Kurczak w sosie z mascarpone

przez Malwina
Kurczak z papryką i mascarpone

Miłośnikom potraw na bazie drobiu chciałabym dziś polecić kurczaka w delikatnym  sosie pomidorowym. Ciekawego smaku nadaje potrawie dodatek sera mascarpone. Danie możecie podać z dodatkiem ryżu lub świeżego pieczywa.

Kurczak z  mascarpone przepis

KURCZAK Z MASCARPONE

Składniki (na 4  porcje):
[przepis własny]

  • 3 duże piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 duża papryka, oczyszczona, pokrojona w kostkę
  • 1 kg pomidorów (użyłam arbuzowych), obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę (lub 800 g siekanych pomidorów z puszki)
  • 250 g mascarpone
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • listki bazylii do posypania
Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy kurczaka ze wszystkich stron. Na patelnię wrzucamy paprykę, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy czosnek, smażymy mieszając przez 1 minutę. Dodajemy pomidory, odrobinę soli, słodką paprykę w proszku i oregano. Przykrywamy patelnię i dusimy całość przez 15-20 minut, aż mięso i warzywa będą miękkie. Pod koniec dodajemy ser mascarpone, podgrzewamy mieszając, aż ser się rozpuści. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem potrawę posypujemy listkami bazylii. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. ugotowanym ryżem.
Kurczak z papryką i mascarpone

Całkowity czas przygotowania: 25 minut.
10 komentarzy
1

Podobne posty:

10 komentarzy

Justyna Bąk 14/11/2013 - 11:45 am

bardzo smaczny pomysł, lubię tak podanego kurczaka:)

Odpowiedz
Anonimowy 14/11/2013 - 11:49 am

To musi być pyszne! Zrobię niebawem 🙂 Pozdrawiam Kasia

Odpowiedz
Magda C. 14/11/2013 - 5:19 pm

Nie jadłam mascarpone na wytrawnie. Jestem ciekawa jak smakuje 🙂 Cudny przepis, bo wygląda i pewnie smakuje znakomicie 🙂

Odpowiedz
Gosia@Trawka Cytrynowa 17/11/2013 - 8:16 pm

Wiesz, że niemal identycznie robi kurczaka moja mama 😀 Jest rzeczywiście pyszny 🙂

Odpowiedz
JustInka 18/11/2013 - 1:45 pm

Mascarpone i pomidory musiały smakować obłędnie. Kochana, ja nie powinnam zaglądać na Twojego bloga, bo chodzę potem głodna!

Odpowiedz
Anonimowy 24/11/2013 - 8:41 am

włąśnie mam dziś w planach zrobić takiego kurczaka,dam później znać jak wyszedł

Odpowiedz
NG 11/01/2014 - 2:13 pm

Dziś robię to danie po raz drugi – pychotka

Odpowiedz
Anonimowy 21/05/2015 - 6:31 pm

Witam,
Chcę zgłosić kradzież Pani przepisu. Napisałam do autorki bloga ale niestety zignorowała moją prośbę o podanie źródła inspiracji.
Zostawiam link: http://gotujzcukiereczkiem.blogspot.com/2015/05/kurczak-w-kremowym-sosie-pomidorowym-z.html
Pozdrawiam

Odpowiedz
Malwina 27/05/2015 - 7:47 am

Bardzo dziękuję za informację.

Odpowiedz
Anonimowy 31/12/2015 - 2:11 pm

Robię po raz drugi, pyszne danie!Pozdrawiam:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies