Coleslaw |
Coleslaw to jedna z bardziej popularnych surówek na bazie białej kapusty. Dziś chciałabym się z Wami podzielić moim przepisem na tę surówkę. Już kilkakrotnie przewijała się na blogu przy okazji innych przepisów. Wiele osób przygotowując sos do tej surówki dodaje mleko. Ja wolę jednak wersję na majonezie i kwaśnej śmietanie. Swój smak coleslaw zawdzięcza dodatkowi octu winnego. Jeśli chcecie otrzymać bardziej pikantną surówkę, zwiększcie jego ilość.
COLESLAW
Składniki:
- 3 szklanki poszatkowanej białej kapusty
- 3/4 szklanki obranej i startej na drobnych oczkach marchewki
- 1 cebula
- sos: 3 łyżki majonezu, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 1 łyżka octu z białego wina, pół łyżeczki cukru pudru, sól i pieprz do smaku
Poszatkowaną kapustę lekko solimy i ugniatamy dłonią. Odstawiamy na 15 minut. Do kapusty dodajemy marchew, drobno posiekaną cebulkę, mieszamy. Składniki sosu dokładnie ze sobą mieszamy. Sos dodajemy do kapusty, całość mieszamy i odstawiamy na kilkanaście-kilkadziesiąt minut, aż całość „przegryzie się” i kapusta zmięknie (jest to ważne szczególnie przy starszych główkach kapusty). Podajemy jako dodatek do obiadów. Surówkę coleslaw możecie wzbogacić także o dodatek swoich ulubionych ziół, np. posiekaną natkę pietruszki.
Czas przygotowania: 30 minut
11 komentarzy
Uwielbiam! Bardzo apetyczna 🙂
Zdecydowanie moja najulubieńsza z surówek. Aż dziwi mnie dlaczego jeszcze nie miała miejsca na blogu. Narobiłaś mi apetytu.
Pozdrawiam
Ania
Jedna z najpyszniejszych!:)
moja ukochana surówka:)
Bardzo lubię 🙂
Też ostatnio robiłam colesława 🙂 Twój wygląda apetycznie!
Również moja ulubiona surówka – jedno z moich amerykańskich wspomnień:)
"Kolesława" uwielbiam! Na pewno podkradnę Twój przepis!
Królowa u mnie w domu jest tylko jedna 🙂
Witam, może być zamiast octu z białego wina ocet jabłkowy?
Osobiście nie przepadam za jabłkowym i nie używam go zbyt często w kuchni, ale myślę, że będzie ok.