Tortilla hiszpańska z piekarnika

przez Malwina
Tortilla de patatas

Tortilla de patatas to jedno z najpopularniejszych dań kuchni hiszpańskiej. To omlet z dodatkiem ziemniaków, często wzbogacany także o cebulę. W zależności od regionu i fantazji kucharza do tego ziemniaczanego omletu dodaje się inne warzywa lub mięso. Ja tym razem mam dla Was przepis na odchudzoną hiszpańską tortillę, którą przygotowuje się w piekarniku. Taką tortillę możecie podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno z dodatkiem ulubionego sosu. Fajne sprawdzi się też jako drugie śniadanie lub obiad w pracy.

Przepis na hiszpańską tortillę bierze udział w akcji Zuzi ¡Viva España!

Omlet z ziemniakami
TORTILLA CHŁOPSKA Z PIEKARNIKA

Składniki:

  • 1 cebula, posiekana w kostkę
  • pół papryczki chili, pozbawionej pestek i posiekanej
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1/4 zielonej papryki
  • 250 g ziemniaków
  • 4 jajka
  • 1 łyżka mleka
  • sól i pieprz do smaku
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (możecie ja ugotować od razu pokrojone w plasterki, by oszczędzić sobie pracy). Po ostudzeniu kroimy je w plastry. Paprykę kroimy w kostkę. Cebulkę i chili podsmażamy na patelni przez kilka minut. Jajka roztrzepujemy z mlekiem, dodajemy sól i pieprz do smaku. Formę do zapiekania o średnicy około 20 cm lekko smarujemy oliwą, wykładamy ziemniaki, warzywa, zalewamy masą jajeczną. Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 20-25 minut lub dłużej, aż masa jajeczna się zetnie i ładnie przyrumieni. Podajemy na ciepło lub na zimno. Jako dodatek do tortilli możecie przygotować Wasz ulubiony sos. 
Omlet ziemniaczany

Czas przygotowania: 30 minut.

10 komentarzy
0

Podobne posty:

10 komentarzy

Justyna Żak 13/06/2014 - 6:31 pm

świetny pomysł:) takiej jeszcze nie jadłam:)

Odpowiedz
majka 13/06/2014 - 6:35 pm

Pychota! I te wszystkie dodatki do niej….mniam 🙂

Odpowiedz
Dżasta 13/06/2014 - 6:58 pm

Nigdy nie zapomne jak dostalam hiszpanska tortille w kanapce na drugie sniadanie bedac na wymianie w Madrycie. Typowo hiszpanskie, od rodowitej Hiszpanki, idealne! Nigdy nie udalo mi sie odtworzyc tego smaku, ale byc moze to ten klimat zmienial odczucia i smaki 😉

Odpowiedz
Magda Kazimierczyk 13/06/2014 - 9:25 pm

hahahah, mieliśmy takie, tylko, że bardziej ubogie (bez papryki) w internacie na obiadach czasem. Wtedy jadłam taki pomysł pierwszy raz i odkryłam, że połączenie jajek i ziemniaków nie jest dla mnie. ale – zdjęcia piękne, powiem szczerze, że warto tu zaglądać choćby tylk, żeby pooglądać:D

Odpowiedz
ladylaura 14/06/2014 - 3:32 pm

Cudna ,moje ulubione danie.

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 15/06/2014 - 3:53 pm

Mmm…zjadłabym! Wyszła Ci super!

Odpowiedz
Zuzanna 15/06/2014 - 6:18 pm

Bardzo apetyczna ta tortilla:) Dziękuję za dodanie przepisu do akcji:)

Odpowiedz
Anonimowy 16/06/2014 - 7:58 am

koniecznie muszę spóbować! a jakie warzywka można byłoby dodać?

pozdrawiam
Marta

Odpowiedz
Malwina 16/06/2014 - 8:59 am

Odpadają warzywa z dużą ilością soku (np. pomidory). Ale dobrze sprawdzi się szpinak, botwinka, oliwki, suszone pomidory, kapary, pieczona papryka, cukinia itp.

Odpowiedz
Anonimowy 29/06/2017 - 4:57 pm

Robiłam już drugi raz, za każdym razem pyszna. Dziś dodałam nieco zielonego groszku i bobu 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies