Czekoladowy omlet owsiany

przez Malwina
Biszkoptowy omlet owsiany
Czekoladowy omlet owsiany
Grubaśny biszkoptowy omlet z dodatkiem borówek to pomysł na mistrzowskie śniadanie. Przygotowałam go w wersji odchudzonej, bo ze zredukowaną ilością żółtek, dodatkowo zamiast mąki pszennej użyłam mąki owsianej. Takie omlety to jedno z ulubionych śniadań Połówka. Fajnie sprawdzają się także jako posiłek w pracy. Warto podać do nich jogurt naturalny lub sos owocowy, bo jak na omlet biszkoptowy przystało, nie należą do wilgotnych .

Omlet z mąki owsianej przepis
CZEKOLADOWY OMLET OWSIANY
Śniadanie Mistrzów #275



Składniki (na 1 porcję):

  • 2 całe jajka, białka i żółtka oddzielnie
  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 70 g mąki owsianej
  • 3 łyżeczki kakao do wypieków lub karobu
  • 2-3 łyżki erytrolu lub ksylitolu
  • ulubione owoce o niedużej zawartości soku, np. borówki, maliny, kiwi, porzeczki, jabłka, gruszki.
  • do podania: jogurt naturalny, mascarpone lub inny serek, ulubiona konfitura, bita śmietana, sos lub mus owocowy, cukier puder itp.
Przygotowanie:
W czystej i suchej misce umieszczamy 5 białek. Ubijamy je mikserem ze szczyptą soli, aż powstania sztywna piana. Następnie dodajemy stopniowo erytol lub ksylitol (oczywiście można dodać zwykły cukier, ja używam erytolu) i dalej miksujemy. Dodajemy po 1 żółtku za każdym razem miksując na najmniejszych obrotach do połączenia. Kolejno do piany przesiewamy mąkę wraz z kakao. Całość delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Należy to zrobić dokładnie, by w masie nie pozostała surowa mąka.
Dno i boki nieprzywierającej patelni, którą można włożyć do piekarnika (moja patelni ma średnicę 24 cm), smarujemy olejem przy pomocy pędzelka. Patelnię nagrzewamy, przekładamy na nią ciasto na omlet. Smażymy na małym ogniu przez około 4-5 minut. Po około 2 minutach od rozpoczęcia smażenia wierzch posypujemy owocami. Kolejno patelnię wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez kilka minut, aż patyczek wbity w środek omletu będzie suchy po wyciągnięciu. Ja dopiekałam omlet w piekarniku przez około 5 minut.
Patelnię wyciągamy z piekarnika (pamiętajcie, że rączka patelni będzie bardzo gorąca), omlet zsuwamy na duży talerz i oprószamy go cukrem pudrem. Do omletu możecie podać inne ulubione dodatki, np. jogurt naturalny, sos lub mus owocowy.
Uwagi:
– Zamiast erytrolu można użyć zwykłego cukru
– Omlet jest smaczny także na zimno, warto jednak podać go z jakimś półpłynnym dodatkiem, np. jogurtem lub sosem owocowym (może po kilku godzinach zrobić się lekko suchy).
– Mąkę owsianą możecie przygotować samodzielnie w domu z płatków owsianych. Najlepiej zrobić to przy pomocy elektrycznego młynka do kawy, który dość drobno mieli płatki owsiane.

Poniżej czekoladowy omlet owsiany z dodatkiem truskawek

 

Jeśli masz sporo białek, wypróbuj również

 

Omlet białkowy na mące owsianej
Omlet białkowy na mące owsianej

 

Czekoladowy omlet z mąką owsianą
Czekoladowy omlet owsiany

 

Omlet owsiany z kakao

 

Omlet owsiany na białkach
Czekoladowy omlet owsiany

Czas przygotowania: 20 minut.

12 komentarzy
0

Podobne posty:

12 komentarzy

Ania S 17/05/2015 - 7:34 am

Wizualnie wygląda cudownie – tak puchato i owocowo 😉 Dla mnie niestety za dużo białka to by było, a wiadomo, że im mniej białek z jajek tym mniejszy puchacz z niego powstanie 😛

Odpowiedz
Magda C. 17/05/2015 - 8:01 am

Świetny omlet 🙂

Odpowiedz
Sila Candice 17/05/2015 - 10:10 am

Widać, że lubisz gotować. Nie marnuj się i rób coś co sprawia Ci i radość i przyjemność. Życzę Ci także wydania książki kucharskiej – bo na pewno na swojej drodze spotkałaby zakochanych w niej czytelników.
Omlecik wygląda bardzo apetycznie. Aż mam ochotę taki zjeść lecz moje uzdolnienia kucharskie chyba nie sięgają aż tak daleko.
Piękne zdjęcia. A na Twoją stronę natrafiłam szukając filozoficznego bloga!
Filozofia łączy 🙂

Autorka bloga: Filozoficzny Blond

Odpowiedz
Magdalena Kuchaja 17/05/2015 - 10:22 am

omlet jak ciacho! 🙂

Odpowiedz
Kinga Łucja 17/05/2015 - 11:03 am

Pychotka ;))

Odpowiedz
gin 19/05/2015 - 8:39 pm

Ależ cudownie puchaty! Uwielbiam takie właśnie omlety 🙂

Odpowiedz
Marta jumi.inranbows 23/06/2015 - 7:38 am

A co zrobić z pozostałymi zoltkami? Jakies pomysły?

Odpowiedz
Malwina 23/06/2015 - 7:53 am

Marto, możesz przygotować kruche babeczki(ewentualnie samo ciasto kruche i je zamrozić, potem będziesz miała bazę do kruchego placka z sezonowymi owocami), spaghetti carbonara, drożdżówki z owocami, śniadaniowe bułeczki, słodkie bułeczki z Majorki, mus czekoladowy, owocowy curd (można go mrozić) i wiele innych.

Odpowiedz
Marta jumi.inranbows 23/06/2015 - 7:39 am

A co.zrobic z pozostałymi zoltkami ?

Odpowiedz
klaudynas 15/07/2015 - 9:23 am

a mogę go przygotować z 4 całych jajek?

Odpowiedz
Malwina 15/07/2015 - 9:29 am

Oczywiście, można go przygotować na całych jajkach. 3 duże lub 4 średniej wielkości będą ok na patelnię o średnicy 24 cm.

Odpowiedz
klaudynas 16/07/2015 - 9:48 am

omlet zrobiłam, wyszedł przepyszny ! polecam do podwieczorkowej kawy mniam !

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies