Makaron ze szparagami i grzybami |
Do przygotowania tej potrawy wykorzystałam makaron udon, ponieważ o wiele bardziej pasuje mi tu grubsza nitka makaronu, ale równie ciekawie danie to będzie smakować z cienkim makaronem somen lub gryczanym soba. Sos do makaronu ma wyraźnie słodką nutę, która przyjemnie komponuje się ze smakiem grzybów. Postawiłam tu na brązowe pieczarki oraz grzyby shitake. Jeśli będziecie mieć problemy z zakupem tych ostatnich, zwiększcie w przepisie ilość brązowych pieczarek. Danie będzie równie ciekawe w smaku.
Składniki (na 1 dużą lub 2 małe porcje):
- 75 g makaronu azjatyckiego (np. udon, somen, soba)
- 2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru
- 1 większy ząbek czosnku
- pół papryczki chili
- 10 zielonych szparagów
- 1/4 czerwonej papryki
- 125 g brązowych pieczarek
- 125 g grzybów shitake
- pół małej cukinii
- sos: 3 łyżki japońskiego sosu sojowego, 1 łyżka melasy z trzciny cukrowej, 1 łyżka octu ryżowego
- prażony sezam i szczypior z dymki do posypania
Przygotowanie:
Grzyby shitake |
Makaron ze szparagami i grzybami shitake |
8 komentarzy
no i wpraszam się 🙂
Ślicznie wygląda 😉 tak orientalnie!
Wygląda znakomicie 🙂
Czy można melase zastapic czyms innym?
Dodaj łyżkę cukru zamiast melasy.
Ja dodałam syrop klonowy
Czym można zastąpić szparagi ?
Proszę pominąć, dodać kawałek pokrojonej w julienne marchewki. Dobrze sprawdzi się też kalarepa, małe różyczki brokułów. Wszystkie te warzywa dodajemy na samym początku i kroimy dość drobno.