Ziemniaki zapiekane z fasolą

przez Malwina
Ziemniaki zapiekane z fasolą

Dwa razy w tygodniu gotuję sporą ilość warzyw strączkowych, które wykorzystuję później do przygotowania różnych potraw. Drobna biała fasolka posłużyła mi do zrobienia mojego ulubionego dipu z dodatkiem pieczonej papryki. Pozostałą fasolę postanowiłam wykorzystać do przygotowania pieczonych ziemniaków z fasolą. 

Ziemniaki zapiekane z fasolą

ZIEMNIAKI ZAPIEKANE Z FASOLĄ
Zielona Środa #22

Składniki (na 2 porcje):

  • 600 g ziemniaków (u mnie Tajfun)
  • 400 g pomidorów
  • 2 czerwone cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • pół łyżeczki suszonej bazylii 
  • sól
  • szklanka ugotowanej białej fasoli (lub z puszki)
  • 1-2 łyżki octu balsamicznego
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Pomidory pozbawiamy szypułki, kroimy je w kostkę. Cebule siekamy w ćwiartki. Czosnek obieramy z łupin. W naczyniu do zapiekania umieszczamy pomidory i czosnek, następnie warstwę ziemniaków, cebulę. Całość posypujemy solą, oregano i bazylią, polewamy oliwą. Pieczemy w temp. 200 stopni (180 z termoobiegiem) przez 35-40 minut (do momentu, aż ziemniaki będą miękkie). Następnie dokładamy fasolę i pieczemy kolejne 5-10 minut. Potrawę kropimy octem balsamicznym, rozkładamy pomiędzy 2 talerze i podajemy. Może stanowić samodzielne danie lub dodatek do innych potraw.

Ziemniaki zapiekane z fasolą


Czas przygotowania: 45 minut.
10 komentarzy
2

Podobne posty:

10 komentarzy

Natalie 13/11/2013 - 5:42 pm

Pycha , uwielbiam taki zapiekanki 😉

Odpowiedz
Malwinka 13/11/2013 - 6:16 pm

Fajne, kolorowe danie 🙂

Odpowiedz
Majana 13/11/2013 - 6:19 pm

Ależ pyszne danie! Zjadłabym bardzo chętnie. 🙂

Odpowiedz
Magda C. 13/11/2013 - 7:28 pm

Pyszota! Świetna kolacja na ciepło 🙂

Odpowiedz
magda k. 13/11/2013 - 9:17 pm

pysznie się prezentuje 🙂

Odpowiedz
Jey 13/11/2013 - 9:31 pm

zapiekanki na jesień są wręcz idealne, takie gorące, a aromat pieczenia dodaje fajnego smaku. 🙂

Odpowiedz
JustInka 18/11/2013 - 1:46 pm

Pyszny pomysł. Takie ziemniaki z fasolą są idealne na jesień. Rozgrzewają i sycą.

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 18/11/2013 - 9:33 pm

Z chęcią bym się poczęstowała! I jakie masz piękne naczynie do zapiekania!

Odpowiedz
Aneta 03/11/2020 - 12:50 pm

Wlasnie robie to danie i po 1h w piekarniku 200°c ziemniaki sa surowe 🙁 masz na to jakis sposób lub poradę?

Odpowiedz
Malwina 03/11/2020 - 12:54 pm

Obstawiam, ze kupiłaś odmianę o małej ilości skrobi, bo te kiepsko sprawdzają się w pieczeniu. Najlepiej przykryć naczynko, by zawartość nie przypaliła się zbytnio i piec dalej. Stopień wypieczenia najlepiej sprawdzić wbijając czubek ostrego noża w ziemniaka. Może być też tak, że ziemniaki były zmarznięte i wtedy niestety nie ma dla nich ratunku 🙁

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies