Zupa kalafiorowa

przez Malwina
Zupa z kalafiorem
Zupa kalafiorowa

Dzień dobry,

Zupa kalafiorowa to jeden z klasyków kuchni polskiej. Jedni ją lubią, drudzy nienawidzą. Sama nie sądziłam, że dożyję dnia, w którym Połówek poprosi mnie o ugotowanie na obiad kalafiorowej. Jeszcze jakiś rok temu kalafior był dla niego złem wcielonym. Wiecie, taka kulinarna zakała warzywnego półświatka. Można byłoby go ustawić w jednym rzędzie razem z brukselką. Przełomem okazał się być kalafior pieczony. Jeśli jedliście kiedyś kalafiora w takim wydaniu, to zapewne wiecie, że ani nie pachnie, ani nie smakuje jak gotowany kalafior. I tak krok po kroku, jakimś cudem Połówek polubił także kalafiora gotowanego.

Mój przepis na kalafiorową jest banalnie prosty, w końcu polskie zupy są raczej nieskomplikowane. Bazą jest oczywiście domowy wywar. Może być warzywny, może być mięsny – jak wolicie. Ja tym razem miałam lekki wywar na kaczych skrzydłach i włoszczyźnie. Samą zupę jedynie zabielam kwaśną śmietaną (tym razem dość chudą 10 %) i nie zagęszczam jej już mąką. W rezultacie nie jest ciężkostrawna, a mimo to w chłodne dni miło ogrzewa od środka.

Przepis na zupę kalafiorową powstał w ramach wspólnego gotowania z Mirabelką. Wpadnijcie do niej na blog i zobaczcie, co smacznego przygotowała na bazie kalafiora.

 

Kalafiorowa przepis

 

Zupa kalafiorowa

Składniki (na 3-4 porcje):

  • 1 cebula
  • 1,3-1,5 litra bulionu (wywaru warzywnego lub mięsnego, ja tym razem miałam lekki wywar mięsny na kaczych skrzydełkach i włoszczyźnie, możecie też zrobić kalafiorową na rosole)
  • 1 główka kalafiora
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 6 ziemniaków
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki posiekanego koperku
  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany w temperaturze pokojowej (10,12 lub 18 %)
  • klarowane masło do smażenia

Jak zrobić zupę kalafiorową?

Cebulę drobniutko siekamy. Marchewki obieramy, kroimy w małą kostkę. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę o boku około 2,5 centymetra. Kalafiora dzielimy na nieduże różyczki. Na patelni rozgrzewamy kawałek klarowanego masła. Wrzucamy cebulę, smażymy przez 3-4 minuty. Dodajemy marchewkę, smażymy dalej przez około 4-5 minut.
Do bulionu dokładamy zawartość patelni, ziemniaki, kalafiora. Zagotowujemy, po czym gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw. Ja od zagotowania gotuję zupę przez około 15 minut. Możecie gotować ją dłużej, w zależności od tego, jak miękkie warzywa lubicie. Co istotne, pamiętajcie, by nie rozgotować ziemniaków. Do śmietany dodajemy 2-3 chochelki gorącej zupy i szybko mieszamy, a następnie wlewamy do zupy kalafiorowej. Zupę doprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy drobno posiekany koperek. Podgrzewamy i nalewamy na talerze. Zupa kalafiorowa jest smaczniejsza po kilku godzinach od ugotowania.
Uwagi:
– zamiast koperku można dodać posiekaną natkę pietruszki
– jeśli boicie się, że zupa się Wam zwarzy, to przestudźcie ją troszkę i dopiero dodawajcie zahartowaną śmietanę
Pyszna kalafiorowa przepis

 

Jak ugotować kalafiorową

 

Zupa z kalafiorem i ziemniakami

 

Kalafiorowa z koperkiem
Jak ugotować zupę z kalafiora?

Całkowity czas przygotowania: 25 minut.

24 komentarze
0

Podobne posty:

24 komentarze

Celiak w podróży 28/09/2017 - 5:35 pm

hehe! Jak tych połówków łatwo czasami przekonać, wystarczy włożyć serce w gotowanie i nagle wszystko lubią, nawet szpinak. U mnie też w poniedziałek była kalafiorowa na obiad, a dzisiaj brukselka 😉

Odpowiedz
Malwina 29/09/2017 - 6:54 am

U nas ze szpinakiem nie było problemu. Niestety brukselka wciąż na cenzurowanym. Nawet ta z piekarnika.

