Tosty z jajecznicą i szynką serrano

przez Malwina
Tosty z jajecznicą i szynką
Tosty z jajecznicą i szynką serrano
Jajecznica to potrawa, bez której wiele osób nie wyobraża sobie śniadania – ekspresowa i banalna w przygotowaniu. Każdy przyrządza ją na własny sposób, dobierając ulubione dodatki i smażąc do preferowanego ścięcia jajek.Na dzisiejsze śniadanie chciałabym Wam zaproponować prostą i nieprzekombinowaną jajecznicę z dodatkiem szczypiorku i szynki długodojrzewającej. Postawiłam na serrano, która akurat miałam w lodówce, ale równie dobrze możecie sięgnąć po inną ulubioną, np. parmeńską lub szwarcwaldzką. Taką jajecznicę najlepiej podawać na opieczonych kromkach chleba.

Grzanki z szynką

 

TOSTY Z JAJECZNICĄ I SZYNKĄ SERRANO
Śniadanie Mistrzów #262


Składniki:

 

  • 1 szalotka
  • 3 jajka
  • 1 łyżka mleka (opcjonalnie)
  • 1-2 plastry szynki serrano
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól do smaku
  • kilka kromek pieczywa (użyłam dużej ciabatty)
Przygotowanie:
Kromki chleba opiekamy w tosterze lub na suchej patelni. Następnie na patelni rozgrzewamy klarowane masło. Wrzucamy szalotkę, smażymy kilka minut, aż się zrumieni. Wbijamy jajka, dodajemy mleko, sól do smaku. Smażymy, mieszając do preferowanego ścięcia jajek.
Na pieczywie układamy jajecznicę, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i układamy porwane kawałki szynki serrano. Podajemy na ciepło od razu po przygotowaniu.

Tosty z jajecznicą
Tosty z jajecznicą i szynką serrano

 

Czas przygotowania: 10 minut.

8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

Kinga Łucja 07/03/2015 - 8:12 am

Smacznie! 🙂

Odpowiedz
bryssska 07/03/2015 - 8:42 am

ja chce takie na śniadanie;

Odpowiedz
anna90 07/03/2015 - 11:06 am

Uwielbiam takie kanapeczki!

Odpowiedz
Magda C. 08/03/2015 - 10:35 am

Wspaniałe tosty, idealne na śniadanie 🙂

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 08/03/2015 - 7:53 pm

Bardzo lubię jeść kanapeczki z jajecznicą, najchętniej z dodatkiem rzeżuchy i sosu tabasco 🙂

Odpowiedz
AniBarPioMar 09/03/2015 - 2:44 pm

ale pysznie wygląda

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 09/03/2015 - 3:36 pm

Uwielbiam kanapki z jajecznicą, a jeszcze jak chleb jest posmaarowany masłem, a jajecznica mocno gorąca … ojej, ale się rozmarzyłam …. a szynka serrano to swietny dodatek:)

Odpowiedz
JustInka 11/03/2015 - 11:46 am

Apetycznie się prezentują twoje tosty.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies