Bliny gryczane z łososiem i kawiorem |
Tradycyjne bliny przygotowuje się na bazie mąki gryczanej. Popularne są także placki na mące pszennej, mieszance pszennej i gryczanej, na bazie kaszy, płatków owsianych itp. Każda gospodyni ma swój sprawdzony przepis na ten typowo rosyjski przysmak.Bliny dzięki dodatkowi drożdży są miękkie, pulchne i porowate. Po usmażeniu można polać je ciepłym stopionym masłem, które nada im smaku i dodatkowej soczystości.
Ja postawiłam na wersję bezglutenową, w 100 % gryczaną, która przypadnie do gustu miłośnikom specyficznego smaku tego ziarna. Do placuszków podałam kwaśną śmietanę, wędzonego łososia i kawior. To jedne z bardziej sztampowych dodatków do blinów. W dalszej części postu znajdziecie inne propozycje na dodatki do tych gryczanych placków.
Składniki (na około 15 małych blinów):
- 1 łyżeczka świeżych drożdży (6 g)
- pół łyżeczki drobnego cukru
- niepełna szklanka mąki gryczanej
- 1 jajko
- 3 szczypty soli
- 3/4 szklanki ciepłego mleka lub wody
Wersja odchudzona: zamiast kwaśnej śmietany użyj odtłuszczonego jogurtu greckiego
Bliny gryczane – przygotowanie:
Uwagi:
– bliny na mące gryczanej smakują najlepiej od razu po przygotowaniu, ewentualnie tego samego dnia. Kolejnego mogą zrobić się twarde i zacząć lekko kruszyć.
Z czym podawać bliny?
Bliny najczęściej serwuje się z dodatkiem śmietany, wędzonego łososia i/lub kawioru. Można podać je na wiele innych sposobów, np. z ulubionym twarożkiem, kiełkami, jajkami. Poniżej kilka wybranych zestawień smakowych:
– kwaśna śmietana + wędzony łosoś na zimno + koperek + świeżo mielony kolorowy pieprz
– kwaśna śmietana + kawior
– kwaśna śmietana + wędzona makrela lub pikling + cząstka cytryny
– kwaśna śmietana + śledź matjas + posiekana czerwona cebulka
– pasta jajeczna + kawior
– serek śmietankowy na kanapki + wędzony łosoś + koperek + posiekane kapary + świeżo mielony pieprz
– mascarpone + szynka długo dojrzewająca
– kremowy serek śmietankowy wymieszany z musztardą lub chrzanem + plasterki jajka gotowanego na twardo + kawior
– jajecznica ze szczypiorkiem + wędzony łosoś
– pasta jajeczna + kiełki rzodkiewki
– hummus z pieczonym burakiem + kiełki rzodkiewki + prażony słonecznik
– sałatka śledziowa z burakiem + kwaśna śmietana + kawior
Bliny gryczane z łososiem i kawiorem |
Bliny gryczane z łososiem i kawiorem |
Całkowity czas przygotowania: 1 godzina i 30 minut.
5 komentarzy
wyglądają jak zwykle pięknie. muszę je w końcu zrobić, tym bardziej, że w domu wszystko jest. 🙂 Pozdrawiam
Nigdy nie jadłam, a chętnie bym spróbowała. Wygląda to smakowicie 🙂
Ta puchatość blinów, o tak 🙂
Chętnie spróbowałabym tych z łososiem 🙂
Od jakiegoś czasu zbieram się do przygotowania blinów. Jakoś mnie chyba nieco smak gryki lekko odstręcza, ale muszę się przemóc. Twoje wyglądają fenomenalnie!