Odpowiedz
Marzena Szkodzińska 28/09/2017 - 5:46 pm

Kochana uwielbiam kalafior pod każdą postacią 🙂 świetna zupka 🙂

Odpowiedz
Dorota 28/09/2017 - 5:51 pm

Kalafiorową lubię od zawsze, choć od jakiegoś czasu nie zabielam jej śmietaną. Nigdy też prawie żadnych zup nie zagęszczam mąką. Z tak pięknego talerza zapewne zupka smakuje jeszcze bardziej:)

Odpowiedz
Marzena T 28/09/2017 - 6:24 pm

Dawno nie jadłam tej zupy 🙂 W ogóle rzadko kiedy robię 😀 W dzieciństwie bardzo ją lubiłam, ale koniecznie z koperkiem

Odpowiedz
*Nataleczka* 28/09/2017 - 6:32 pm

Moja ulubiona.

Odpowiedz
Dolce120 28/09/2017 - 8:04 pm

A tutaj jak zwykle pysznie, chętnie bym zjadła taką zupkę 🙂
https://smilingshrimp.blogspot.com/

Odpowiedz
Ania S 28/09/2017 - 8:34 pm

Muszę zrobić w końcu zwykłą kalafiorową, bo często mam taki plan, ale kończy się wielowarzywnym kremem 😀 Twoja zupa wygląda smakowicie 🙂 Ja swoje zabielam zwykle mleczkiem kokosowym.

Odpowiedz
Malwina 29/09/2017 - 6:53 am

W pierwotnym zamiarze miała być z mlekiem kokosowym, ale na obiad wpadła Babcia, więc zostałam tradycyjnie przy śmietanie.

Odpowiedz
Kuchnia MagdaLeny 28/09/2017 - 10:48 pm

Mniam…pyszna zupka 🙂

Odpowiedz
Anna S. 29/09/2017 - 7:38 am

Kalafior uwielbiam 🙂 Jak dla mnie bomba 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 29/09/2017 - 9:44 am

Dobrze, ze o niej przypomniałaś. Starsze dziecko ostatnio zakochane w kalafiorze, wiec zrobię te zupę przy najbliższej okazji 🙂

Ange76

Odpowiedz
EllaCanto 29/09/2017 - 12:55 pm

Dawno nie jadłam zupy kalafiorowej, ale bardzo ją lubię – z kwaśną śmietanką i koperkiem, obowiązkowo! 🙂

Odpowiedz
Lonna 29/09/2017 - 3:25 pm

Jedna z moich ulubionych 😀 Dawno nie jadłam, a ta wygląda tak kusząco… Mniam 🙂

Odpowiedz
Małgorzata Kijowska 29/09/2017 - 8:50 pm

przypomniałaś mi, że dawno nie robiłam zupy kalafiorowej! Twoja jest bardzo kusząca 🙂

Odpowiedz
Marta Langier 01/10/2017 - 6:28 pm

Na taką zupkę to ja się do Ciebie wpraszam 😉

Odpowiedz
Aguś kulinarnie 02/10/2017 - 9:02 pm

Taka domowa,jak u mamy:)

Odpowiedz
Patrycja 04/10/2017 - 10:33 am

Ale mi smaku narobiłaś!

Odpowiedz
czerwona filiżanka 12/02/2018 - 10:29 pm

mniam

Odpowiedz
Marzena T 13/02/2018 - 8:46 pm

Ja właśnie uczę się robienia zup pod małą. Niestety moja kalafiorowa była aż za bardzo kalafiorowa hihi i była nie dobra. Robię małe porcje zupy i na następny raz nie będę całego kalafioru zużywać 😛

Odpowiedz
Opalanka 13/02/2018 - 9:52 pm

Dobra, obiadowa inspiracja!

Odpowiedz
Małgorzata 14/02/2018 - 10:14 am

Lubię zupy kalafiorowe i ze szpinakiem. Piękny talerz, aż miło jeść 🙂

Odpowiedz
Salvador Dali 14/02/2018 - 4:59 pm

nie jadłam takiej zupy! Czas to zmienić 😀 wygląda super 🙂

Odpowiedz
Emilia91 08/03/2019 - 8:52 am

Zdrowe zupy to dobre zupy 😉 sama chętnie eksperymentuję z różnego rodzaju przepisami. Na pewno trzeba będzie spróbować!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies