Sałatka z soczewicy i szparagów |
Mam dla Was przepis na kolejną smaczną sałatkę z dodatkiem zielonych szparagów, którą ostatnio przygotowuję stosunkowo często. Świetnie sprawdza się jako lunch w pracy lub lekka kolacja. Możecie zjeść ją samą lub podać jako dodatek do np. grillowanej ryby lub indyka. Koniecznie wypróbujcie przepis, póki trwa sezon na szparagi.
SAŁATKA Z SOCZEWICY I SZPARAGÓW
- 250 g zielonych szparagów (pół pęczka)
- 250 g ugotowanej brązowej soczewicy (waga po ugotowaniu), ewentualnie soczewica z puszki
- 1 pomidor, pokrojony w grubszą kostkę
- 1 ogórek gruntowy, obrany, pokrojony w kostkę
- pół czerwonej cebulki, drobno posiekanej
- 1 łyżeczka nasion czarnuszki
- pół dojrzałego awokado, obranego, pokrojonego w kostkę
- 100 g sera feta, pokruszonego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- dressing: 2 łyżki oliwy ev (u mnie oliwa aromatyzowana), 1 łyżka octu z czerwonego wina, mały ząbek czosnku, dwie szczypty suszonego oregano, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
Odłamujemy zdrewniałe końcówki od szparagów i wyrzucamy. Szparagi gotujemy na parze przez około 4-6 minut, aż będą miękkie ale nierozgotowane. Przelewamy je zimną wodą. W misce umieszczamy odsączoną i opłukaną soczewicę, pokrojone w mniejsze kawałki szparagi, pomidora, ogórka, cebulkę, awokado, czarnuszkę, fetę, nać pietruszki.
Czosnek drobno siekamy. Oliwę łączymy z octem z czerwonego wina. Dodajemy czosnek, oregano, sól i pieprz do smaku, mieszamy. Sałatkę polewamy dressingiem, delikatnie mieszamy i podajemy.
Wypróbuj również inne przepisy na sałatki z dodatkiem zielonych szparagów
Szparagi w pomidorowym winegrecie |
Sałatka z kuskusu i szparagów |
Tabbouleh ze szparagami |
Sałatka z soczewicy i szparagów |
Czas przygotowania: 15 minut.
5 komentarzy
Pyszności! Bardzo podoba mi się ta sałatka, mam akurat w szafce zieloną soczewicę, która czeka na spożytkowanie 🙂
Smacznie 🙂
uważam, że w takich daniach dużą rolę odgrywa właśnie pietruszka, która nadaje niepowtarzalnego charakteru 🙂
Często robię podobne sałatki i je uwielbiam, choć z brązową soczewicą jeszcze nie próbowałam (najczęściej używam ciecierzycy) no i sera feta też nigdy nie dodawałam. Ale całość wygląda przepysznie i na pewno smakuje wiosennie 😉
Ciekawe połączenie, spróbowałabym 🙂