Jajecznica z awokado

przez Malwina
Jajecznica z awokado przepis

Przeglądając przepisy z  cyklu Śniadanie Mistrzów można odnieść wrażenie, że ktoś tu ma małego bzika na punkcie awokado. I coś jest na rzeczy, ponieważ Połówek mógłby jeść je praktycznie codziennie, najchętniej w połączeniu z jajkami. Ostatnio, gdy nie mam zbyt wiele czasu, przygotowuję mu jajecznicę z jego dodatkiem. Wzbogacam ją o świeże zioła i chili, dzięki którym zwyczajna jajecznica nie jest już tak banalna. 


JAJECZNICA Z AWOKADO
Śniadanie Mistrzów #136



Składniki (na 1 porcję):

  • pół czerwonej cebuli, posiekanej w kostkę
  • pół czerwonego chili, pozbawionego pestek i posiekanego
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka posiekanego oregano
  • 3 jajka
  • pół dojrzałego awokado
  • sól do smaku
Awokado obieramy, miąższ kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (jajecznicę smażę zawsze na maśle), wrzucamy cebulę i chili, smażymy przez kilka minut. Dodajemy jajka, zioła, doprawiamy solą, dokładamy awokado. Smażymy, mieszając drewnianą szpatułką do preferowanego ścięcia jajek. Podajemy ze świeżym pieczywem.
Czas przygotowania: 10 minut.

Przepis na jajecznicę z awokado w wykonaniu czytelników:

8 komentarzy
1

Podobne posty:

8 komentarzy

Justyna Żak 15/03/2014 - 9:50 am

wygląda rewelacyjnie:)

Odpowiedz
Martynosia 15/03/2014 - 12:56 pm

Takiej kombinacji jeszcze nie próbowałam 😉 ale to kwestia czasu 😉

Odpowiedz
Majana 15/03/2014 - 5:35 pm

Cudowne zdjęcia!:)

Odpowiedz
Magda C. 17/03/2014 - 12:18 pm

Nigdy nie jadłam jajecznicy z awokado, muszę spróbować bo wygląda genialnie 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 23/03/2014 - 7:07 am

Wiesz, ze ja też najbardziej lubię jajecznice jeśc na pieczywie:) … a taka z awokado jest rewelacyjna:). U nas na stole tez ciągle leżą te wspaniałe owoce:)

Odpowiedz
Gaia 06/02/2015 - 10:56 am

przepis sprawdzony, pychota!

Odpowiedz
magducha err 27/06/2015 - 9:12 am

No w końcu udało się zakupić awokado dojrzałe i zrobić tę jajecznicę (czailiśmy się już trochę na nią ale jakoś nam z awokado nie wychodziło- nie było kiedy kupić 😉 Bo już się nauczyłam, że awokado kupuję wyłącznie w tesco lub aldi- z innych sklepów jest twarde i nigdy nie dojrzewa, choćby i 2 tyg leżało). Awokado + jajka = bardzo fajne połączenie 🙂 Teraz zastanawiam sie co zrobić z drugim awokado, bo z połówki "bieżącego" zrobimy pewnie jakieś smoothie… 🙂

Odpowiedz
Malwina 27/06/2015 - 9:19 am

My w domu mamy aktualnie na stanie 6 sztuk awokado. W osiedlowym sklepiku były po 50 gr za sztukę. Co do Twojej drugiej sztuki, to może zrobisz chłodnik z awokado lub krem czekoladowy z awokado?

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies