Surówka z młodej kapusty

przez Malwina

Dzień dobry,

Sezon na młodą kapustę w pełni. Uwielbiam to warzywo i bardzo często wykorzystuję je w kuchni. Najczęściej gotuję młodą kapustę z koperkiem lub robię parzybrodę, czyli zupę na jej bazie. Dziś przygotowałam prostą surówkę z kapusty. Będzie super dodatkiem do różnej maści kotletów, zarówno mięsnych, jak i tych wege.

Surówka z młodej kapusty jest lekka i niskokaloryczna. Nie dodaję do niej majonezu i ciężkich sosów. Stawiam na olej rzepakowy tłoczony na zimno lub delikatną oliwę, które nie zdominują smaku warzyw.

Surówka z młodej kapusty

Drukuj
Porcje: 4 Czas przygotowania:
Kalorie: 200 kcal 20 grams fat

Składniki:

  • 200 g młodej kapusty
  • 2 cebulki dymki wraz ze szczypiorem
  • 1 młoda marchewka (80 g)
  • 3 rzodkiewki (45 g)
  • 2 łyżki posiekanego koperku 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (lub delikatnej w smaku oliwy)
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • Sól i pieprz do smaku 

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę drobno szatkujemy, umieszczamy w dużej misce, oprószamy niewielką ilością soli i krótko ugniatamy dłonią, aż zmięknie. 
  2. Cebulę wraz ze szczypiorem drobno siekamy, przekładamy do miski z kapustą. 
  3. Marchewkę ścieramy na tarce o małych oczkach, rzodkiewki na dużych. Starte warzywa dokładamy do kapusty wraz z koperkiem. 
  4. Surówkę polewamy olejem, octem, przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Przed podaniem warto odstawić ją do lodówki na 30 minut. 

Uwagi:

Kaloryczność: 1 porcja ma 83 kcal (1 B, 4 W, 7 T)

 

Przechowywanie: W szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 dni. Przed jedzeniem surówkę należy wymieszać.

Wypróbowałeś ten przepis?
Opublikuj swoje zdjęcie na Instagramie i koniecznie mnie oznacz @filozofiasmaku. Dziękuję!

0 komentarz
2

Podobne posty:

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies