Bliny gryczane z łososiem i kawiorem

przez Malwina
Bliny z mąki gryczanej
Bliny gryczane z łososiem i kawiorem
Bliny to jeden z rosyjskich przysmaków. Kiedyś symbolizowały pożegnanie zimy i nadejście wiosny. Wiążą się z świętem Maslenicy, czyli ostatnim tygodniem przed Wielkim Postem. Każdy dzień Maslenicy ma swoją nazwę i tradycję. Symbolem tego wyjątkowego tygodnia są właśnie bliny, które jada się każdego dnia prawosławnych ostatków.

Tradycyjne bliny przygotowuje się na bazie mąki gryczanej. Popularne są także placki na mące pszennej, mieszance pszennej i gryczanej, na bazie kaszy, płatków owsianych itp. Każda gospodyni ma swój sprawdzony przepis na ten typowo rosyjski przysmak.Bliny dzięki dodatkowi drożdży są miękkie, pulchne i porowate. Po usmażeniu można polać je ciepłym stopionym masłem, które nada im smaku i dodatkowej soczystości.

Ja postawiłam na wersję bezglutenową, w 100 % gryczaną, która przypadnie do gustu miłośnikom specyficznego smaku tego ziarna. Do placuszków podałam kwaśną śmietanę, wędzonego łososia i kawior. To jedne z bardziej sztampowych dodatków do blinów. W dalszej części postu znajdziecie inne propozycje na dodatki do tych gryczanych placków.

Bliny bezglutenowe

 

BLINY GRYCZANE
Śniadanie Mistrzów #293
Z naleśnikiem dookoła świata #32

Składniki (na około 15 małych blinów):

  • 1 łyżeczka świeżych drożdży (6 g)
  • pół łyżeczki drobnego cukru
  • niepełna szklanka mąki gryczanej
  • 1 jajko
  • 3 szczypty soli
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka lub wody
Do podania: kwaśna śmietana, wędzony łosoś, cząstki cytryny, kawior, koperek, młotkowany kolorowy pieprz, stopione masło 

Wersja odchudzona: zamiast kwaśnej śmietany użyj odtłuszczonego jogurtu greckiego



Bliny gryczane – przygotowanie:
Drożdże mieszamy w misce z cukrem i kilkoma łyżkami ciepłej wody lub mleka do rozpuszczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Dodajemy jajko, pozostałą wodę/mleko, sól i przesianą mąkę. Składniki mieszamy do połączenia. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.Na patelni rozgrzewamy olej lub klarowane masło. Łyżką nakładamy porcje ciasta (warto sobie pomóc ściągając je przy pomocy drugiej łyżki)  i smażymy z obu stron do zrumienienia. Usmażone bliny odkładamy na papierowy ręcznik. Bliny nakładamy na talerze i podajemy. Na środku każdego placuszka łyżeczką robimy kleks z kwaśnej śmietany, układamy kawałki wędzonego łososia, kawior, oprószamy świeżo zmielonym lub młotkowanym pieprzem. Ozdabiamy koperkiem.


Uwagi:

– bliny na mące gryczanej smakują najlepiej od razu po przygotowaniu, ewentualnie tego samego dnia. Kolejnego mogą zrobić się twarde i zacząć lekko kruszyć.

Z czym podawać bliny?

Bliny najczęściej serwuje się z dodatkiem śmietany, wędzonego łososia i/lub kawioru. Można podać je na wiele innych sposobów, np. z ulubionym twarożkiem, kiełkami, jajkami. Poniżej kilka wybranych zestawień smakowych:

– kwaśna śmietana + wędzony łosoś na zimno + koperek + świeżo mielony kolorowy pieprz
– kwaśna śmietana + kawior
– kwaśna śmietana + wędzona makrela lub pikling + cząstka cytryny
– kwaśna śmietana + śledź matjas + posiekana czerwona cebulka
pasta jajeczna + kawior
– serek śmietankowy na kanapki + wędzony łosoś + koperek + posiekane kapary + świeżo mielony pieprz
– mascarpone + szynka długo dojrzewająca
– kremowy serek śmietankowy wymieszany z musztardą lub chrzanem + plasterki jajka gotowanego na twardo + kawior
– jajecznica ze szczypiorkiem + wędzony łosoś
– pasta jajeczna + kiełki rzodkiewki
hummus z pieczonym burakiem +  kiełki rzodkiewki + prażony słonecznik
sałatka śledziowa z burakiem + kwaśna śmietana + kawior

 

Bliny gryczane przepis

 

 Bliny przepis
Bliny gryczane z łososiem i kawiorem
Bliny jak zrobić
Bliny gryczane z łososiem i kawiorem

Całkowity czas przygotowania: 1 godzina i 30 minut.

5 komentarzy
1

Podobne posty:

5 komentarzy

Cotakpachnie? 07/01/2016 - 8:57 am

wyglądają jak zwykle pięknie. muszę je w końcu zrobić, tym bardziej, że w domu wszystko jest. 🙂 Pozdrawiam

Odpowiedz
Magda C. 07/01/2016 - 12:22 pm

Nigdy nie jadłam, a chętnie bym spróbowała. Wygląda to smakowicie 🙂

Odpowiedz
Beata, Magazyn Kuchenny 07/01/2016 - 3:36 pm

Ta puchatość blinów, o tak 🙂

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 08/01/2016 - 3:49 pm

Chętnie spróbowałabym tych z łososiem 🙂

Odpowiedz
JustInka 10/01/2016 - 8:37 pm

Od jakiegoś czasu zbieram się do przygotowania blinów. Jakoś mnie chyba nieco smak gryki lekko odstręcza, ale muszę się przemóc. Twoje wyglądają fenomenalnie!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies