Cukinia smażona z marchewką

przez Malwina
Cukinia z marchewką
Cukinia smażona z marchewką
Z myślą o bento, co jakiś czas będę dla Was przygotowywać proste, nieprzekombinowane dania bazujące na warzywach. Wiem, że często nie macie pomysłu na warzywne dodatki, które możecie zapakować do swojego lunchboxu, dlatego mam nadzieję, że takie przepisy będą dla Was ciekawym urozmaiceniem.Na pierwszy ogień idzie młoda marchewka. Pamiętacie japońską kinpirę z marchewki? To ta potrawa była inspiracją do przygotowania dzisiejszego dania. To smażone na szybko warzywa doprawione słodko-słonym sosem z dodatkiem melasy. Ekspresowe w przygotowaniu i do tego pyszne. Świetnie komponują się z ryżem, choć ja chętnie jem je bez żadnych dodatków.

Kinpira z cukinii

 

CUKINIA SMAŻONA Z MARCHEWKĄ

Składniki:

  • 1 średniej wielkości cukinia, nieprzerośnięta, o małej ilości pestek
  • 1 duża marchewka
  • sos: 1 łyżeczka melasy z trzciny cukrowej, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 2 łyżeczki podprażonego sezamu
Przygotowanie:
Odcinamy końce od cukinii i wyrzucamy. Cukinię siekamy w kawałki wielkości cienkiej zapałki. Ja obieram je przy pomocy obieraczki do julienne, a następnie długie pasma kroję na mniejsze kawałki. Marchewkę obieramy, również siekamy w kawałki wielkości cienkiej zapałki.Na patelni rozgrzewamy olej ryżowy. Patelnia musi być dobrze nagrzana. Wrzucamy cukinię i marchewkę, smażymy przez 3-4 minuty na średnim ogniu, potrząsając zawartością patelni. Wlewamy sos, mieszamy i gotujemy przez kilkanaście sekund. Wyłączamy płomień pod patelnią, dodajemy sezam, ponownie mieszamy. Smażoną cukinię z sezamem podajemy jako przystawkę lub dodatek do potraw.

Kinpira z cukinii

 

 Stir fry z cukinii

 

Cukinia smażona z marchewką

 

Całkowity czas przygotowania: 10 minut.

5 komentarzy
2

Podobne posty:

5 komentarzy

Marta Gąsiorkiewicz 29/05/2016 - 12:56 pm

Kiedy dodajemy marchewkę?

Odpowiedz
Malwina 29/05/2016 - 1:10 pm

Cukinię wrzucamy razem z marchewką. Przepraszam, ale umknęła mi w przepisie.

Odpowiedz
Anna Taborek 29/05/2016 - 4:38 pm

Bardzo dobry pomysl na nowa serie…na twoje beno czekam caly tydzien…wielka inspiracja i chec do przygotowania swoich gdyz jako wegetarianka nie znajduje za wiele do zjedzenia w pracowniczej stolowce wiec bento obowiazkowe kazdego dnia
Dziekuje za kazdy wpis
Ania

Odpowiedz
Malwina 30/05/2016 - 9:52 am

Aniu, bardzo się cieszę, że moje wpisy nie idą na marne 🙂

Odpowiedz
ida 12/08/2016 - 1:01 pm

Zrobiłam z sosem z tahini, miodu, sosu sojowego – mniam.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies