Dwa razy w tygodniu gotuję sporą ilość warzyw strączkowych, które wykorzystuję później do przygotowania różnych potraw. Drobna biała fasolka posłużyła mi do zrobienia mojego ulubionego dipu z dodatkiem pieczonej papryki. Pozostałą fasolę postanowiłam wykorzystać do przygotowania pieczonych ziemniaków z fasolą.
ZIEMNIAKI ZAPIEKANE Z FASOLĄ
Zielona Środa #22
Zielona Środa #22
Składniki (na 2 porcje):
- 600 g ziemniaków (u mnie Tajfun)
- 400 g pomidorów
- 2 czerwone cebule
- 6 ząbków czosnku
- 1-2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- pół łyżeczki suszonej bazylii
- sól
- szklanka ugotowanej białej fasoli (lub z puszki)
- 1-2 łyżki octu balsamicznego
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Pomidory pozbawiamy szypułki, kroimy je w kostkę. Cebule siekamy w ćwiartki. Czosnek obieramy z łupin. W naczyniu do zapiekania umieszczamy pomidory i czosnek, następnie warstwę ziemniaków, cebulę. Całość posypujemy solą, oregano i bazylią, polewamy oliwą. Pieczemy w temp. 200 stopni (180 z termoobiegiem) przez 35-40 minut (do momentu, aż ziemniaki będą miękkie). Następnie dokładamy fasolę i pieczemy kolejne 5-10 minut. Potrawę kropimy octem balsamicznym, rozkładamy pomiędzy 2 talerze i podajemy. Może stanowić samodzielne danie lub dodatek do innych potraw.
Czas przygotowania: 45 minut.
10 komentarzy
Pycha , uwielbiam taki zapiekanki 😉
Fajne, kolorowe danie 🙂
Ależ pyszne danie! Zjadłabym bardzo chętnie. 🙂
Pyszota! Świetna kolacja na ciepło 🙂
pysznie się prezentuje 🙂
zapiekanki na jesień są wręcz idealne, takie gorące, a aromat pieczenia dodaje fajnego smaku. 🙂
Pyszny pomysł. Takie ziemniaki z fasolą są idealne na jesień. Rozgrzewają i sycą.
Z chęcią bym się poczęstowała! I jakie masz piękne naczynie do zapiekania!
Wlasnie robie to danie i po 1h w piekarniku 200°c ziemniaki sa surowe 🙁 masz na to jakis sposób lub poradę?
Obstawiam, ze kupiłaś odmianę o małej ilości skrobi, bo te kiepsko sprawdzają się w pieczeniu. Najlepiej przykryć naczynko, by zawartość nie przypaliła się zbytnio i piec dalej. Stopień wypieczenia najlepiej sprawdzić wbijając czubek ostrego noża w ziemniaka. Może być też tak, że ziemniaki były zmarznięte i wtedy niestety nie ma dla nich ratunku 🙁