Tortilla de patatas to jedno z najpopularniejszych dań kuchni hiszpańskiej. To omlet z dodatkiem ziemniaków, często wzbogacany także o cebulę. W zależności od regionu i fantazji kucharza do tego ziemniaczanego omletu dodaje się inne warzywa lub mięso. Ja tym razem mam dla Was przepis na odchudzoną hiszpańską tortillę, którą przygotowuje się w piekarniku. Taką tortillę możecie podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno z dodatkiem ulubionego sosu. Fajne sprawdzi się też jako drugie śniadanie lub obiad w pracy.
Przepis na hiszpańską tortillę bierze udział w akcji Zuzi ¡Viva España!
TORTILLA CHŁOPSKA Z PIEKARNIKA
Składniki:
- 1 cebula, posiekana w kostkę
- pół papryczki chili, pozbawionej pestek i posiekanej
- 1/4 czerwonej papryki
- 1/4 zielonej papryki
- 250 g ziemniaków
- 4 jajka
- 1 łyżka mleka
- sól i pieprz do smaku
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (możecie ja ugotować od razu pokrojone w plasterki, by oszczędzić sobie pracy). Po ostudzeniu kroimy je w plastry. Paprykę kroimy w kostkę. Cebulkę i chili podsmażamy na patelni przez kilka minut. Jajka roztrzepujemy z mlekiem, dodajemy sól i pieprz do smaku. Formę do zapiekania o średnicy około 20 cm lekko smarujemy oliwą, wykładamy ziemniaki, warzywa, zalewamy masą jajeczną. Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 20-25 minut lub dłużej, aż masa jajeczna się zetnie i ładnie przyrumieni. Podajemy na ciepło lub na zimno. Jako dodatek do tortilli możecie przygotować Wasz ulubiony sos.
Czas przygotowania: 30 minut.
10 komentarzy
świetny pomysł:) takiej jeszcze nie jadłam:)
Pychota! I te wszystkie dodatki do niej….mniam 🙂
Nigdy nie zapomne jak dostalam hiszpanska tortille w kanapce na drugie sniadanie bedac na wymianie w Madrycie. Typowo hiszpanskie, od rodowitej Hiszpanki, idealne! Nigdy nie udalo mi sie odtworzyc tego smaku, ale byc moze to ten klimat zmienial odczucia i smaki 😉
hahahah, mieliśmy takie, tylko, że bardziej ubogie (bez papryki) w internacie na obiadach czasem. Wtedy jadłam taki pomysł pierwszy raz i odkryłam, że połączenie jajek i ziemniaków nie jest dla mnie. ale – zdjęcia piękne, powiem szczerze, że warto tu zaglądać choćby tylk, żeby pooglądać:D
Cudna ,moje ulubione danie.
Mmm…zjadłabym! Wyszła Ci super!
Bardzo apetyczna ta tortilla:) Dziękuję za dodanie przepisu do akcji:)
koniecznie muszę spóbować! a jakie warzywka można byłoby dodać?
pozdrawiam
Marta
Odpadają warzywa z dużą ilością soku (np. pomidory). Ale dobrze sprawdzi się szpinak, botwinka, oliwki, suszone pomidory, kapary, pieczona papryka, cukinia itp.
Robiłam już drugi raz, za każdym razem pyszna. Dziś dodałam nieco zielonego groszku i bobu 🙂