Młoda kapusta z koperkiem |
Młoda kapusta z koperkiem to dla niektórych smak zapamiętany z dzieciństwa. Świetnie smakuje z kromką domowego pieczywa lub jako dodatek do dań obiadowych. Zawsze przygotowuję ją w wersji zasmażanej, nie przesadzam jednak z ilością mąki. Kapustę wzbogacam o dodatek posiekanej w drobną kosteczkę marchewki. Nadaje ona kapuście delikatnej słodyczy i przyjemnie współgra z pozostałymi składnikami. Taka młoda kapusta z koperkiem to obowiązkowy element wiosennego menu.
- nieduża główka młodej kapusty (około 800 g – 1 kg)
- 1 większa marchewka
- 1 duży pęczek koperku (lub dwa średniej wielkości)
- 1 średniej wielkości cebula
- 1 łyżka mąki (w wersji bezglutenowej mąka ryżowa)
- pieprz, sól do smaku
Przygotowanie:
Kapustę wkładamy do większego garnka, dodajemy niepełną łyżeczkę soli, marchewkę i podlewamy wodą (w zależności od ilości kapusty wlewam około 1-1,5 szklanki wody). Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż będzie miękka (młodej kapuście powinno to zająć około 10-15 minut). W trakcie gotowania warto kilka razy przemieszać kapustę.
Cebulkę kroimy w kostkę, smażymy na tłuszczu na rumiano. Zasypujemy ją mąką, i robimy jasną zasmażkę, przesmażając mąkę z cebulką i tłuszczem przez niecałe 2 minuty. Jeśli na patelni jest za mało tłuszczu, dodajcie go więcej. Gdy mąka się zrumieni, wlewamy na patelnię chochelkę płynu z gotowania kapusty i zawartość patelni przekładamy do garnka z kapustą. Dokładamy drobno posiekany koperek, mieszamy i podgrzewamy przez 2-3 minuty, aż kapusta zgęstnieje. Doprawiamy ją do smaku pieprzem i w razie potrzeby ponownie solą. Młodą kapustę z koperkiem podajemy jako dodatek do dań obiadowych lub zajadamy przegryzając kromką dobrego pieczywa.
Całkowity czas przygotowania: 25 minut.
.
9 komentarzy
i to własnie jest jedno z moich ulubionych dań obiadowych:)
bardzo dziś u Was optymistycznie. spontaniczne wyprawy są najfajniejsze. dania bez planu także. tym bardziej w takim pięknym zielonym kolorze i zjadane na uroczym talerzyku, kiedyś przepadałam za Kubusiem Puchatkiem.
Hmn…taka wiosenna..pyszna..nie jadlam od wiekow..Ach 😉 Pysznie
Z marchewką czy bez – kapusta zasmażana MUSI smakować doskonale. 😉
Pozdrawiam!
narobiłaś mi apetytu 🙂 dzisiaj już za późno, ale jutro po pracy może zmierzę się z taką kapustką
ale Wam fajnie i pysznie było 🙂
Młoda kapusta z koperkiem to kultowe danie majai czerwca. Ale ja zrobiłam tez teraz -smak jest troche inny ,ale tez b.dobra Odlałam pierwszą wode ,aby kapusta nie była gorzka ,zas na koniec dodałem dodatkowo troche kwasku cytrynowego i śmietany .Młodą kapustę też robię z dodatkiem smietany
Puszek, ze śmietaną nigdy nie robiłam. Będę musiała kiedyś wypróbować Twój sposób.
Była dzisiaj dodatkiem do obiadu, bardzo nam smakowała 🙂