Kurczak miodowo-musztardowy

przez Malwina

Kurczak miodowo-musztardowy przepis

Miód i musztarda to dla wielu osób jedno z ulubionych połączeń. Na blogu prezentowałam Wam już jakiś czas temu pieczony boczek w marynacie na bazie tych dwóch składników. Tym razem padło na kurczaka. Do tak przygotowanego mięsa możecie podać pieczone ziemniaki i ulubioną sałatkę lub surówkę, np. coleslawa. Ja postawiłam na sałatkę na bazie rukoli z dodatkiem sera feta i kolorowych pomidorów. 

Kurczak w marynacie z miodu i musztardy

KURCZAK W MARYNACIE Z MUSZTARDY I MIODU

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki ostrej musztardy
  • 1 łyżka oleju
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1,2 kg elementów z kurczaka
W miseczce łączymy miód, musztardę, olej i słodką paprykę w proszku. Umyte i oczyszczone mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do marynaty i odstawiamy do lodówki na całą noc. Przed pieczeniem należy wyjąć mięso i pozostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Kurczaka wyjmujemy z marynaty, układamy na blasze, pieczemy przez około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni, aż ładnie się zrumieni. W trakcie pieczenia należy smarować mięso pozostałą marynatą. W połowie pieczenia odwracamy mięso na drugą stronę.

Całkowity czas przygotowania: 50 minut.

8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

Malwinka 13/11/2013 - 9:24 am

W podobnej marynacie robiłam polędwiczkę, była bardzo dobra 🙂

Odpowiedz
JustInka 13/11/2013 - 10:08 am

Bardzo fajna propozycja. I z tą sałatką pięknie się prezentuje.

Odpowiedz
Angie 13/11/2013 - 2:06 pm

Zaczynam powoli przekonywać moją rodzinę do mięsa jedzonego ze słodkimi dodatkami lub na bazie słodkich składników. Ten przepis jest więc akurat dla mnie: )

Odpowiedz
Magda C. 13/11/2013 - 7:27 pm

Przepyszny kurczak, uwielbiam połączenie kura-miód 😉 W dodatku taka kolorowa sałatka, mniam 🙂

Odpowiedz
marphick 17/11/2013 - 11:59 am

Jakiej musztardy trzeba użyć? Czy może być dijon? Nie bedzie za mocna?

Odpowiedz
marphick 17/11/2013 - 12:00 pm

Jakiej musztardy najlepiej użyć? Czy dijon nie będzie za mocna?

Odpowiedz
Malwina 18/11/2013 - 7:05 am

Wszystko zależy od efektu, jaki chcesz uzyskać (dominująca nuta pikantna czy słodka). Ja bazuję na musztardzie, którą robię sama.

Odpowiedz
Jasper 19/11/2013 - 9:58 am

świetny smak, bardzo dobre połączenie – dziękuję za inspirację:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies