Dip z białej fasoli i pieczonej papryki

przez Malwina
Dip fasoli i papryki przepis

Ten pomarańczowy dip jest jednym z moich ulubionych.  Jego bazę stanowi ugotowana drobna biała fasola. Jest lekko pikantny za sprawą dodatku papryczki chili. Gdy nie mam pod ręką świeżego chili, dodaję do niej często ostrą wędzoną paprykę w proszku. Taki dip to idealny dodatek do burgerów, kanapek. 

Przepis dodaję do akcji Shinju- Paprykujemy 4 oraz akcji Mopsika- Warzywa psiankowate. 

Sos fasoli i pieczonej papryki

DIP Z BIAŁEJ FASOLI I PIECZONEJ PAPRYKI
Zielona Środa #12

Składniki:
[inspiracja: Kevin]

  • 200 g ugotowanej białej fasolki
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 papryczka chili
  • sól i pieprz do smaku
Paprykę kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Układamy na blasze skórką do góry. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z termoobiegiem i pieczemy przez około 20-30 minut, aż skórka zacznie się marszczyć, i na papryce pojawią się czarne plamy. Paprykę przekładamy do foliowego woreczka, zamykamy i odstawiamy na 10 minut (ułatwi to obranie papryki ze skórki). Po tym czasie obieramy ją ze skórki. W rozdrabniaczu umieszczamy fasolę, paprykę, posiekany czosnek, sok z cytryny, posiekaną papryczkę (pozbawioną wcześniej pestek). Miksujemy na gładką pastę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
Dip wegański przepis

Całkowity czas przygotowania: 50 minut.
15 komentarzy
0

Podobne posty:

15 komentarzy

Jo 04/09/2013 - 7:42 am

chyba się przekonam, wygląda niesamowicie apetycznie 😉

Odpowiedz
Iga M. 04/09/2013 - 8:28 am

Zbieram się by przyrządzić coś z pieczonej papryki już bardzo długo, coś mi się wydaje, że ten przepis będzie w końcu moją motywacją 🙂
Pozdrowienia!

Odpowiedz
martawkuchni.blog.pl 04/09/2013 - 9:40 am

jakie to musiało być pyszne:) wygląda rewelacyjnie:)

Odpowiedz
Marta- Taste Eat 04/09/2013 - 10:18 am

Bardzo ciekawy pomysł, zabieram do przetestowania:)!

Odpowiedz
Evitaa 04/09/2013 - 10:20 am

Bardzo smakowity 🙂

Odpowiedz
Magdalena P. 04/09/2013 - 11:57 am

Oj kuszący:)

Odpowiedz
pieczarka mySia 04/09/2013 - 12:05 pm

Ma piekny kolor 🙂 chetnie bym sprobowala!

Odpowiedz
mopswkuchni 04/09/2013 - 12:16 pm

Jak jest w nim pieczona papryka, to musi być przepyszny!

Odpowiedz
Zielaczek 04/09/2013 - 1:57 pm

A, wypróbuję 🙂

Odpowiedz
Martyna 04/09/2013 - 4:08 pm

ma wspaniały kolor!

Odpowiedz
Chili Kuchnia 04/09/2013 - 7:58 pm

Postanowione, w weekend zabieram się za dip:) P.S. Piękne zdjęcia!

Odpowiedz
Maggie 05/09/2013 - 9:09 am

Czekalam na ten przepis 🙂 Na pewno zrobie! Zdjecia boskie, ale to u ciebie norma 😛

Odpowiedz
Zuzanna 12/09/2013 - 11:14 am

Pasty z fasoli i innych strączkowych jem na okrągło. Już nie mogę się doczekać, aż zrobię tę pastę:) Wygląda świetnie!

Odpowiedz
Anonimowy 18/09/2013 - 8:27 pm

W końcu zrobiłam – od kilku dni się przymierzałam. Pycha!

Odpowiedz
Malwina 19/09/2013 - 6:48 am

Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies