Makaron ze szparagami i grzybami

przez Malwina
Makaron udon przepisy
Makaron ze szparagami i grzybami
Zimą zajadałam się makaronem soba z brokułem, wczesną wiosną makaronem z boczniakami i cukinią, w maju zaś przyszła kolej na nowy azjatycki makaron z dodatkiem szparagów. Dla miłośników tego zielonego warzywa, to obowiązkowe danie do wypróbowania.

Do przygotowania tej potrawy wykorzystałam makaron udon, ponieważ o wiele bardziej pasuje mi tu grubsza nitka makaronu, ale równie ciekawie danie to będzie smakować z cienkim makaronem somen lub gryczanym soba. Sos do makaronu ma wyraźnie słodką nutę, która przyjemnie komponuje się ze smakiem grzybów. Postawiłam tu na brązowe pieczarki oraz grzyby shitake. Jeśli będziecie mieć problemy z zakupem tych ostatnich, zwiększcie w przepisie ilość brązowych pieczarek. Danie będzie równie ciekawe w smaku.

 Udon ze szparagami
MAKARON ZE SZPARAGAMI I GRZYBAMI

Składniki (na 1 dużą lub 2 małe porcje):

  • 75 g makaronu azjatyckiego (np. udon, somen, soba)
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru
  • 1 większy ząbek czosnku
  • pół papryczki chili
  • 10 zielonych szparagów
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 125 g brązowych pieczarek
  • 125 g grzybów shitake
  • pół małej cukinii
  • sos: 3 łyżki japońskiego sosu sojowego, 1 łyżka melasy z trzciny cukrowej, 1 łyżka octu ryżowego
  • prażony sezam i szczypior z dymki do posypania

Przygotowanie:

Do przygotowania tej potrawy będzie nam potrzebny wok lub duża patelnia z wysokim brzegiem (z podanej ilości składników potrawę można przygotować na wysokiej patelni o średnicy 24 cm). Czosnek i pozbawione pestek chili siekamy drobno. Odłamujemy końce od szparagów, warzywo kroimy na 3-4 części. Jeśli łodyżki szparagów są zbyt grube, można przekroić je wzdłuż na pół. Paprykę kroimy w podłużne paski. Pieczarki i grzyby shitake siekamy w cienkie plasterki. Cukinię kroimy w kawałki wielkości zapałki. 
Gotujemy makaron. Do tej potrawy sprawdzi się grubszy makaron udon, makaron somen lub gryczana soba. Kiedy makaron się gotuje przygotowujemy potrawę. Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzewamy olej (używam oleju ryżowego). Pamiętajcie o tym, że patelnia musi być dobrze nagrzana. Wrzucamy imbir, czosnek i chili, smażymy przez 30 sekund. Dodajemy szparagi, paprykę, grzyby i cukinię. Smażymy na średnim ogniu przez około 4-5 minut. W trakcie smażenia co jakiś czas należy przemieszać potrawę, podrzucając zawartością patelni. Składniki sosu dokładnie ze sobą mieszamy. Sos wlewamy na patelnię, dokładamy makaron, mieszamy wszystkie składniki przy pomocy kuchennych szczypców. Potrawę nakładamy do miseczek, posypujemy prażonym sezamem i dymką. Podajemy. 
grzyby shitake
Grzyby shitake
 Makaron ze szparagami po azjatycku
Szparagi z makaronem przepisy
 Szparagi z makaronem przepisy
Makaron ze szparagami i grzybami shitake
Całkowity czas przygotowania: 15 minut.
8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

piegusek 24/05/2016 - 9:45 am

no i wpraszam się 🙂

Odpowiedz
Roztrzepana Babeczka 24/05/2016 - 1:55 pm

Ślicznie wygląda 😉 tak orientalnie!

Odpowiedz
gin 25/05/2016 - 5:05 pm

Wygląda znakomicie 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 31/05/2016 - 7:38 am

Czy można melase zastapic czyms innym?

Odpowiedz
Malwina 31/05/2016 - 7:41 am

Dodaj łyżkę cukru zamiast melasy.

Odpowiedz
Marta 12/05/2020 - 10:39 am

Ja dodałam syrop klonowy

Odpowiedz
Magda 24/01/2024 - 8:05 pm

Czym można zastąpić szparagi ?

Odpowiedz
Malwina 25/01/2024 - 3:52 pm

Proszę pominąć, dodać kawałek pokrojonej w julienne marchewki. Dobrze sprawdzi się też kalarepa, małe różyczki brokułów. Wszystkie te warzywa dodajemy na samym początku i kroimy dość drobno.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies