Parzybroda z młodej kapusty |
Parzybroda to gęsta zupa na bazie słodkiej kapusty pochodząca z okolic Częstochowy, czyli jakby nie patrzeć po prostu rodzaj kapuśniaku. Jest pożywna i rozgrzewająca. Korzystając z sezonu na młodą kapustę, postanowiłam przygotować parzybrodę z jej dodatkiem. To konkretna potrawa, która przypadnie zapewne bardziej do gustu panom. Jej gęstość dostosujcie do własnych preferencji, zmniejszając lub zwiększając ilość płynu w przepisie.
PARZYBRODA Z MŁODEJ KAPUSTY
- 1 nieduża główka młodej kapusty (około 800 g), obrana z zewnętrznych uszkodzonych liści, z wyciętym głąbem
- 1/2 kg ziemniaków
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- pół łyżeczki mielonego kminku (lub więcej wg preferencji)
- 1 łyżka masła (ewentualnie smalcu)
- 150-200 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
- 2 cebule, posiekane w kostkę
- 1-2 łyżki mąki
- 4 łyżki posiekanego koperku
Przygotowanie:
Kapustę kroimy w grubszą kostkę. Ziemniaki obieramy, kroimy w grubszą kostkę. W garnku umieszczamy ziemniaki, kapustę, liść laurowy i ziele angielskie. Wlewamy około 1,5 litra wody (zamiast wody można użyć wywaru warzywnego lub mięsnego, np. na żeberkach lub wędzonce). Garnek stawiamy na gazie, zagotowujemy. Dodajemy kminek oraz sól (na początek około pół łyżeczki) i świeżo zmielony pieprz do smaku. Zawartość garnka doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie, ale nierozgotowane.
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojony w kostkę boczek. Smażymy przez kilka minut, aż się zrumieni. Dodajemy cebulę, smażymy 2-3 minuty. Wsypujemy mąkę i robimy jasną zasmażkę, przesmażając mąkę z cebulą i boczkiem przez niespełna 2 minuty. Na patelnię wlewamy chochelkę płynu z parzybrody i zawartość patelni przekładamy do zupy. Parzybrodę mieszamy, podgrzewamy przez 2-3 minuty, doprawiamy do smaku ponownie solą i pieprzem, dodajemy koperek. Gorącą zupę nalewamy do miseczek. Wierzch zupy można dodatkowo posypać świeżym koperkiem. Parzybrodę podajemy z dodatkiem pieczywa.
Uwagi:
– zupę możecie wzbogacić o dodatek włoszczyzny w postaci obranej pokrojonej w kostkę marchewki, pietruszki i selera
Czas przygotowania: 30 minut.
10 komentarzy
Dobry pomysł 😉
Jaka ciekawa nazwa! Nigdy o takiej nie słyszałam 🙂
Nazwa absolutnie powala. 🙂 Świetny pomysł.
Przepyszna musi być ta zupa:) Porywam porcyjkę:)
Zupa jest dokładnie tak pyszna jak sobie wyobrażałam 😃 czy można ją zamrozić?
Pozdrawiam
Zdecydowanie lepiej ją zawekować.
Skusilam się chociaż nie przepadam za słodka kapusta i… ta zupa jest genialna! Prosta, szybka w przygotowaniu i zaskakująco smaczna.
Zupa genialna w swej prostocie i szybkości wykonania, polecam jednak dodatek kminku na lepsze trawienie jak to przy kapuście bywa 🙂
No dobra, teraz mam smaka. Ale gdzie ja znajde muodom kapuste w Londynie?
Pysznie, jak co roku o tej porze 🙂