Parzybroda z młodej kapusty

przez Malwina
Parzybroda przepis
Parzybroda z młodej kapusty

Parzybroda to gęsta zupa na bazie słodkiej kapusty pochodząca z okolic Częstochowy, czyli jakby nie patrzeć po prostu rodzaj kapuśniaku. Jest pożywna i rozgrzewająca. Korzystając z sezonu na młodą kapustę, postanowiłam przygotować parzybrodę z jej dodatkiem. To konkretna potrawa, która przypadnie zapewne bardziej do gustu panom. Jej gęstość dostosujcie do własnych preferencji, zmniejszając lub zwiększając ilość płynu w przepisie.
Zupa parzybroda przepis

PARZYBRODA Z MŁODEJ KAPUSTY


Składniki:

  • 1 nieduża główka młodej kapusty (około 800 g), obrana z zewnętrznych uszkodzonych liści, z wyciętym głąbem
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • pół łyżeczki mielonego kminku (lub więcej wg preferencji)
  • 1 łyżka masła (ewentualnie smalcu)
  • 150-200 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
  • 2 cebule, posiekane w kostkę
  • 1-2 łyżki mąki
  • 4 łyżki posiekanego koperku
Przygotowanie:
Kapustę kroimy w grubszą kostkę. Ziemniaki obieramy, kroimy w grubszą kostkę. W garnku umieszczamy ziemniaki, kapustę, liść laurowy i ziele angielskie. Wlewamy około 1,5 litra wody (zamiast wody można użyć wywaru warzywnego lub mięsnego, np. na żeberkach lub wędzonce). Garnek stawiamy na gazie, zagotowujemy. Dodajemy kminek oraz sól (na początek około pół łyżeczki) i świeżo zmielony pieprz do smaku. Zawartość garnka doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie, ale nierozgotowane. 
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojony w kostkę boczek. Smażymy przez kilka minut, aż się zrumieni. Dodajemy cebulę, smażymy 2-3 minuty. Wsypujemy mąkę i robimy jasną zasmażkę, przesmażając mąkę z cebulą i boczkiem przez niespełna 2 minuty. Na patelnię wlewamy chochelkę płynu z parzybrody i zawartość patelni przekładamy do zupy. Parzybrodę mieszamy, podgrzewamy przez 2-3 minuty, doprawiamy do smaku ponownie solą i pieprzem, dodajemy koperek. Gorącą zupę nalewamy do miseczek. Wierzch zupy można dodatkowo posypać świeżym koperkiem. Parzybrodę podajemy z dodatkiem pieczywa. 
Uwagi:
– zupę możecie wzbogacić o dodatek włoszczyzny w postaci obranej pokrojonej w kostkę marchewki, pietruszki i selera
– do parzybrody można dodać także żeberka. Najlepiej przygotować wywar na ich bazie, a następnie zupę ugotować z dodatkiem takiego bulionu i żeberek.

Kapusta parzybroda

Czas przygotowania: 30 minut.

8 komentarzy
1

Podobne posty:

8 komentarzy

Kinga Łucja 27/05/2015 - 2:27 pm

Dobry pomysł 😉

Odpowiedz
Magda C. 27/05/2015 - 3:12 pm

Jaka ciekawa nazwa! Nigdy o takiej nie słyszałam 🙂

Odpowiedz
Vela 27/05/2015 - 9:23 pm

Nazwa absolutnie powala. 🙂 Świetny pomysł.

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 28/05/2015 - 10:40 am

Przepyszna musi być ta zupa:) Porywam porcyjkę:)

Odpowiedz
frou... 26/02/2016 - 10:46 pm

Skusilam się chociaż nie przepadam za słodka kapusta i… ta zupa jest genialna! Prosta, szybka w przygotowaniu i zaskakująco smaczna.

Odpowiedz
Mama 16/05/2016 - 7:55 pm

Zupa genialna w swej prostocie i szybkości wykonania, polecam jednak dodatek kminku na lepsze trawienie jak to przy kapuście bywa 🙂

Odpowiedz
ania klo 22/05/2016 - 5:03 pm

No dobra, teraz mam smaka. Ale gdzie ja znajde muodom kapuste w Londynie?

Odpowiedz
Mama 07/05/2018 - 4:38 pm

Pysznie, jak co roku o tej porze 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies