Crostini z pomidorami i bazylią (GP Włoch)

przez Malwina

Uwielbiam crostini w praktycznie każdej wersji. Moją ulubioną jest ta najprostsza, z dodatkiem pomidorów i świeżej bazylii. Często robię także wariacje z dodatkiem pieczonych lub grillowanych warzyw. Przygotowuje się je niezmiernie szybko, a efekt jest rewelacyjny. Są idealne na lekką kolację, przekąskę w ciągu dnia, czy przystawkę na przyjęciu. Polecam Wam serdecznie, póki półki w warzywniakach uginają się od aromatycznych polskich pomidorków. 

CROSTINI Z POMIDORAMI I BAZYLIĄ (WŁOCHY)

Składniki:

  • duży bochenek ciabatty
  • 1 duży ząbek czosnku
  • dobrej jakości oliwa z pierwszego tłoczenia
  • ocet winny lub ziołowy (użyłam octu z czerwonego wina)
  • 2 duże pomidory
  • ew. mała czerwona cebulka drobno posiekana
  • garść liści bazylii
  • sól, świeżo zmielony pieprz
Ciabattę kroimy w kromki o grubości 1 cm. Grillujemy je z obu stron, aż będą chrupiące. Nacieramy przekrojonym ząbkiem czosnku, kropimy oliwą, doprawiamy lekko solą i pieprzem. Pomidory kroimy w kostkę (pozbywamy się nasion), dodajemy posiekaną bazylię, cebulkę, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy z oliwą i octem (ja dałam 2 łyżki oliwy i 1 łyżkę octu). Układamy na jeszcze gorących grzankach i podajemy. 
Przepis dodaję do akcji Ani- Warzywa psiankowate, akcji Pluskotki- Zielnik kuchenny, akcji Kuchnie świata…od kuchni oraz akcji Darii- F1 od kuchni. 

10 komentarzy
0

Podobne posty:

10 komentarzy

Paulina 11/09/2011 - 6:15 pm

Pyszne w swojej prostocie;)

Odpowiedz
mezczyzna-gotuje 11/09/2011 - 6:54 pm

Taką przekąskę jak bym postawił na sttole to wszyscy by padli z zachwytu 🙂

Odpowiedz
Wiewióra 11/09/2011 - 7:51 pm

Uwielbiam i tyle 🙂

Odpowiedz
Kamila 11/09/2011 - 8:30 pm

Tak uwielbiam, nasze pomidorki tylko wzbogacają smak 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 12/09/2011 - 2:56 am

Uwielbiam! Włoska kuchnia jest przesmaczna pod każdym względem. 😉

Odpowiedz
Maggie 12/09/2011 - 6:59 am

Takie proste, a takie pyszne. Na lekka kolacje jak znalazl!

Odpowiedz
annaz 12/09/2011 - 7:17 am

mniam mniam mniam!!! to musi być przepyszne 🙂

Odpowiedz
nat. 12/09/2011 - 8:24 am

Swietna przekaska! 🙂

Odpowiedz
Grażyna 12/09/2011 - 8:45 am

Ojoj.. Malwinko, już sobie wyobrażam jaka ta kanapeczka chrrrupiąca 🙂

Odpowiedz
Biedr_ona 12/09/2011 - 7:36 pm

Mhmh.. najlepszy moment kiedy ta kanapeczka chrrupie ;-D

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies