Sałatka z sosem vinaigrette

przez Malwina
Sałatkę tę robiła dawniej bardzo często moja mama.  Jest świetna na upały, lekka i jednocześnie pożywna. Możecie dowolnie kombinować z jej składnikami, dodając warzywa, które lubicie najbardziej.  


SAŁATKA Z SOSEM VINAIGRETTE 
Składniki:
  • ulubiona sałata, np. lodówa, rzymska lub miks sałat
  • ugotowana fasolka szparagowa
  • pomidory
  • żółta i czerwona papryka
  • czerwona fasola z puszki
  • kukurydza z puszki
  • sos vinaigrette- 5 łyżek oliwy, 2 łyżki octu winnego (lub soku z cytryny), 1 ząbek czosnku, pół łyżeczki suszonego oregano, szczypta suszonej bazylii, sól, pieprz do smaku (ząbek czosnku drobno siekamy, rozcieramy z odrobiną soli, w słoiczku umieszczamy czosnek, oliwę, ocet, oregano, bazylią, sól i pieprz, zakręcamy i potrząsamy do połączenia)
Na talerzu układamy kolejne warstwy sałatki- najpierw sałatę. Kolejno pomidory pokrojone w ósemki lub w kostkę, ugotowaną fasolkę szparagową paprykę pokrojoną w słupki. Posypujemy odsączoną i przepłukaną czerwoną fasolą i kukurydzą. Całość zalewamy dressingiem i podajemy. 

21 komentarzy
0

Podobne posty:

21 komentarzy

gosiaa99 12/07/2010 - 1:01 pm

To polaczenie jest dla mnie idealne, wsyzstkie skladniki jak najbardziej mi pasuja:)

Odpowiedz
asieja 12/07/2010 - 1:04 pm

lubię sałatki, w których fasolka gra główną rolę. takie letnie i kolorowe.

Odpowiedz
Olciaky 12/07/2010 - 1:08 pm

U mnie wczpraj było sałatkowo, królowała cezar;)
Buźka, Twoja równie pyszna!

Odpowiedz
mania179 12/07/2010 - 1:13 pm

Bardzo mi się podoba, chętnie wypróbuję 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 12/07/2010 - 1:21 pm

wyszła cudnie kolorowa:)

Odpowiedz
Laktoowo 12/07/2010 - 1:26 pm

Uhm!
Mniaaam.
Jak ja niesamowicie rzadko jadam paprykę…
A ona tak czaruje.

Odpowiedz
Wojowniczka 12/07/2010 - 1:28 pm

Ale kolorowo! bardzo apetycznie 🙂 chyba muszę zrobić 🙂

Odpowiedz
Paula 12/07/2010 - 1:55 pm

niesamowicie lubię tyle barw na talerzu :)mam nadzieję, że jakoś sobie radzisz z upałem 🙂

Odpowiedz
magda k. 12/07/2010 - 2:03 pm

latem mogłabym jeść tylko sałatki dlatego już zapisuję i z pewnością wykonam 🙂

Odpowiedz
wedelka 12/07/2010 - 2:24 pm

Takie sałatki ja również uwielbiam, nie tylko letnią porą 🙂 A co do upałów: też nie daję rady..mieszkam na ostatnim, dość wysokim, piętrze w bloku i cały dzień mam w mieszkaniu saunę ;/

Odpowiedz
majana 12/07/2010 - 2:49 pm

Pyszna sałatka,idealna na upały:)
A ja się cieszę słońcem, choć nie mam urlopu, ale tyle narzekałam na zimę, ze po prostu teraz jestem happy:)

Pozdrowienia:)

Odpowiedz
aga 12/07/2010 - 3:01 pm

napewno pychotka! idealne jedzonko na upal 🙂

Odpowiedz
viridianka 12/07/2010 - 3:14 pm

ja piję cały czas wodę z lodem i daję radę, ale jak jestem w szpitalu to wymiękam faktycznie bo klimy brak a w fartuchu jest dopiero goraco!

Odpowiedz
Zuza 12/07/2010 - 3:37 pm

świetna!
Kiedyś w okresie letnim żywiłam się sałatkami nie mając siły ani ochoty na gotowanie.
Dziś te upały są tak męczące, że i nawet na robienie sałatek nie mam siły, tylko wcinam surowe warzywa oddzielnie 😉

Odpowiedz
wiosenka27 12/07/2010 - 3:38 pm

Przepyszna sałatka, nigdy nie łączyłam tych smaków:)

Odpowiedz
Kuchareczka 12/07/2010 - 5:40 pm

o rany, ale super! duzo warzywnych dobroci na jednym talerzu, podoba mi się.

Odpowiedz
czcicielka soi 12/07/2010 - 9:02 pm

ymm, uwielbiam sałatki z sezonowych warzyw!
a fasolka żółta dla mnie też mistrz!

Odpowiedz
marja 13/07/2010 - 10:50 am

…kusząco to wygląda

Odpowiedz
Nemi 14/07/2010 - 9:50 am

Uwielbiam ten sos! Kiedyś Teściowa przywiozła mi z Francji, już gotowy w buteleczce, każdego dnia robiłam sałatki i rozkoszowałam się jego aromatem;)

Odpowiedz
Ekwinokcjum 15/07/2010 - 3:03 pm

Ślicznie i pysznie……
Wszystko w Twoim wykonaniu jest pyszne no i bardzo ładnie wyglada 🙂

Odpowiedz
Puszek 12/10/2014 - 6:41 pm

sałatka wielowitaminowa, ciekawa ,zmodyfikowałam nieco składniki sosu-dodałam łyzeczkę musztardy francuskiej i miodu gryczanego ,jeszcze lepszy smak

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies