Ciecierzyca smażona z cukinią i pieczarkami |
Dzień dobry,
Ostatnio jednym z moich ulubionych dodatków do bento jest ciecierzyca smażona z cukinią i czosnkiem niedźwiedzim. To proste i szybkie w przygotowaniu danie, które dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Do tego przepisu używam brązowych pieczarek. Ze zwykłymi też będzie ok, jednak to te brązowe nadadzą potrawie fajnego smaku. Gdzie kupić czosnek niedźwiedzi? Ja kupuję go w sklepie z ziołami i przyprawami, ale jeśli mnie pamieć nie myli, ma go w ofercie jedna z dużych marek spożywczych, więc spore szanse, że kupicie go także w supermarketach. Częstujcie się przepisem i dajcie znać, jak Wam smakowało.
PS. Najmocniej przepraszam Was za opóźnienie, ale bento konkurs z przyczyn ode mnie niezależnych wystartuje dopiero we wtorek.
Cieciorka z cukinią i pieczarkami
Składniki (na 1-2 porcje):
- pół czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- pół małej cukinii (150 g)
- 150 g brązowych pieczarek
- 200 g ugotowanej ciecierzycy (waga po ugotowaniu)
- sól i pieprz do smaku
- około 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
Jak zrobić ciecierzycę z cukinią?
Cebulę kroimy w piórka, czosnek drobno siekamy. Cukinię kroimy w niedużą kostkę, pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 3-4 minuty. Dokładamy cukinię i brązowe pieczarki, smażymy dalej na średnim ogniu przez około 7 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy ciecierzycę, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Mieszamy, podgrzewamy przez około 2 minuty. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Ciecierzyca z cukinią z patelni |
Lubicie ciecierzycę? Co najczęściej z niej przygotowujecie? Podzielcie się w komentarzach pomysłami na smaczne i zdrowe dania.
Całkowity czas przygotowania: 15 minut.
22 komentarze
Uwielbiam ciecierzycę… zwłaszcza jesienią zazwyczaj mam na nią ochotę.
Z cukinią nie jadłam, ale w innej odsłonie tak.
Ta wydaje się strzałem w 10!
Pozdrawiam 🙂
Pyszności 🙂 Uwielbiam takie wariacje z cieciorką 🙂
Wygląda bardzo apetycznie 🙂
Wszystkie składniki, poza pieczarkami, mam. Może uda się przygotować danie z ciecierzycy na sobotnie rodzinne spotkanie?
Dorotko, koniecznie daj znać, jak wyszło 🙂
Brązowe pieczarki nadają smaku trochę podobnego do grzybów leśnych. Bardzo je lubię w potrawach. Pyszna propozycja 🙂
Własnie za ten fajny posmak je lubię i zakochałam się w nich od pierwszego spróbowania 🙂
Proste danie i na pewno pełne smaku 🙂
Co z ciecierzycy? Na na pewno hummus, ciecierzyca w pomidorach z pieczarkami, ciecierzyca w pomidorach z pieczarkami i szpinakiem, ciecierzyca ze szpinakiem, burrito z ciecierzycy (zamiast fasoli) xD Na razie nic więcej nie pamietam 😛
Hummus też uwielbiam. W ogóle ciecierzyca to jeden ze smaczniejszych strączków.
Mam taki suszony czosnek niedźwiedzi. Kupiłam go na bazarku na stoisku z przyprawami, więc wcale nie jest taki trudny do dostania 🙂 A z cieciorkowych dań to ja lubię penne w sosie pomidorowym z cieciorką 🙂
To ja podobnie robię ale linguine 😉
Takie dania bardzo lubię 🙂 Szybko i bardzo smacznie 🙂 Pycha!
ciecierzycę uwielbiam i robię dość często coś z niej 🙂 z pieczarkami, cukinią i czosnkiem niedźwiedzim robiłam w wakacje i bardzo mi smakowało, ale dawałam zwykłe pieczarki 🙂
robię z niej jeszcze różne kotleciki gulasze, pasty, pieczoną cieciorkę, świetna jest do curry, a z mąki nawet pizza 🙂
U mnie ciecierzyca też na stałe w menu. Mam spory zapas ciecierzycy w słoikach i suszonej. Tę ostatnią gotuję zazwyczaj w dużych ilościach a potem porcjuję i mrożę.
Witaj,
pierwszy raz zamierzam zabrać się do robienia dania z ciecierzycą. Czy taka że słoika będzie odpowiednia?
Z puszki, ze słoika, samodzielnie ugotowana – każda się nada. Ale jak kupować, to polecam własnie w słoiku (w puszkach zazwyczaj jest warstwa zawierająca szkodliwy BPA).
Świetne danie, proste, szybkie, apetyczne i na pewno smaczne 🙂
To też super pomysł na danie do pracy 😉
Bardzo fajne danie 🙂 Uwielbiam połączenie pieczarek i cukinii, ale nigdy nie dodawałam ciecierzycy. Na pewno więc skorzystam z przepisu 🙂
Wygląda bardzo smakowicie, na pewno wypróbuje ten przepis 🙂
Pieczarek nie jadam, ale uwielbiam połączenie cukinii z ciecierzycą 🙂
A ciecierzycę najczęściej używam do dań warzywnych – dosypuję trochę do kasz czy warzyw. To chyba mój ulubiony strączek.
Pyszne, zdrowe i bardzo pożywne połączenie 🙂