Sałatka grecka ze szparagami |
Lubicie sałatkę grecką? Jeśli tak, to mam dla Was moją wariację na temat tego klasyku, wzbogaconą o sezonowy dodatek w postaci zielonych szparagów. Ilość kolorów w tej sałatce niezwykle cieszy oko i sprawia, że wygląda ona jeszcze bardziej apetycznie. Warto postawić na mieszankę różnych gatunków pomidorów, zarówno tych słodszych, jak i bardziej kwaśnych, by stworzyć jeszcze ciekawszą kompozycję smakową. Do sałatki dodałam zarówno czarne, jak i zielone oliwki (nadziewane papryką), ale jeśli chcecie możecie postawić na tylko jeden rodzaj lub zaszaleć i dorzucić do miseczki jeszcze kilka oliwek kalamata.
Sałatka grecka ze szparagami świetnie sprawdzi się jako dodatek do grillowanych mięs, np. szaszłyków, koft wołowych. Można serwować ją także jako przystawkę w towarzystwie grzanek natartych przepołowionym czosnkiem. Częstujcie się przepisem 🙂
SAŁATKA GRECKA ZE SZPARAGAMI
Składniki (na 2-3 porcje):
- pół pęczka zielonych szparagów (250 g)
- pół papryki (czerwonej, zielonej lub miksu obu)
- 2 pomidory
- pół małej czerwonej cebulki
- 2 ogórki gruntowe (lub pół długiego ogórka)
- 8 czarnych oliwek
- 8 zielonych oliwek
- 110 g sera feta
- suszone oregano (plus opcjonalnie listki świeżego oregano)
- oliwa ev
- ocet z czerwonego wina
- odrobina soli do smaku
Przygotowanie:
Odłamujemy zdrewniałe końce od szparagów. Warzywo gotujemy na parze przez 4-6 minut (ma pozostać al dente), a następnie przelewamy intensywnie zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Szparagi kroimy na 3-4 części. Paprykę i pomidory kroimy w grubszą kostkę. Cebulkę siekamy w piórka, ogórki obieramy i grubo kroimy. Składniki umieszczamy w miseczkach, dodajemy oliwki, na wierzchu kładziemy plastry sera feta. Sałatkę posypujemy suszonym oregano (jeśli mamy, to także listkami świeżego oregano), kropimy dobrej jakości oliwą (1-2 łyżki na porcję) i octem z czerwonego wina (1-2 łyżeczki na porcję). W razie potrzeby doprawiamy sałatkę odrobiną soli do smaku.
Sałatkę grecką ze szparagami podajemy jako dodatek do potraw, np. grillowanych mięs. Można serwować ją także jako przystawkę w towarzystwie grzanek natartych przepołowionym czosnkiem.
Sałatka grecka ze szparagami |
Całkowity czas przygotowania: 5 minut.
2 komentarze
Dobry wieczór! Czy można użyć białego octu (winnego)?
Tak, oczywiście.