Uwielbiam crostini w praktycznie każdej wersji. Moją ulubioną jest ta najprostsza, z dodatkiem pomidorów i świeżej bazylii. Często robię także wariacje z dodatkiem pieczonych lub grillowanych warzyw. Przygotowuje się je niezmiernie szybko, a efekt jest rewelacyjny. Są idealne na lekką kolację, przekąskę w ciągu dnia, czy przystawkę na przyjęciu. Polecam Wam serdecznie, póki półki w warzywniakach uginają się od aromatycznych polskich pomidorków.
CROSTINI Z POMIDORAMI I BAZYLIĄ (WŁOCHY)
Składniki:
- duży bochenek ciabatty
- 1 duży ząbek czosnku
- dobrej jakości oliwa z pierwszego tłoczenia
- ocet winny lub ziołowy (użyłam octu z czerwonego wina)
- 2 duże pomidory
- ew. mała czerwona cebulka drobno posiekana
- garść liści bazylii
- sól, świeżo zmielony pieprz
Ciabattę kroimy w kromki o grubości 1 cm. Grillujemy je z obu stron, aż będą chrupiące. Nacieramy przekrojonym ząbkiem czosnku, kropimy oliwą, doprawiamy lekko solą i pieprzem. Pomidory kroimy w kostkę (pozbywamy się nasion), dodajemy posiekaną bazylię, cebulkę, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy z oliwą i octem (ja dałam 2 łyżki oliwy i 1 łyżkę octu). Układamy na jeszcze gorących grzankach i podajemy.
Przepis dodaję do akcji Ani- Warzywa psiankowate, akcji Pluskotki- Zielnik kuchenny, akcji Kuchnie świata…od kuchni oraz akcji Darii- F1 od kuchni.
10 komentarzy
Pyszne w swojej prostocie;)
Taką przekąskę jak bym postawił na sttole to wszyscy by padli z zachwytu 🙂
Uwielbiam i tyle 🙂
Tak uwielbiam, nasze pomidorki tylko wzbogacają smak 🙂
Uwielbiam! Włoska kuchnia jest przesmaczna pod każdym względem. 😉
Takie proste, a takie pyszne. Na lekka kolacje jak znalazl!
mniam mniam mniam!!! to musi być przepyszne 🙂
Swietna przekaska! 🙂
Ojoj.. Malwinko, już sobie wyobrażam jaka ta kanapeczka chrrrupiąca 🙂
Mhmh.. najlepszy moment kiedy ta kanapeczka chrrupie ;-D
http://www.przysmakiewy.pl