Do drobiowych kiełbasek z sumakiem podałam lekką sałatkę z dodatkiem pomidorów i ogórków. Taka sałatka świetnie sprawdzi się jako dodatek do grillowanych mięs i innych dań obiadowych. Polecam Wam szczególnie latem, gdy warzywa będą pełne smaku i aromatu. Sałatkę przygotowały także Mopsik, Martnosia, Justinka oraz Josia.
SAŁATKA Z POMIDOREM I OGÓRKIEM
Składniki (na 2 porcje):
- 1 miniaturowa sałata rzymska
- pół ogórka
- pół małej czerwonej cebuli
- 1 duży pomidor lub 2 mniejsze
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- łyżka posiekanej mięty
- sok z połowy cytryny
- oliwa do skropienia
- sól i pieprz do smaku
Sałatę siekamy w mniejsze kawałki. Ogórka obieramy, kroimy w kostkę. Pomidory kroimy w grubszą kostkę, cebulkę w piórka. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, kropimy sokiem z cytryny, oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Posypujemy natką oraz miętą i delikatnie mieszamy. Podajemy jako dodatek do mięs z grilla.
Czas przygotowania: 10 minut.
7 komentarzy
wyśmienita sałatka
co w tej sałatce jest arabskiego ?
To sałatka typowa dla kuchni libańskiej. Jest orzeźwiająca za sprawą mięty, natki pietruszki i soku z cytryny.
Taką sałatkę jadłam w Dubaju. Z ogromną ilością mięty ! 🙂 Po takiej porcji nie trzeba nawet żuć miętowej gumy 😉
bardzo smacznie wygląda:)
Wiosennie, pysznie i zdrowo 🙂
Bardzo podoba mi się to połaczenie:) Czesto stosuję je w kuchni, ale mięty jeszcze nie dodawalam:)