Miód i musztarda to dla wielu osób jedno z ulubionych połączeń. Na blogu prezentowałam Wam już jakiś czas temu pieczony boczek w marynacie na bazie tych dwóch składników. Tym razem padło na kurczaka. Do tak przygotowanego mięsa możecie podać pieczone ziemniaki i ulubioną sałatkę lub surówkę, np. coleslawa. Ja postawiłam na sałatkę na bazie rukoli z dodatkiem sera feta i kolorowych pomidorów.
KURCZAK W MARYNACIE Z MUSZTARDY I MIODU
Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki ostrej musztardy
- 1 łyżka oleju
- sól i świeżo zmielony pieprz
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1,2 kg elementów z kurczaka
W miseczce łączymy miód, musztardę, olej i słodką paprykę w proszku. Umyte i oczyszczone mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do marynaty i odstawiamy do lodówki na całą noc. Przed pieczeniem należy wyjąć mięso i pozostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Kurczaka wyjmujemy z marynaty, układamy na blasze, pieczemy przez około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni, aż ładnie się zrumieni. W trakcie pieczenia należy smarować mięso pozostałą marynatą. W połowie pieczenia odwracamy mięso na drugą stronę.
Całkowity czas przygotowania: 50 minut.
8 komentarzy
W podobnej marynacie robiłam polędwiczkę, była bardzo dobra 🙂
Bardzo fajna propozycja. I z tą sałatką pięknie się prezentuje.
Zaczynam powoli przekonywać moją rodzinę do mięsa jedzonego ze słodkimi dodatkami lub na bazie słodkich składników. Ten przepis jest więc akurat dla mnie: )
Przepyszny kurczak, uwielbiam połączenie kura-miód 😉 W dodatku taka kolorowa sałatka, mniam 🙂
Jakiej musztardy trzeba użyć? Czy może być dijon? Nie bedzie za mocna?
Jakiej musztardy najlepiej użyć? Czy dijon nie będzie za mocna?
Wszystko zależy od efektu, jaki chcesz uzyskać (dominująca nuta pikantna czy słodka). Ja bazuję na musztardzie, którą robię sama.
świetny smak, bardzo dobre połączenie – dziękuję za inspirację:)