Tosty z jajecznicą i szynką serrano |
Jajecznica to potrawa, bez której wiele osób nie wyobraża sobie śniadania – ekspresowa i banalna w przygotowaniu. Każdy przyrządza ją na własny sposób, dobierając ulubione dodatki i smażąc do preferowanego ścięcia jajek.Na dzisiejsze śniadanie chciałabym Wam zaproponować prostą i nieprzekombinowaną jajecznicę z dodatkiem szczypiorku i szynki długodojrzewającej. Postawiłam na serrano, która akurat miałam w lodówce, ale równie dobrze możecie sięgnąć po inną ulubioną, np. parmeńską lub szwarcwaldzką. Taką jajecznicę najlepiej podawać na opieczonych kromkach chleba.
TOSTY Z JAJECZNICĄ I SZYNKĄ SERRANO
Śniadanie Mistrzów #262
Śniadanie Mistrzów #262
Składniki:
- 1 szalotka
- 3 jajka
- 1 łyżka mleka (opcjonalnie)
- 1-2 plastry szynki serrano
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- sól do smaku
- kilka kromek pieczywa (użyłam dużej ciabatty)
Przygotowanie:
Kromki chleba opiekamy w tosterze lub na suchej patelni. Następnie na patelni rozgrzewamy klarowane masło. Wrzucamy szalotkę, smażymy kilka minut, aż się zrumieni. Wbijamy jajka, dodajemy mleko, sól do smaku. Smażymy, mieszając do preferowanego ścięcia jajek.
Czas przygotowania: 10 minut.
8 komentarzy
Smacznie! 🙂
ja chce takie na śniadanie;
Uwielbiam takie kanapeczki!
Wspaniałe tosty, idealne na śniadanie 🙂
Bardzo lubię jeść kanapeczki z jajecznicą, najchętniej z dodatkiem rzeżuchy i sosu tabasco 🙂
ale pysznie wygląda
Uwielbiam kanapki z jajecznicą, a jeszcze jak chleb jest posmaarowany masłem, a jajecznica mocno gorąca … ojej, ale się rozmarzyłam …. a szynka serrano to swietny dodatek:)
Apetycznie się prezentują twoje tosty.