Dziś w cyklu Śniadanie Mistrzów drożdżowe pierożki (paszteciki?) z pieczarkami. Można je zapakować w pojemnik i zabrać ze sobą do pracy lub rozkoszować się nimi w leniwy weekend. Smakują wyśmienicie zarówno solo, jak i z dodatkiem barszczu czerwonego. W tym tygodniu piekłam je już dwukrotnie, mają bowiem w sobie coś uzależniającego.
DROŻDŻOWE PIEROGI Z PIECZARKAMI
Śniadanie Mistrzów #3
Śniadanie Mistrzów #3
Składniki (na 16 sztuk):
[przepis własny]
- 375 g mąki pszennej (typ minimum 500)
- 3/4 łyżeczki soli
- 14 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłej wody
- 1 łyżka oliwy
- nadzienie: 400 g pieczarek, 1 duża cebula, 1 łyżka posiekanego tymianku, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- 1 jajko do posmarowania pierożków
Przygotowujemy farsz: pieczarki myjemy, obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i siekamy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (użyłam pół na pół oliwę i masło), smażymy cebulę przez 3-4 minuty. Następnie dodajemy pieczarki i tymianek, smażymy przez kolejne 5 minut, aż pieczarki będą miękkie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, przekładamy do miski i odstawiamy do ostygnięcia (farsz nie może zawierać płynu, ponieważ podczas pieczenia pierożki otworzą się).
Mąkę mieszamy z solą. Drożdże kruszymy do miseczki, zalewamy kilkoma łyżeczkami ciepłej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Do mąki wlewamy drożdże, oliwę i pozostałą wodę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką. Przekładamy je do czystej i naoliwionej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 210 stopni. Ciasto wałkujemy na grubość 3 mm, wycinamy kółka. Na każde nakładamy porcję farszu i sklejamy (przed sklejeniem można posmarować brzegi ciasta lekko roztrzepanym białkiem, aby zapobiec rozklejaniu się pierożków w trakcie pieczenia). Pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżeczką wody. Pieczemy przez 15-20 minut. Podajemy z czerwonym barszczem lub zajadamy solo 😉
Całkowity czas przygotowania: 2 godziny 15 minut.
23 komentarze
ostatnio robiłam takie z soczewicą. są pyszne!
Są śliczne i muszą być pyszne 🙂
Witam
Ja robię takie pierożki od jakiegoś czasu i dodaję do nich trochę zółtego sera.Są pyszne.Kiedyś smażyłam je na patelni a teraz też piekę w piekarniku.Podaję je z taką prostą sałatką:Na sałacie kładę wymieszane:pokrojoną w kostkę paprykę,kukurydzę,ogórek korniszony,szczypiorek i polewam sosem:1 łyżka majonezu.1 jogurt,czosnek posiekany,sól i pieprz.Jej ale sie rozpisałam….pozdrawiam
Jak ja dobrze znam to ich uzależniające działanie 😉
uwielbiam takie wytrawne wypieki! i do tego barszczyk… żyć nie umierać!
super pomysł na śniadanie ,ale obiad też ;d
Jak dla mnie idealne z barszczem czerwonym
Bardzo apetyczne! 🙂
te pierożki wyglądają nieziemsko! kojarzą mi się z aromatycznymi pierożkami z Green Way'u, które uwielbiam:D
uwielbiam pieczarki, ciasto drożdżowe również, więc po spróbowaniu jednego zostałabym z pewnością ich wielką fanką 🙂
zachęciłaś mnie 🙂 chyba upiekę jako przekąski do pracy 🙂
Uzależniają to widać. Pycha!
jestem wielką miłośniczką pierogów i smażonych pieczarek – więc dla mnie to danie idealne:)))
Świetne jako przekąska dla gości. Ja robię coś podobnego, tylko że z nadzieniem mięsnym. Mniam 🙂
Swietne, choc dla mnie bardziej "lanczowe" niz sniadaniowe 🙂
niedawno jadłam podobne 🙂 pycha
Wszystko co kryje w sobie pieczarki i jest do popicia barszczem to moje 😉 Wyglądają pięknie!
Mniam! podaj dalej!
Pyszne! Po prostu pyszne 🙂 Dodałam do farszu dodatkowo pora, który został mi ze śniadania.
Miło mi to słyszeć 🙂
Czy te pierożki można mrozić, zrobiłabym je jutro, ale nie wiem czy mogą leżeć 2 dni w lodówce? pozdrawiam.
Tak, można je mrozić.
Dziękuję, w takim razie zabieram się do roboty 😉