Sałatka z kuskusem i pieczonymi warzywami

przez Malwina
Sałatka z kuskusem i pieczonymi warzywami

Taką sałatkę z dodatkiem pełnoziarnistego kuskusu bardzo często przygotowuję sobie na drugie śniadanie, kiedy idę na uczelnię. Warzywa piekę wieczorem, rano przygotowuję tylko kaszę i dressing. Jest pożywna i niezwykle smaczna. Możecie ją wzbogacić o inne pieczone sezonowe warzywa, np. brukselkę, jarmuż. Osoby uwzględniające w swojej diecie produkty odzwierzęce mogą wzbogacić sałatkę o dodatek sera feta lub sera koziego. 

Sałatka z kuskusem i warzywami

SAŁATKA Z KUSKUSEM I PIECZONYMI WARZYWAMI


Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • 80 g pełnoziarnistej kaszy kuskus
  • 1 mała cukinia
  • 2 małe czerwone cebula
  • 1 czerwona papryka
  • pół małego bakłażana
  • oliwa do skropienia warzyw
  • suszone oregano do posypania warzyw
  • 4 łyżki ugotowanej ciecierzycy lub z puszki
  • dressing: 2 łyżki oliwy, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku
Cukinię kroimy w plastry, cebulę obieramy, kroimy na ćwiartki. Paprykę oczyszczamy, kroimy w kostkę. Bakłażana także siekamy w kostkę. Warzywa układamy na blasze, kropimy oliwą (1-2 łyżki), posypujemy suszonym oregano. Pieczemy w temp. 180 stopni z termoobiegiem (200 stopni grzanie góra dół) przez około 25-30 minut lub do momentu, kiedy warzywa będą miękkie. Co jakiś czas delikatnie mieszamy warzywa. Kuskus przygotowujemy wg opisu na opakowaniu. Ja wsypuję go do miseczki, zalewam wrzątkiem niecały centymetr powyżej poziomu kaszy, przykrywam talerzykiem i odstawiam na kilka minut do napęcznienia. Następnie spulchniam kaszę widelcem. W miseczce umieszczamy warzywa, kaszę, ciecierzycę. Przygotowujemy dressing, drobno posiekany czosnek rozcieramy z odrobiną soli. W słoiczku umieszczamy oliwę i ocet balsamiczny, dodajemy czosnek, odrobinę soli i pieprzu. Słoik zakręcamy i potrząsamy nim do otrzymania jednorodnej emulsji. Sałatkę zalewamy dressingiem. Możemy ją podawać na ciepło lub na zimno.

Czas przygotowania: 40 minut.

8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

Angie 12/11/2013 - 12:14 pm

Zdecydowanie moje smaki: )

Odpowiedz
Justyna Bąk 12/11/2013 - 3:36 pm

wygląda bardzo smacznie:)

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 12/11/2013 - 4:37 pm

Mmm….pyszna!

Odpowiedz
Wiera 12/11/2013 - 6:07 pm

Smaki może nie moje, ale… za.. fajny talerz 🙂

Odpowiedz
Majana 12/11/2013 - 7:07 pm

Lubię bardzo takie sałatki.

Odpowiedz
Magda C. 13/11/2013 - 8:29 am

Sałatka wygląda super smacznie 🙂 Bardzo lubię kuskus, wiec kto wie może wkrótce ją przygotuję np. na imieniny taty?

Odpowiedz
JustInka 13/11/2013 - 10:12 am

Ja też taką chcę! Poproszę porcję. Byle była duża 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 17/11/2013 - 8:57 pm

Po takim śniadaniu ma sie energię na cały dzień:) pysznie:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies