Pierożki drożdżowe z pieczarkami

przez Malwina

Dziś w cyklu Śniadanie Mistrzów drożdżowe pierożki (paszteciki?) z pieczarkami. Można je zapakować w pojemnik i zabrać ze sobą do pracy lub rozkoszować się nimi w leniwy weekend. Smakują wyśmienicie zarówno solo, jak i z dodatkiem barszczu czerwonego. W tym tygodniu piekłam je już dwukrotnie, mają bowiem w sobie coś uzależniającego. 

DROŻDŻOWE PIEROGI Z PIECZARKAMI
Śniadanie Mistrzów #3

Składniki (na 16 sztuk):
[przepis własny]

  • 375 g mąki pszennej (typ minimum 500)
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 14 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy
  • nadzienie: 400 g pieczarek, 1 duża cebula, 1 łyżka posiekanego tymianku, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 1 jajko do posmarowania pierożków
Przygotowujemy farsz: pieczarki myjemy, obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i siekamy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (użyłam pół na pół oliwę i masło), smażymy cebulę przez 3-4 minuty. Następnie dodajemy pieczarki i tymianek, smażymy przez kolejne 5 minut, aż pieczarki będą miękkie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, przekładamy do miski i odstawiamy do ostygnięcia (farsz nie może zawierać płynu, ponieważ podczas pieczenia pierożki otworzą się).
Mąkę mieszamy z solą. Drożdże kruszymy do miseczki, zalewamy kilkoma łyżeczkami ciepłej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Do mąki wlewamy drożdże, oliwę i pozostałą wodę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką. Przekładamy je do czystej i naoliwionej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny. 
Piekarnik nagrzewamy do temp. 210 stopni. Ciasto wałkujemy na grubość 3 mm, wycinamy kółka. Na każde nakładamy porcję farszu i sklejamy (przed sklejeniem można posmarować brzegi ciasta lekko roztrzepanym białkiem, aby zapobiec rozklejaniu się pierożków w trakcie pieczenia). Pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżeczką wody. Pieczemy przez 15-20 minut. Podajemy z czerwonym barszczem lub zajadamy solo 😉

Całkowity czas przygotowania: 2 godziny 15 minut.

23 komentarze
0

Podobne posty:

23 komentarze

Aneta Wojciechowska 04/11/2012 - 10:03 am

ostatnio robiłam takie z soczewicą. są pyszne!

Odpowiedz
Zielaczek 04/11/2012 - 10:06 am

Są śliczne i muszą być pyszne 🙂

Odpowiedz
attea atea 04/11/2012 - 10:27 am

Witam
Ja robię takie pierożki od jakiegoś czasu i dodaję do nich trochę zółtego sera.Są pyszne.Kiedyś smażyłam je na patelni a teraz też piekę w piekarniku.Podaję je z taką prostą sałatką:Na sałacie kładę wymieszane:pokrojoną w kostkę paprykę,kukurydzę,ogórek korniszony,szczypiorek i polewam sosem:1 łyżka majonezu.1 jogurt,czosnek posiekany,sól i pieprz.Jej ale sie rozpisałam….pozdrawiam

Odpowiedz
Tomek gotuje 04/11/2012 - 10:38 am

Jak ja dobrze znam to ich uzależniające działanie 😉

Odpowiedz
Wiewióra 04/11/2012 - 10:39 am

uwielbiam takie wytrawne wypieki! i do tego barszczyk… żyć nie umierać!

Odpowiedz
teenager ;) 04/11/2012 - 11:07 am

super pomysł na śniadanie ,ale obiad też ;d

Odpowiedz
Ivka 04/11/2012 - 11:30 am

Jak dla mnie idealne z barszczem czerwonym

Odpowiedz
Bon Appétit 04/11/2012 - 11:38 am

Bardzo apetyczne! 🙂

Odpowiedz
qwert123 04/11/2012 - 12:42 pm

te pierożki wyglądają nieziemsko! kojarzą mi się z aromatycznymi pierożkami z Green Way'u, które uwielbiam:D

Odpowiedz
lekki brzusio 04/11/2012 - 4:02 pm

uwielbiam pieczarki, ciasto drożdżowe również, więc po spróbowaniu jednego zostałabym z pewnością ich wielką fanką 🙂

Odpowiedz
Zuza 04/11/2012 - 7:58 pm

zachęciłaś mnie 🙂 chyba upiekę jako przekąski do pracy 🙂

Odpowiedz
Kamila 04/11/2012 - 8:02 pm

Uzależniają to widać. Pycha!

Odpowiedz
goh. 04/11/2012 - 8:27 pm

jestem wielką miłośniczką pierogów i smażonych pieczarek – więc dla mnie to danie idealne:)))

Odpowiedz
Beatrice 04/11/2012 - 9:32 pm

Świetne jako przekąska dla gości. Ja robię coś podobnego, tylko że z nadzieniem mięsnym. Mniam 🙂

Odpowiedz
Maggie 05/11/2012 - 8:30 am

Swietne, choc dla mnie bardziej "lanczowe" niz sniadaniowe 🙂

Odpowiedz
ellae 05/11/2012 - 2:40 pm

niedawno jadłam podobne 🙂 pycha

Odpowiedz
katarzynka 05/11/2012 - 3:09 pm

Wszystko co kryje w sobie pieczarki i jest do popicia barszczem to moje 😉 Wyglądają pięknie!

Odpowiedz
Kamila 07/11/2012 - 7:58 am

Mniam! podaj dalej!

Odpowiedz
Magducha 01/05/2013 - 5:43 pm

Pyszne! Po prostu pyszne 🙂 Dodałam do farszu dodatkowo pora, który został mi ze śniadania.

Odpowiedz
Malwina 02/05/2013 - 10:19 am

Miło mi to słyszeć 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 21/12/2015 - 11:11 pm

Czy te pierożki można mrozić, zrobiłabym je jutro, ale nie wiem czy mogą leżeć 2 dni w lodówce? pozdrawiam.

Odpowiedz
Malwina 22/12/2015 - 7:13 am

Tak, można je mrozić.

Odpowiedz
Anonimowy 22/12/2015 - 10:04 am

Dziękuję, w takim razie zabieram się do roboty 😉

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies