Coleslaw

przez Malwina
surówka Coleslaw przepis
Coleslaw
Coleslaw to jedna z bardziej popularnych surówek na bazie białej kapusty. Dziś chciałabym się z Wami podzielić moim przepisem na tę surówkę. Już kilkakrotnie przewijała się na blogu przy okazji innych przepisów. Wiele osób przygotowując sos do tej surówki dodaje mleko. Ja wolę jednak wersję na majonezie i kwaśnej śmietanie. Swój smak coleslaw zawdzięcza dodatkowi octu winnego. Jeśli chcecie otrzymać bardziej pikantną surówkę, zwiększcie jego ilość.

COLESLAW


Składniki:

  • 3 szklanki poszatkowanej białej kapusty
  • 3/4 szklanki obranej i startej na drobnych oczkach marchewki
  • 1 cebula
  • sos: 3 łyżki majonezu, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 1 łyżka octu z białego wina, pół łyżeczki cukru pudru, sól i pieprz do smaku
Poszatkowaną kapustę lekko solimy i ugniatamy dłonią. Odstawiamy na 15 minut. Do kapusty dodajemy marchew, drobno posiekaną cebulkę, mieszamy. Składniki sosu dokładnie ze sobą mieszamy. Sos dodajemy do kapusty, całość mieszamy i odstawiamy na kilkanaście-kilkadziesiąt minut, aż całość „przegryzie się” i kapusta zmięknie (jest to ważne szczególnie przy starszych główkach kapusty). Podajemy jako dodatek do obiadów. Surówkę coleslaw możecie wzbogacić także o dodatek swoich ulubionych ziół, np. posiekaną natkę pietruszki. 

Czas przygotowania: 30 minut

11 komentarzy
0

Podobne posty:

11 komentarzy

Kamciss 21/10/2013 - 4:21 pm

Uwielbiam! Bardzo apetyczna 🙂

Odpowiedz
Przypraw mnie 21/10/2013 - 5:27 pm

Zdecydowanie moja najulubieńsza z surówek. Aż dziwi mnie dlaczego jeszcze nie miała miejsca na blogu. Narobiłaś mi apetytu.
Pozdrawiam
Ania

Odpowiedz
Majana 21/10/2013 - 8:52 pm

Jedna z najpyszniejszych!:)

Odpowiedz
Antenka 22/10/2013 - 7:23 am

moja ukochana surówka:)

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 22/10/2013 - 8:49 am

Bardzo lubię 🙂

Odpowiedz
tu-tusia 22/10/2013 - 8:55 am

Też ostatnio robiłam colesława 🙂 Twój wygląda apetycznie!

Odpowiedz
Ania 22/10/2013 - 9:50 am

Również moja ulubiona surówka – jedno z moich amerykańskich wspomnień:)

Odpowiedz
JustInka 23/10/2013 - 12:02 pm

"Kolesława" uwielbiam! Na pewno podkradnę Twój przepis!

Odpowiedz
Magda C. 24/10/2013 - 11:41 am

Królowa u mnie w domu jest tylko jedna 🙂

Odpowiedz
KAMILA 28/04/2019 - 7:56 pm

Witam, może być zamiast octu z białego wina ocet jabłkowy?

Odpowiedz
Malwina 02/05/2019 - 5:48 am

Osobiście nie przepadam za jabłkowym i nie używam go zbyt często w kuchni, ale myślę, że będzie ok.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies