Ciecierzyca z cukinią i pieczarkami

przez Malwina
Cieciorka z cukinią
Ciecierzyca smażona z cukinią i pieczarkami

Dzień dobry,

Ostatnio jednym z moich ulubionych dodatków do bento jest ciecierzyca smażona z cukinią i czosnkiem niedźwiedzim. To proste i szybkie w przygotowaniu danie, które dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Do tego przepisu używam brązowych pieczarek. Ze zwykłymi też będzie ok, jednak to te brązowe nadadzą potrawie fajnego smaku. Gdzie kupić czosnek niedźwiedzi? Ja kupuję go w sklepie z ziołami i przyprawami, ale jeśli mnie pamieć nie myli, ma go w ofercie jedna z dużych marek spożywczych, więc spore szanse, że kupicie go także w supermarketach. Częstujcie się przepisem i dajcie znać, jak Wam smakowało.

PS. Najmocniej przepraszam Was za opóźnienie, ale bento konkurs z przyczyn ode mnie niezależnych wystartuje dopiero we wtorek.

 

Cieciorka z cukinią

 

Cieciorka z cukinią i pieczarkami

Składniki (na 1-2 porcje):

  • pół czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • pół małej cukinii (150 g)
  • 150 g brązowych pieczarek
  • 200 g ugotowanej ciecierzycy (waga po ugotowaniu)
  • sól i pieprz do smaku
  • około 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego

Jak zrobić ciecierzycę z cukinią?

Cebulę kroimy w piórka, czosnek drobno siekamy. Cukinię kroimy w niedużą kostkę, pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 3-4 minuty. Dokładamy cukinię i brązowe pieczarki, smażymy dalej na średnim ogniu przez około 7 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy ciecierzycę, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Mieszamy, podgrzewamy przez około 2 minuty. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Cieciorka z cukinią
Ciecierzyca z cukinią z patelni

 

Lubicie ciecierzycę? Co najczęściej z niej przygotowujecie? Podzielcie się w komentarzach pomysłami na smaczne i zdrowe dania. 

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

22 komentarze
0

Podobne posty:

22 komentarze

Megly 09/11/2017 - 3:53 pm

Uwielbiam ciecierzycę… zwłaszcza jesienią zazwyczaj mam na nią ochotę.
Z cukinią nie jadłam, ale w innej odsłonie tak.
Ta wydaje się strzałem w 10!
Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Natalie 09/11/2017 - 4:07 pm

Pyszności 🙂 Uwielbiam takie wariacje z cieciorką 🙂

Odpowiedz
Arkadiusz Lenart 09/11/2017 - 4:42 pm

Wygląda bardzo apetycznie 🙂

Odpowiedz
Dorota 09/11/2017 - 5:08 pm

Wszystkie składniki, poza pieczarkami, mam. Może uda się przygotować danie z ciecierzycy na sobotnie rodzinne spotkanie?

Odpowiedz
Malwina 10/11/2017 - 10:06 am

Dorotko, koniecznie daj znać, jak wyszło 🙂

Odpowiedz
Agnieszka D 09/11/2017 - 6:04 pm

Brązowe pieczarki nadają smaku trochę podobnego do grzybów leśnych. Bardzo je lubię w potrawach. Pyszna propozycja 🙂

Odpowiedz
Malwina 10/11/2017 - 10:06 am

Własnie za ten fajny posmak je lubię i zakochałam się w nich od pierwszego spróbowania 🙂

Odpowiedz
Ervisha 09/11/2017 - 6:26 pm

Proste danie i na pewno pełne smaku 🙂

Co z ciecierzycy? Na na pewno hummus, ciecierzyca w pomidorach z pieczarkami, ciecierzyca w pomidorach z pieczarkami i szpinakiem, ciecierzyca ze szpinakiem, burrito z ciecierzycy (zamiast fasoli) xD Na razie nic więcej nie pamietam 😛

Odpowiedz
Malwina 10/11/2017 - 10:06 am

Hummus też uwielbiam. W ogóle ciecierzyca to jeden ze smaczniejszych strączków.

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 09/11/2017 - 9:16 pm

Mam taki suszony czosnek niedźwiedzi. Kupiłam go na bazarku na stoisku z przyprawami, więc wcale nie jest taki trudny do dostania 🙂 A z cieciorkowych dań to ja lubię penne w sosie pomidorowym z cieciorką 🙂

Odpowiedz
Malwina 10/11/2017 - 10:07 am

To ja podobnie robię ale linguine 😉

Odpowiedz
Anna S. 10/11/2017 - 5:52 am

Takie dania bardzo lubię 🙂 Szybko i bardzo smacznie 🙂 Pycha!

Odpowiedz
Anulla 10/11/2017 - 7:39 am

ciecierzycę uwielbiam i robię dość często coś z niej 🙂 z pieczarkami, cukinią i czosnkiem niedźwiedzim robiłam w wakacje i bardzo mi smakowało, ale dawałam zwykłe pieczarki 🙂
robię z niej jeszcze różne kotleciki gulasze, pasty, pieczoną cieciorkę, świetna jest do curry, a z mąki nawet pizza 🙂

Odpowiedz
Malwina 10/11/2017 - 10:09 am

U mnie ciecierzyca też na stałe w menu. Mam spory zapas ciecierzycy w słoikach i suszonej. Tę ostatnią gotuję zazwyczaj w dużych ilościach a potem porcjuję i mrożę.

Odpowiedz
Anonimowy 11/11/2017 - 9:11 am

Witaj,
pierwszy raz zamierzam zabrać się do robienia dania z ciecierzycą. Czy taka że słoika będzie odpowiednia?

Odpowiedz
Malwina 11/11/2017 - 9:13 am

Z puszki, ze słoika, samodzielnie ugotowana – każda się nada. Ale jak kupować, to polecam własnie w słoiku (w puszkach zazwyczaj jest warstwa zawierająca szkodliwy BPA).

Odpowiedz
Celiak w podróży 11/11/2017 - 10:34 am

Świetne danie, proste, szybkie, apetyczne i na pewno smaczne 🙂

Odpowiedz
Marta Langier 12/11/2017 - 7:55 am

To też super pomysł na danie do pracy 😉

Odpowiedz
Lonna 12/11/2017 - 2:30 pm

Bardzo fajne danie 🙂 Uwielbiam połączenie pieczarek i cukinii, ale nigdy nie dodawałam ciecierzycy. Na pewno więc skorzystam z przepisu 🙂

Odpowiedz
Kolizje Smakow 12/11/2017 - 3:15 pm

Wygląda bardzo smakowicie, na pewno wypróbuje ten przepis 🙂

Odpowiedz
Ania S 12/11/2017 - 3:21 pm

Pieczarek nie jadam, ale uwielbiam połączenie cukinii z ciecierzycą 🙂
A ciecierzycę najczęściej używam do dań warzywnych – dosypuję trochę do kasz czy warzyw. To chyba mój ulubiony strączek.

Odpowiedz
Kulinarne Inspiracje Futki 13/11/2017 - 12:35 pm

Pyszne, zdrowe i bardzo pożywne połączenie 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies