Domowe pszenne tortille

by Malwina

Jakiś czas temu pokazywałam Wam przepis na domowe nachosy. Coś mnie jednak tchnęło, by uczynić je jeszcze bardziej domowymi i przygotować własnej roboty tortille. Jest to pierwszy przepis, jaki wypróbowałam i muszę przyznać, że jestem z niego zadowolona. Tortille są mięciutkie, ładnie się wałkują, do tego koszt ich wykonania jest minimalny. Nie zajmuje to także tak dużo czasu, jak myślałam. Myślę, że od tej pory nie będę już kupować gotowych.Teraz wystarczy je tylko dowolnie nadziać. U mnie w środku znalazła się sałata, pomidory i kurczak w domowej przyprawie do taco. 

DOMOWE PSZENNE TORTILLE (MEKSYK)

Składniki (na 6 sztuk):
[przepis Aleksandry]

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 150-160 ml bardzo gorącej wody lub mleka (zawsze dodaję 150 ml)
  • łyżka oliwy
Ponieważ niektóre osoby miały problemy z przygotowaniem tortilli, dodaję kilka wskazówek, które ułatwią przygotowanie odpowiedniego ciasta. Mąkę, sól i proszek przesiewamy przez sito. Dodajemy oliwę, wyrabiamy z mąką między palcami. Wlewamy gorącą wodę (najpierw 150 ml, w razie potrzeby kolejne 10 ml- u mnie wystarczyło 150 ml), mieszamy łyżką. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Ważny jest czas wyrabiania. By ciasto było odpowiednio delikatne, należy je wyrabiać przez minimum 5-7 minut.  Przekładamy je do miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny. Ciasto dzielimy na 6 części (jeśli macie problemy z rozwałkowaniem, podzielcie ciasto na 3-4 części), formujemy kulki, wałkujemy na cienkie placki, lekko podsypując mąką (ja podczas wałkowania podtrzymuję sobie część ciasta dłonią, by ułatwić sobie pracę). Smażymy na suchej, mocno nagrzanej patelni przez około 20-30 sekund z każdej strony (na części, która znajduje się bezpośrednio na dnie patelni powinny pojawić się brązowe plamki). Odkładamy na talerzyk i przykrywamy wilgotną ściereczką. Mi zostały 3 tortille, które zostawiłam luzem na blacie na około 3 godziny. Nie zaczęły mimo tego obsychać. Zrobiłam z nich domowe nachosy.
W oryginale ciasto podzielone było na 8 porcji, wychodzą z niego mniejsze tortille o średnicy około 22-23 cm. Te mają średnicę 25 centymetrów.

*przepis wypróbowałam zarówno dodając do mąki wrzącą wodę, bardzo gorącą i ciepłą. Za każdym razem tortille wychodzą smaczne 🙂
**z tortilli możecie przygotować domowe nachosy. Ja najczęściej robię je wówczas z podwójnej porcji.


81 komentarzy
0

Podobne posty:

81 komentarzy

patitolubi 24/05/2012 - 9:22 am

Wyglądają apetycznie 🙂

Pozdrawiam ♥ Pati

Odpowiedz
Maggie 24/05/2012 - 9:37 am

Brawo! Ja chyba jestem zbyt leniwa, by robic tortille w domu. Chociaz kto wie, moze kiedys sie skusze 🙂

Odpowiedz
Izaa 24/05/2012 - 9:40 am

zapisuję i będę musiała zrobić :))) pozdrawiam

Odpowiedz
Bon Appetit! 24/05/2012 - 10:15 am

Też się skuszę i wkrótce zrobię 🙂

Odpowiedz
Zielaczek 24/05/2012 - 10:21 am

No to trzeba spróbować i przestać kupować gotowe:). Może pójść o krok dalej i spróbować oryginalnych meksykańskich – kukurydzianych 🙂
Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Malwina 24/05/2012 - 10:23 am

Z tymi kukurydzianymi nie jest tak prosto, bo je robi się z masa harina, a nie zwykłej kukurydzianej mąki. A ona jest niestety dość droga, niecałe 40 zł za kg.

Odpowiedz
Anonimowy 24/05/2012 - 10:31 am

Czy wyjdą z mąką żytnią razową?

Odpowiedz
Malwina 24/05/2012 - 10:33 am

Nie próbowałam i osobiście odradzam. Będą zbyt twarde i zbite. I zapewne będą się mocno kruszyć.

Odpowiedz
kaczodajnia.blogspot.com 24/05/2012 - 11:03 am

Rozumiem, że te się nie kruszą? Niedawno robiłam z mąki kukurydzianej i zupełnie mi popękały przy zwijaniu. Szukam więc innego przepisu. Jeśli te się nie kruszą i nie pękają to będę bić pokłony 🙂

Odpowiedz
Malwina 24/05/2012 - 11:05 am

Nie kruszą się wcale. Ciasto jest mięciutkie i ładnie się formuje. Nie obsychają szybko. Robiłaś ze zwykłej kukurydzianej dlatego Ci nie wyszły. Jak wspominałam we wcześniejszych komentarzach do kukurydzianych potrzebna jest masa harina.

Odpowiedz
Kasia 24/05/2012 - 10:35 am

Kiedyś robiłam podobne – zazwyczaj jednak lenistwo jest większe… a to i tak jest jedna z prostszych rzeczy do przygotowania 🙂

Odpowiedz
Kasia 24/05/2012 - 10:45 am

Malwino, wyglądają rewelacyjnie 🙂

Odpowiedz
bartoldzik 24/05/2012 - 11:10 am

Z domowymi na pewno wszystko lepiej smakuje, muszę spróbować 🙂

Odpowiedz
goh. 24/05/2012 - 11:15 am

Robiłam takie w ostatnią sobotę, bo przepis pojawił się też u Mirabelki:))) i gorąco polecam, bo wyszły znakomite!!!

Odpowiedz
Kamila 24/05/2012 - 11:24 am

Świetny przepis, chętnie wykorzystam! Pozdrawiam

Odpowiedz
Tamara 24/05/2012 - 11:27 am

Zawsze kupuję, jakoś nie przyszło mi do głowy, żeby zrobić samodzielnie, nie wiem czemu, bo różne cuda wymyślam w kuchni i lubię "domowo". Dzisiaj zrobię, dzięki za pomysł!

Odpowiedz
Gosia 24/05/2012 - 12:58 pm

chyba jeszcze dziś wypróbuję Twój przepis, bo właśnie skończyłam opakowanie kupnych tortill 🙂

Odpowiedz
Amy 24/05/2012 - 1:04 pm

Ciągle zbieram się do zrobienia domowej tortilli. Pysznie wyglądają i zdecydowanie wygrywają z tymi kupnymi;)

Odpowiedz
Natalia 24/05/2012 - 1:40 pm

Super, że dodałaś taki przepis – ja zawsze używałam gotowych 🙂 Muszę spróbować!

Odpowiedz
kulinarne-smaki 24/05/2012 - 2:03 pm

Dobrze jest mieć sprawdzony przepis 🙂

Odpowiedz
Beatrice 24/05/2012 - 2:20 pm

Domowe tortille są najlepsze!

Odpowiedz
Lena 24/05/2012 - 2:21 pm

Super, z pewnością wypróbuję ten przepis. Jakiś czas temu chciałam zrobić tortillę, ale wszystkie przepisy, jakie znalazłam, były ze smalcem.

Odpowiedz
Dusia 24/05/2012 - 6:24 pm

Takie to proste, będę musiała zrobić:)

Odpowiedz
Wiola 25/05/2012 - 6:20 am

Dzieuję serdecznie za odwiedziny na moim blogu 🙂
Komantarz zostawiam w tym miejscu ponieważ koniecznie wyprobuje przepis na tortill, niestety do tej pory przepisy z ktorych kozystalam nie dawaly zadowalajacych efektow 😀 ALe te twoje wyglądaja niezykle apetycznie, po zakupach koniecznie robie bedzie mial Pan Mąż niespodziankę.

Odpowiedz
Malwina 25/05/2012 - 6:53 am

Zachęcam do wypróbowania, na prawdę warto spróbować, bo jest to banalnie proste, a i koszt o wiele mniejszy;)

pozdrawiam Wiolu

Odpowiedz
Tamara 25/05/2012 - 9:02 am

Zrobiłam wczoraj na kolację. Proszę, proszę zobaczyć u mnie! Wyszło mi 6, ale małych. Koniec z kupowaniem placków, od teraz tylko domowe!

Odpowiedz
Malwina 25/05/2012 - 9:07 am

Bardzo się cieszę , że Ci smakowały. Wyszły świetnie;)

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 25/05/2012 - 6:13 pm

zapiszę sobie przepis i zrobie:) nie dośąć, ze zdrowsze to jeszcze dużo, dużo tańsze:) pozdrawiam

Odpowiedz
Granada 04/06/2012 - 9:33 pm

totalnie nie wychodzą mi żadne ciasta ( na pierogi, na tortille, na wkład do wytrawnej tarty), w której skład wchodzi wrząca/gorąca woda. Ciasto robi się zbite, twarde 🙁 Ja do ciasta na tortille dodaje tylko mąkę, oliwę z oliwek, sól i zimną wodę. Ciasto wychodzi mięciutkie, cienkie, dobrze się roluje.

Odpowiedz
cudawianki 20/06/2012 - 1:25 pm

Malwinko, uzywalas wody czy mleka jak w oryginalnym przepisie?

Odpowiedz
Malwina 20/06/2012 - 5:26 pm

Szczerze mówiąc, dopiero teraz zauważyłam, że w przepisie Aleksandry jest mleko, a nie woda. Ja użyłam wody, tak jak napisałam.

Odpowiedz
cudawianki 26/06/2012 - 12:30 pm

Malwinnko, robiłam je juz trzy razy, ale z różnym skutkiem… za pierwszym razem nie mogłam ich rozwałkować 🙁 za drugim dodawałam w końcu mąki i wody na oko, ale wyszły cudne! juz miałam je opisać na blogu, ale dziś dla upewnienia się jakie proporcje mam opisać, chciałam znów zrobić i… nic mi z tego nie wyszło. kombinowałam na różne sposoby i albo gumowate, albo za ciężkie do wałkowania… podziwiam zatem Twoje i niestety zostaję przy kupnych :-((
p.s. swoja drogą, ale mam u Ciebie zaległości, tyle tu wstawiłas nowości, a ja wciąż o tortillach ;-)) pozdrawiam!

Odpowiedz
Malwina 26/06/2012 - 12:43 pm

Pojęcia nie mam, czemu nie wyszły. Kilka osób już robiło je wg tego przepisu i były ok. Ja sama robię je przynajmniej raz w tygodniu (najczęściej w weekendy), tylko ja mam jakąś dziwną rękę w kuchni, nawet zakalec nie chce mi wyjść (gdy piekę brownies, wychodzi mi murzynek ;))

PS> Może to wina użytej mąki?

Odpowiedz
Ervisha 28/06/2012 - 6:42 pm

Robiłam kiedyś ale z innego przpesu bez oliwy i tez były smaczne 🙂

Odpowiedz
innvariable 05/07/2012 - 6:53 pm

Czy mogę zastąpić mąkę pszenną na orkiszową jasną? 🙂

Odpowiedz
Malwina 12/07/2012 - 3:59 pm

Możesz spróbować, ale może być potrzeba dodania większej ilości wody. Ew. spróbuj pół na pół z pszenną.

Odpowiedz
Monika 07/11/2012 - 6:06 pm

aaaa dziękuję za ten przepis! pierwszy raz udało zrobić mi się coś mącznego 😀 tylko nie umiałam ich tak ładnie rozwałkować, więc były trochę grubiutkie i z tej ilości ciasta wyszły mi 4 🙂 pozdrawiam!

Odpowiedz
Malwina 08/11/2012 - 7:39 am

Bardzo się cieszę, że przepis się udał;)

Odpowiedz
Anonimowy 03/12/2012 - 7:05 pm

właśnie upiekłam z podwójnej porcji i całość z mąki pełnoziarnistej. Od spodu wyszedł chrupiący od góry mniej- bardziej miekki. smak nieziemski:) pychotka

Odpowiedz
Malwina 04/12/2012 - 6:38 am

🙂

Odpowiedz
Anonimowy 15/02/2013 - 10:28 pm

nie wiem co jestnie tak, ale tego ciasta nie da się normalnie rozwałkować na okrągły placek, choć ciasto samo w sobie nie klei się i ma dobrą konsystencję….;//////

Odpowiedz
Malwina 16/02/2013 - 7:58 am

Zmieniałaś/łeś coś w przepisie i jaką wodą zalałaś/łeś mąkę? Jeśli nie masz wprawy z rozwałkowaniem go na okrągły placek, wówczas najlepiej po prostu ciasto rozwałkować, następnie położyć na nim okrągły talerz i ściąć wystające kawałki ciasta.

Odpowiedz
Anonimowy 27/03/2013 - 4:44 pm

zrobiłam z tego przepisu no i teoretycznie wyszły tak jak powinny ale niestety dla mnie jakies takie zbyt "mączne" w smaku. chcialabym pełnoziarniste, jaką mąka najlepiej by się nadawała?

Odpowiedz
Malwina 27/03/2013 - 5:46 pm

Spróbuj z mąką pszenną pełnoziarnistą. Możesz dodać jej pół na pół z pszenną (może być potrzebne odrobinę więcej wody).

Odpowiedz
Anonimowy 01/04/2013 - 5:14 pm

Zmniejszyłam proporcje bo nie potrzebowałam aż tylu placków i wyszły super. Robiłam z mąką pełnoziarnistą, trochę przemieszaną ze zwykłą. Nie ma mowy bym jeszcze kiedyś kupiła tortille, kiedy taka smaczna można zrobic sobie samemu w domu.
Dziekuje za przepis i pozdrawiam!
I.

Odpowiedz
Malwina 05/04/2013 - 9:14 am

Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 07/06/2013 - 8:47 pm

pierwsze dwa placki za długo smażyłam i wyszły kruche,następne smażyłam z zegarkiem w ręku po 20 sec i wyszły elastyczne 🙂 tylko blade,ze znikomą ilością brązowych plamek,ale nie surowe w środku,więc radzę sugerować się czasem a nie plamkami,dziękuję za przepis 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 17/06/2013 - 3:44 pm

bardzo dobre Wrapy. Nie ma sensu przepłacać w sklepie, skoro dzięki temu przepisowi przygotowanie nie zajmuje zbyt dużo czasu. Taniej i zdrowiej bo bez żadnych konserwantów. pozdrawiam

Odpowiedz
Malwina 17/06/2013 - 5:32 pm

Miło mi to słyszeć 🙂

pozdrawiam

Malwinna

Odpowiedz
Anonimowy 29/06/2013 - 6:32 am

zrobilam i wyszly przepyszne:)

Odpowiedz
Malwina 29/06/2013 - 11:45 am

🙂

Odpowiedz
Anonimowy 08/09/2013 - 4:39 pm

Ciasto robiłam ściśle według przepisu i wyszło beznadziejne !!!

Odpowiedz
Malwina 08/09/2013 - 4:48 pm

W takim razie musisz mieć małe doświadczenie w kuchni. Tortille z tego przepisu robiło mnóstwo osób i jakoś nikt nie narzekał.

Odpowiedz
Laura Anderson 13/10/2013 - 7:20 pm

Mam pytanie- placki na tortillę można potem jakoś podgrzać, np. mikrofali? Bo chciałabym zrobić je trochę wcześniej, ale wolałabym, żeby były ciepłe…

Odpowiedz
Malwina 14/10/2013 - 7:51 am

Laura, zawsze robiłam je na świeżo, tuż przed wykorzystaniem. Ale myślę, że możesz spróbować z mikrofalówką.

Odpowiedz
Haim 26/11/2013 - 9:09 pm

Super przepis, na pewno wypróbuję, bo moja Rodzinka uwielbia tortille 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 02/01/2014 - 9:46 am

Super przepis, chłopak wcinał aż się uszy trzęsły. Dzis znów zrobie:)

Odpowiedz
Anonimowy 20/02/2014 - 7:35 am

Super. Zobaczymy czy wyjdzie. Wypróbujemy dzisiaj na obiad Jestem ciekawa czy wyjdą???

Odpowiedz
Gaia 21/08/2014 - 12:18 pm

Najlepsze tortille na świecie. Wypróbowałam już wiele przepisów z marnym skutkiem, tortille wychodziły grube i łamały się. Te są cienkie, mi wyszły jeszcze cieńsze niż Tobie, nie rwą się, nie łamią. Trzeba uważać, zeby nie przypiec ich zbytnio na patelni, bo wtedy mogą się łamać, tylko trzymać się podanego przez Ciebie czasu przypiekania z każdej strony.Rewelacja!

Odpowiedz
Malwina 22/08/2014 - 12:10 pm

Gaia, ogromnie miło mi to słyszeć. Ja zazwyczaj robię je z 2-3 porcji, gdy mamy mieć gości. Przerabiam je wtedy na nachosy. Koszt minimalny i do tego bez zbędnych dodatków, którymi są napakowane te gotowe.

Odpowiedz
Puszek 22/10/2014 - 3:56 pm

wyszły mi super ,nie łamią się Nawet nie przypuszczałam ,że w tak prosty sposób się je robi

Odpowiedz
Anonimowy 04/01/2015 - 7:11 pm

kusi tak bardzo iz nie mam na tyle silnej woli by nie sprobowac:)…Irek

Odpowiedz
Anonimowy 12/04/2015 - 4:08 pm

Przepis super, wyszly wymienite! Pozniej 2 odlozone przerobie na nachos 😉

Odpowiedz
Anonimowy 19/04/2015 - 8:27 pm

Również spróbowałam zrobić i wyszły przepyszne 🙂 jutro z reszty zrobię nachosy. Dziękuję za kolejny świetny przepis i pozdrawiam! 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 03/07/2015 - 4:37 pm

Malwi świetny przepis, wypróbowałam w tym tygodniu i podałam nafaszerowane warzywami i pulled pork. Było pysznie:). Dziękuję za przepis:)

Odpowiedz
Anonimowy 19/08/2015 - 11:39 pm

mam nadzieje ze to veganskie bo jak nie to cie podam na milicje.
love you ella

Odpowiedz
Anonimowy 21/01/2016 - 7:12 pm

Wyszły ok, polecam wypróbować zamiast tych sklepowych 🙂 Fajny przepis!

Odpowiedz
Ewa Pszczoła 16/04/2016 - 7:54 am

a czy są tortille w wersji bardziej fit ? z mąki żytniej wyjdą? Próbowała Pni może coś takiego robić? 😉

Odpowiedz
Malwina 16/04/2016 - 7:59 am

Z samej żytniej będą się mocno kruszyć. Najlepsze proporcje będą pół na pół zwykła pszenna i do wyboru: pszenna razowa, żytnia. Obecnie dopracowuję przepis na wrapy bezglutenowe. Za jakiś czas pojawią się na blogu.

Odpowiedz
Anonimowy 27/04/2016 - 7:17 pm

Jeżeli zrobię placki dziś wieczorem, a jutro dopiero je 'nadzieję' i zawinę, to da radę czy będą już suche i twarde?:P

Odpowiedz
Malwina 27/04/2016 - 7:21 pm

Jeśli dobrze je opatulisz folią spożywczą, to nie powinny mocno obeschnąć. Układaj usmażone placki jeden na drugim, a potem zawiń w folię. I wyczuj czas smażenia, aby nie wyszły zbyt kruche. Powodzenia 🙂

Odpowiedz
Michał Walentynowicz 21/05/2016 - 3:39 pm

witam, jaki typ mąki najlepiej użyć?

Odpowiedz
Malwina 21/05/2016 - 6:26 pm

Michale, 500 lub 550 dobrze się sprawdzi.

Odpowiedz
Anonimowy 30/05/2016 - 11:42 am

można zamrozić to ciasto jeżeli mi go zostanie?

Odpowiedz
Malwina 30/05/2016 - 12:15 pm

Niestety nie pomogę, nigdy nie próbowałam.

Odpowiedz
Asia 02/08/2016 - 12:09 pm

Przepis rewelacyjny, bez żadnych zastrzeżeń mimo, że robiłam pierwszy raz. Fakt, że ciężko uformować kółko, ale przecież strzelać z tego nie będę. Ciasto dobrze się walkuje do grubości kartki papieru.
Zastosować się do wszystkich wskazówek o na pewno się uda. DZIĘKUJĘ I POLECAM.

Odpowiedz
Anonimowy 02/08/2016 - 12:16 pm

Dzięki za przepis, wyszły bardzo fajne, niełamiące się placki. Polecam! 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 31/10/2016 - 9:05 am

dziękuję za wspaniały przepis😊 juz nie będę kupować gotowców. zrobiłam jedynie na pełnoziarnistej mące i wyszły super😊

Odpowiedz
nuovana 28/12/2016 - 8:06 am

Zrobię 😉 dam znać.

Odpowiedz
Edyta 06/02/2018 - 12:26 pm

Cześć, czy z tego przepisu tortille wychodzą miękkie, czy raczej łamiące się? Zależy mi na przepisie, gdzie nie trzeba przez zwijaniem tortilli podgrzewać, żeby zmiękła.
Pozdrawiam 😉
E.

Odpowiedz
Malwina 06/02/2018 - 12:28 pm

Miękkie, o ile nie będziesz ich trzymać zbyt długo na patelni. Wystarczy kilkadziesiąt sekund z każdej stony.

Odpowiedz

Skomentuj

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies