Sałatka z soczewicy i szparagów

przez Malwina
Sałatka ze szaragami i soczewicą
Sałatka z soczewicy i szparagów
Mam dla Was przepis na kolejną smaczną sałatkę z dodatkiem zielonych szparagów, którą ostatnio przygotowuję stosunkowo często. Świetnie sprawdza się jako lunch w pracy lub lekka kolacja. Możecie zjeść ją samą lub podać jako dodatek do np. grillowanej ryby lub indyka. Koniecznie wypróbujcie przepis, póki trwa sezon na szparagi.

Sałatka z soczewicy i szparagów

SAŁATKA Z SOCZEWICY I SZPARAGÓW




Składniki (na 2 porcje): 

  • 250 g zielonych szparagów (pół pęczka)
  • 250 g ugotowanej brązowej soczewicy (waga po ugotowaniu), ewentualnie soczewica z puszki
  • 1 pomidor, pokrojony w grubszą kostkę
  • 1 ogórek gruntowy, obrany, pokrojony w kostkę
  • pół czerwonej cebulki, drobno posiekanej
  • 1 łyżeczka nasion czarnuszki
  • pół dojrzałego awokado, obranego, pokrojonego w kostkę
  • 100 g sera feta, pokruszonego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • dressing: 2 łyżki oliwy ev (u mnie oliwa aromatyzowana), 1 łyżka octu z czerwonego wina, mały ząbek czosnku, dwie szczypty suszonego oregano, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Przygotowanie:
Odłamujemy zdrewniałe końcówki od szparagów i wyrzucamy. Szparagi gotujemy na parze przez około 4-6 minut, aż będą miękkie ale nierozgotowane. Przelewamy je zimną wodą. W misce umieszczamy odsączoną i opłukaną soczewicę, pokrojone w mniejsze kawałki szparagi, pomidora, ogórka, cebulkę, awokado, czarnuszkę, fetę, nać pietruszki. 
Czosnek drobno siekamy. Oliwę łączymy z octem z czerwonego wina. Dodajemy czosnek, oregano, sól i pieprz do smaku, mieszamy. Sałatkę polewamy dressingiem, delikatnie mieszamy i podajemy.

Wypróbuj również inne przepisy na sałatki z dodatkiem zielonych szparagów

Szparagi w winegrecie
Szparagi w pomidorowym winegrecie
 Sałatka z kuskusem i spzaragami
Sałatka z kuskusu i szparagów
Tabbouleh ze szparagami
Tabbouleh ze szparagami

Sałatka z soczewicy i szparagów przepis
Sałatka z soczewicy i szparagów

Czas przygotowania: 15 minut.

5 komentarzy
0

Podobne posty:

5 komentarzy

Zuzanna Ploch 15/05/2015 - 4:43 pm

Pyszności! Bardzo podoba mi się ta sałatka, mam akurat w szafce zieloną soczewicę, która czeka na spożytkowanie 🙂

Odpowiedz
Kinga Łucja 15/05/2015 - 5:26 pm

Smacznie 🙂

Odpowiedz
Magdalena Kuchaja 15/05/2015 - 7:01 pm

uważam, że w takich daniach dużą rolę odgrywa właśnie pietruszka, która nadaje niepowtarzalnego charakteru 🙂

Odpowiedz
Ania S 17/05/2015 - 7:37 am

Często robię podobne sałatki i je uwielbiam, choć z brązową soczewicą jeszcze nie próbowałam (najczęściej używam ciecierzycy) no i sera feta też nigdy nie dodawałam. Ale całość wygląda przepysznie i na pewno smakuje wiosennie 😉

Odpowiedz
Magda C. 17/05/2015 - 8:57 am

Ciekawe połączenie, spróbowałabym 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies