Kapusta włoska zasmażana

przez Malwina
Kapusta włoska zasmażana
Kapusta włoska zasmażana
Ostatnio została mi spora ilość kapusty włoskiej. Nie miałam ochoty bawić się w kolejne zupy czy gołąbki. Postawiłam na prostą i smaczną zasmażaną kapustę z dodatkiem rodzynków i białego wytrawnego wina. Taka kapusta to świetny dodatek do obiadu. Fajnie smakuje także zajadana z kromką domowego pieczywa.

Kapusta włoska zasmażana przepis

KAPUSTA WŁOSKA ZASMAŻANA 

Składniki:

  • 1 kg kapusty włoskiej
  • 1 łyżka masła
  • filiżanka rodzynek
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 kwaskowate jabłka
  • sok z połowy cytryny
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  • sól, biały pieprz i cukier do smaku
Rodzynki zalewamy winem i odstawiamy. Kapustę szatkujemy, umieszczamy w garnku. Dodajemy szczyptę soli i cukru, 1 łyżkę masła, wlewamy 1,5 szklanki wody. Przykrywamy i dusimy do miękkości od czasu do czasu mieszając (mnie zajęło to około 40 minut). Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne, trzemy na tarce na grubych oczkach, kropimy sokiem z cytryny. Do kapusty dodajemy jabłka, rodzynki razem z winem, delikatnie mieszamy i gotujemy przez około 3-4 minuty. Na patelni rozgrzewamy olej lub masło, wrzucamy drobno posiekaną cebulkę i rumienimy ją przez około 4 minuty. Dodajemy łyżkę mąki, robimy jasną zasmażkę. Zawartość patelni przekładamy do kapusty, mieszamy i chwilkę podgrzewamy. Kapustę podajemy jako dodatek do dań obiadowych. 

[Przepis pochodzi z książki E. Aszkiewicz „365 obiadów na polskim stole”]

Kapusta włoska zasmażana do obiadu
Dodaj napis

Czas przygotowania: 50 minut

6 komentarzy
0

Podobne posty:

6 komentarzy

JustInka 21/10/2013 - 11:19 am

Kocham kapustę włoską. Może wolałabym bez rodzynek, ale na pewno zaraz sobie zrobię 🙂

Odpowiedz
blaubeere 21/10/2013 - 12:50 pm

mniammm – z checia wyprobuje przepis
pozdrawiam pa

Odpowiedz
Jey 21/10/2013 - 1:19 pm

uwielbiam takie cuda. zwłaszcza lubię młodą kapustę zasmażaną, którą zaraziła mnie moja babcia. intryguje mnie jednak Twoja wersja, a zwłaszcza dodatek rodzynek. 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 22/10/2013 - 8:53 am

Mniam mniam 🙂

Odpowiedz
Magda C. 24/10/2013 - 11:45 am

Uwielbiam włoską kapustę, a zasmażonej chyba nigdy nie jadłam. Muszę koniecznie wypróbować 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 28/05/2014 - 9:28 pm

Polecam z młodą marchewką oraz(wersja bogatsza) z kiełbaską…..-naprawdę PYSZNA……

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies