesadzajcie z solą, ser feta jest słony), oregano, mieszamy i smażymy do preferowanego ścięcia.Wyłączamy ogień pod patelnią, wkruszamy fetę, mieszamy. Jajecznicę rozkładamy pomiędzy dwie miseczki i podajemy z dodatkiem pieczywa.
Czas przygotowania: 15 minut.
5 komentarzy
Troche podobne do menemen 🙂
ślinka mi cieknie 🙂
Oj wyborne śniadanie!
jajecznica z fetą brzmi ciekawie i smacznie, będę musiała spróbować 🙂
Bardzo oryginalna jajecznica!